Diplomácia

2023.07.16. 10:30

Novák Katalin augusztusban ismét Ukrajnába utazik

Magyarország köztársasági elnöke is részt vesz az ukrajnai Krími Platform csúcstalálkozón. A tervek szerint Kijev előtt Kárpátaljára látogat, ahol az ottani magyarokkal együtt köszönti az államalapítás ünnepét.

MW

Novák Katalin köztársasági elnök (k) távozik a Beregszászi Református Templomból, ahol istentiszteleten vett részt 2022. november 27-én

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Magyarország köztársasági elnöke elfogadta az ukrán kormány meghívását, így augusztusban ismét Ukrajnába utazik a Krími Platform nevű eseményre adta hírül a Magyar Nemzet. 

SIMONYTE, Ingrida; CROO, Alexander De; NOVÁK Katalin; JERMAK, Andrij; ZELENSZKIJ, Volodimir; SMYHAL, Denys
A Sándor-palota által közreadott képen Andrij Jermak, az ukrán Elnöki Hivatal vezetője, Ingrida Simonyte litván miniszterelnök, Alexander De Croo belga miniszterelnök, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Novák Katalin magyar államfő, Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnök és Denys Smyhal ukrán miniszterelnök (b-j) Kijevben 2022. november 26-án
Fotó: Sándor-palota / Forrás: MTI

A Krími Platform egy informális nemzetközi fórum. Célja, hogy Ukrajna egyeztessen nemzetközi partnereivel a Krím Oroszország általi annektálásának következményeiről, és hatékony eszközöket dolgozzon ki a fenyegetésekkel szemben. A platform koncepcióját 2020-ban Ukrajna külügyminisztériuma Volodimir Zelenszkij államfő kezdeményezésére dolgozta ki. Az első csúcstalálkozót 2021. augusztus 23-án tartották Kijevben. Ezen maga Zelenszkij fogalmazta meg a találkozó kifejezett célját, 

az Oroszország által 2014 óta megszállva tartott Krím félsziget felszabadítását.

A konferencián 46 ország, illetve nemzetközi szervezet képviselője vett részt, köztük 14 állam- és kormányfő, valamint az Európai Tanács elnöke. 

A Sándor-palota kommunikációs igazgatóságának a Telex hírportál kérésére adott tájékoztatása szerint idén Novák Katalin is részt vesz a nemzetközi fórumon, vagyis a magyar köztársasági elnök újra találkozhat Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

A teljes cikk ITT olvasható el. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában