Oroszország ismét ukrán energetikai létesítményeket támadott – frissül

884. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

A különleges erők Donbasz zászlóaljának képén ukrán katonák egy ukrán mérnökök és önkéntesek által Grad típusúból átalakított Partizan rakéta-sorozatvetővel készülnek lőni az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Csasziv Jar közelében húzódó fronton 2024. július 17-én. A kisteherautó platójára erősített Partizanhoz a Grad BM-21 rakétáit használják

Forrás: MTI/EPA/A különleges erők Donbasz zászlóalja

Cikkünk frissül!

Ukrán hatóságok: Oroszország ismét ukrán energetikai létesítményeket támadott

Orosz drón- és rakétatámadások értek péntekre virradóra ukrán erőműveket Zsitomir és Csernihiv régiókban – osztotta meg az ukrán áramszolgáltató, az Ukrenerho a Facebook-oldalán.

Zsitomir környékén a támadások miatt átmenetileg szünetelt a háztartások és az ipartelepek áramellátása, de délelőttre nagyrészt helyreállt. A teljes javítási munkálatok azonban még hosszabb időt vesznek igénybe.

Az ukrán hadsereg beszámolója szerint Oroszország 22 drónt és legalább egy Iszkander M rakétát vetett be a támadáshoz.

A légvédelem közlése szerint 20 drónt sikerült elfogni.

Az ukrán média képeket tett közzé a donyecki Kramatorszk városában történt becsapódásról, de nem világos, hogy azt a bejelentett Iszkander rakéta okozta-e. A hatóságok egyelőre nem közöltek pontos részleteket a károkról.

Több robbanást jelentettek a 2014-ben Oroszország által annektált Krím félszigetről is. Az orosz védelmi minisztérium ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy drónokat semmisítettek meg a rosztovi és a kurszki terület fölött.

Ukrán tengeri drónt fogtak el a törökök

A török ​​haditengerészet feltartóztatott egy tengeri drónt a Fekete-tengeren, Isztambul közelében – közölték a hatóságok, a sajtó szerint a valószínűleg ukrán származású drón robbanóanyagot tartalmazott.

A háború 2022 februári kezdete óta számos aknát észleltek a török ​​partoknál, amelyekről azt feltételezik, hogy a konfliktusövezetből úsztak le.

Az ügyészség nyomozást indított.

Orosz rakétacsapás után takarítanak helyi lakosok egy lakópület előtt a kelet-ukrajnai Harkivi területen fekvő Csuhuiv városban 2024. július 19-én. A támadásban legkevesebb kilenc ember megsérült, köztük egy gyerek is
Fotó: Szergej Kozlov / Forrás: MTI/EPA

Ukrán parancsnok: Oroszország hamarosan átvált védekezésre

Oroszország nem lesz képes hosszú távon folytatni a támadásait, mert „képességei nem határtalanok” – mondta egy ukrán parancsnok, írja az Origo.

Olekszandr Pivnyenko, az Ukrán Nemzeti Gárda parancsnoka kijelentette: úgy véli, hogy az orosz erők a következő néhány hét után átállnak „védelmi zónába”.

Pivnyenko azonban figyelmeztetett, hogy

a kijevi csapatok nem fognak „radikális” változást vagy jelentős áttörést elérni, az ukrán erők továbbra is keresik Oroszország „gyenge pontjait” és „kerülik az erőseket”.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 6844-en léptek be Magyarországra csütörtökön, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 7675-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 73 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Ez történt csütörtökön:


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában