Izraeli–palesztin konfliktus

2023.10.14. 07:05

Egytucatnyi elit Hamász-fegyverest ölt meg az izraeli hadsereg

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli katonák harckocsikkal és páncélozott járművekkel Dél-Izraelben, a Gázai övezet határának közelében egy gyülekezési ponton 2023. október 14-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Atef Szafadi

Amerikai zsidó vezető köszönetet mondott Magyarországnak Izrael támogatásáért

Köszönetet mondott Magyarországnak az Izrael és a zsidó közösség melletti kiállásáért Bryan Leib, a CASEPAC politikai csoportosulás ügyvezető igazgatója, amerikai zsidó közösségi vezető. 

A külpolitikai szakértő, korábbi kongresszusi képviselőjelölt a magyar közmédiának Floridából adott interjúban elmondta, hogy a múlt hét végén Budapesten járt, ahol 

kormányzati politikusokkal is találkozott, akik arról biztosították, hogy Magyarország Izrael, a zsidó közösségek és a zsidó-keresztény értékek mellett áll.

 Megállapította, "tudjuk, hogy a világ Izraelt kezdi elítélni, amikor elkezdni a válaszcsapást, mert ez így szokott lenni", ugyanakkor hozzátette, hogy a magyar vezetők és értelmiségiek arról biztosították, hogy Magyarország akkor is ki fog tartani izraeli barátai mellett. 

Az amerikai zsidó politikai vezető kifejtette, hogy az Egyesült Államok minden kétséget kizáróan határozottan Izrael Állam mellett áll, a mindenkori politikai vezetés irányultságától függetlenül. Az Egyesült Államok és Izrael közötti szövetséget "sziklaerősségűnek" nevezte, ami sok év óta nagyon erős. Úgy vélte, hogy a Biden-adminisztráció első reakciója nagyon lassú volt, valamint a tűzszünetről szóló felhívások elhibázottak voltak, ugyanakkor megjegyezte, hogy amerikaiként nagyon örül annak, hogy az Egyesült Államok az elmúlt három napban határozott lépéseket tett, erőt mutatott fel Izrael védelmében. 

Bryan Leib a múlt héten Budapesten részt vett és felszólalt az Alapjogokért Központ által Izrael támogatásáról tartott konferencián.
 

Az Izrael elleni támadás kezdete óta legkevesebb 11 újságírót öltek meg

A halálos áldozatok között van kilenc palesztin, egy izraeli és egy libanoni újságíró. Utóbbi, Iszam Abdallah, a Reuters hírügynökség libanoni operatőre, pénteken a libanoni-izraeli határ közelében halt meg. 

A libanoni operatőr egy újságírókat szállító járműben utazott, amelyet találat ért. Az izraeli oldalról érkezett találat következtében hat további újságíró, köztük a Reuters és az AFP hírügynökség, valamint az Al Jezeera két-két munkatársa is megsérült. 

A CPJ közleménye hangsúlyozta, hogy az újságírók fontos munkát végeznek a válság sújtotta térségekben, és nem szabad, hogy a háborúzó felek célpontjai legyenek. A konfliktusban részt vevő valamennyi félnek lépéseket kell tennie az újságírók biztonsága érdekében - sürgették. 

Az izraeli hadsereg vizsgálatot indított a szombaton Libanonban eltemetett Iszam halála miatt. Richard Hecht, a hadsereg szóvivője Tel-Avivban arról beszélt újságírók előtt, hogy nagyon sajnálják az újságíró halálát. 

Ugyanakkor az izraeli hadsereg nem vállalta a felelősséget a történtekért. 

A Reuters megölt újságírójának édesanyja az izraeli hadsereget hibáztatta fia haláláért, és azt mondta, annak ellenére lőttek rájuk, hogy jól látható volt sajtójelvényük. 

Az ENSZ vizsgálatot sürgetett az újságírók halála miatt.

Lengyelország másfélezer állampolgárát evakuálta

A lengyel hadsereg 1504 lengyel, valamint több külföldi állampolgárt evakuált Izraelből – közölte szombaton Magdalena Busz, a lengyel fegyveres erők főparancsnokságának helyettes szóvivője.

Lengyelország múlt vasárnap, a radikális iszlamista Hamász előző napi támadását követően kezdte el állampolgárai kimenekítését Izraelből. A Varsó és Tel-Aviv közötti közvetlen útvonal mellett kedden Kréta szigetén keresztül légihidat is létesítettek az Izraelben tartózkodó lengyelek elszállítására.

A NEON fedőnevű művelet keretében a Hercules C-130 és Casa C-295 katonai személyszállító gépek a Varsó-Tel-Aviv útvonalon 5 járatot, Kréta és Tel-Aviv között pedig 27 járatot tettek meg – közölte Busz, hozzátéve: egy Hercules és két Casa továbbra is Krétán marad, szükség esetén folytathatják az evakuálást.

A lengyel külügyi tárca korábban mintegy kétezerre becsülte az Izraelben tartózkodó lengyel állampolgárok számát. Egy részük harmadik országokon keresztül, civil repülőjáratokkal tért haza.

Az evakuáltak között számos lengyel zarándok is volt, a szentföldi zarándoklatokat általában a katolikus egyházzal együttműködve szervezik a lengyelországi utazási irodák. A lengyel püspöki konferencia keretében működő turisztikai, zarándok- és migrációügyi tanács pénteken közölte: a testülettel kapcsolatban lévő összes zarándokcsoportot már evakuálták a háborús övezetből.

Megállapodás született arról, hogy a külföldiek elhagyhatják Gázát

Egyiptom, Izrael és az Egyesült Államok megállapodott abban, hogy a Gázában tartózkodó külföldiek átmehetnek Egyiptomba a rafahi határátkelőhelyen – közölte szombaton egy magas rangú egyiptomi tisztségviselő.

Az AP által idézett tisztviselő elmondta: Izrael beleegyezett abba, hogy nem támadja azokat a területektől, amelyeken a külföldiek áthaladnak, hogy kijussanak az ostromlott palesztin területről. Elmondta azt is, hogy Katart is bevonták a tárgyalásokban és a felek beleegyezést kaptak a palesztin fegyveres csoportoktól, a Hamásztól és az Iszlám Dzsihádtól is.

Egy másik tisztségviselő a rafahi átkelőhely egyiptomi oldalán elmondta: „utasítást” kaptak arra, hogy szombat délután nyissák meg a rafahi átkelőhelyet a Gázából érkező külföldiek előtt.

Mindkét tisztségviselő név nélkül nyilatkozott, mert nem voltak felhatalmazva a sajtó tájékoztatására.

Katonai szóvivő: 265 katona van a Hamász-terrortámadás több mint 1300 áldozata között

A Hamász palesztin iszlamista szervezet múlt szombati terrortámadásának több mint 1300 halálos áldozata közül 265 a katona – közölte Richard Hecht, az izraeli hadsereg szóvivője szombaton.

Az áldozatok között a civilek száma messze a legmagasabb – tette hozzá.

A szóvivő szerint 120 emberről vehető biztosra, hogy a Gázai övezetbe hurcolták.

Kilőtték a Hamász parancsnokát

Közleményt és videófelvételt adott ki az IDF, az izraeli hadsereg arról a hadműveletről, amelynek keretében

sikeresen likvidálták Ali Kacsit, a Hamász parancsnokát.

Európa Tanács: a békés együttélés alapja a kölcsönös megértés és tisztelet

Marija Pejcinovic Buric, a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács főtitkára szombaton kiadott közleményében megdöbbentőnek nevezte a terror izraeli megjelenését, és hangsúlyozta: a békés együttélés alapja a kölcsönös megértés és tisztelet.

Marija Pejcinovic Buric kijelentette, a lehető leghatározottabban elítéli a Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadását, és hangsúlyozta: az áldozatok családjai és szerettei melletti támogatása és szolidaritása teljes és fenntartás nélküli.

A főtitkár üdvözölte az Európa Tanács tagállamainak fellépését annak érdekében, hogy elzárják a szélsőségesek útját, megakadályozva ezzel, hogy a közel-keleti konfliktus átterjedjen Európára.

Kijelentette: az Európa Tanács egy békeprojekt. A szervezet eltökélt szándéka, hogy megvédje a zsidó közösségeket és támogassa kiteljesedésüket minden tagállamban.

Az antiszemitizmus elfogadhatatlan, és könyörtelenül küzdeni kell ellene

– fogalmazott.

Marija Pejcinovic Buric végezetül felszólította az izraeli hatóságokat, hogy az elszenvedett agresszióra adott jogos válaszukban maradjanak hűek a demokratikus értékekhez, tartsák tiszteletben az arányosság elvét, és szigorúan védjék a polgári lakosságot.

„A demokráciáknak a terrorizmusra adott szükséges válasza nem szabad, hogy ellentmondjon értékeinknek”

– tette hozzá közleményében az Európa Tanács főtitkára.

Gál Kinga: erős a gyanú, hogy az EU támogatásából a Hamásznak is juthatott

Erős a gyanú, hogy a Brüsszel által a palesztinoknak nyújtott összesen 691 millió eurónyi támogatásból nagy arányban juthatott a Hamász terrorszervezetnek is – mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselője szombaton a pártja Facebook-oldalán megosztott videójában.

Gál Kinga a videóban megdöbbentőnek nevezte ezt a hírt, hangsúlyozva, terrorszervezetek támogatása szöges ellentétben áll minden alapvető emberi normával, és joggal háborít fel minden jóérzésű európai embert.

Hozzátette: ahogy azt nemzetközi lapok megírták, elképzelhető, hogy a vízhálózati fejlesztésekre szánt milliókat végül bomba- és rakétagyártásra fordíthatták a Hamász emberei.

Ezt Brüsszelnek azonnal tisztáznia kell – jelentette ki a politikus, hozzátéve, hogy ezért támogatják a magyar biztos, Várhelyi Olivér javaslatát, miszerint a Palesztin Hatóságnak folyósított minden támogatást azonnal le kell állítani és mindenre kiterjedő, alapos vizsgálat kell az eddig kiutalt támogatásokról.

„Brüsszelnek ebben a helyzetben nem szabad titkolóznia. Nem engedhetjük, hogy akár egy eurocent is terroristáknál landoljon, mert a Hamász szörnyű terrorja nem ismétlődhet meg” – közölte Gál Kinga.

A Gázai övezetben 2215-re emelkedett a halálos áldozatok száma

A Gázai övezetben 2215-re emelkedett az izraeli támadások halálos áldozatainak száma – közölte a palesztin egészségügyi minisztérium szombaton.

A tájékoztatás szerint a halottak között 724 a gyermek. A sebesültek számát 8714-ben adta meg a minisztérium.

A legutóbbi jelentés szerint még 1800 körül volt a halálos áldozatok száma.

A Hamász vezette gázai kormány egészségügyi minisztériuma kiemelte, hogy

az elmúlt 24 órában az izraeli légitámadások legkevesebb 324 ember, köztük 126 gyermek és 88 nő életét oltották ki, 1018-an sebesültek meg.

A Jordán folyó nyugati partján (Ciszjordániában) eddig 54 ember vesztette életét az összecsapásokban, 1100 sebesült meg – közölte a tárca.

A török külügyminiszter német kollégájával tárgyalt Kairóban

Hakan Fidan török külügyminiszter szombaton találkozott német kollégájával, Annalena Baerbockkal Kairóban, hogy megvitassák a Gáza övezet elleni izraeli támadásokkal, a palesztinoknak nyújtott humanitárius segítségnyújtással, valamint a Gázai övezetből történő evakuálással kapcsolatos kérdéseket.

Diplomáciai források szerint szóba került még az ukrajnai és a hegyi-karabahi helyzet is.

Pénteken az izraeli hadsereg 24 órát adott több mint 1 millió gázainak, hogy húzódjanak a térség északi részéről délre egy közelgő katonai hadművelet miatt. Ennyi ember áttelepítés ilyen rövid idő alatt sokak szerint azonban megvalósíthatatlan, humanitárius katasztrófához vezet.

A kétnapos hivatalos látogatásra szombaton Kairóba érkezett török külügyminisztert a nap folyamán fogadja Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök.

Ugyancsak szombaton Egyiptomba érkezett Törökországból a harmadik repülőgép, amely humanitárius segélyt szállított a Gázai övezet lakossága számára. Törökország pénteken indította el az első segélyszállítmányt. A segélyeket Egyiptomból a rafahi átkelőn juttatják el a Gázai övezetbe.

Palesztinok menekülnek Gáza északi részéből 2023. október 13-án
Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Súlyos veszteségek mindkét oldalon

Több mint 300 izraeli civil sebesült meg eddig a harcokban, közülük 95-en pedig súlyos állapotban vannak – közölte az izraeli egészségügyi minisztérium, írja az Origo a Guardian cikkére hivatkozva. Hozzátették:

a háború kitörése óta 3526 izraeli került eddig kórházba.

Palesztin oldalon is komolyak a veszteségek, 324-en meghaltak, 1000-en pedig megsebesültek.

Szólnak a szirénák, Tel-Avivot és Askelont lövik a terroristák

Rakétatámadásra figyelmeztető szirénák szólnak Askelon és Tel-Aviv környékén, miután a Hamász terrorszervezet nagyobb rakétatámadást indított a térség ellen, írja a Times of Israel.

A Magen David Adom mentőszolgálat szerint közvetlen halottakról vagy sebesültekről egyelőre nem érkezett bejelentés, de folytatják a keresést.

Üzent az izraeli hadsereg: nagy erőkkel fogják támadni a Gázai övezetet

Az izraeli hadsereg (IDF) szóvivőjét, Daniel Hagarit idézi a Times of Israel, aki szombaton reggel közölte:

Erőik teljes bevetési készültségben állnak és készen állnak, hogy áttérjenek a háború következő szakaszára.

Hozzátette: lezárták a határt északon, akik nem hagyták el a Gázai övezetet déli irányban, hatalmas veszélyben lehetnek majd, írja a Guardian.

Libanonból próbáltak behatolni Izraelbe, az IDF erői csapást mértek rájuk

Közzétette az Izraeli Védelmierők (IDF) a dróntámadásról készült felvételeket, amelyet a Libanonból behatoló terroristákra mértek.

Rakétákat lőttek ki Sderotra

Négy palesztin rakéta találta el a gázai határ mentén fekvő Sderot települést – írja az Origo a Times of Israel cikkére hivatkozva. A becsapódó lövedékek kárt okoztak a településben, sebesültekről vagy halottakról azonban nem tettek bejelentés, közölték a városi tisztségviselők. A jelentések szerint két iskolát, egy autóutat és egy vasúti síneket ért rakétatalálat.

A Channel 13 munkatársai felvételeket is feltöltöttek a közösségi médiába arról, hogy alig pár méterre tőlük csapódik be az egyik rakéta.

Az izraeli hadsereg egytucatnyi elit Hamász-fegyverest ölt meg

Izraeli vadászgépek számos célpont ellen intéztek támadás a Gázai övezetben péntek késő este, több tucat palesztin Hamász-fegyveres halálát okozva – közölte az Izraeli Védelmi Erők (IDF) sajtószolgálata szombaton.

A közlemény szerint az IDF csapást mért a Hamász terrorista célpontjaira a Gázai övezetben, megölve a Hamász elit kommandós csapata, a Nuhba több tucat tagját.

A Nuhba a Hamász magas rangú tisztviselői által kiválasztott fegyveresekből álló kommandós egység, amely a múlt szombati betörés egyik vezető csapata volt.

A közlemény szerint az elmúlt 24 órában az IDF harcosai csapást mértek a Hamász terrorszervezet hadműveleti főhadiszállására, ahonnan a terrorszervezet légi tevékenységét irányították.

A csapás során az IDF harcosai megölték Merad Abu Meradot, a Hamász légtérfigyelő rendszerének parancsnokát, aki az egyik fő felelős volt a Hamász-harcosok irányításáért az Izrael elleni támadás során.

Libanonra is átterjedhet a konfliktus

Egy újságíró halála Dél-Libanonban azt az „óriási kockázatot” mutatja, hogy a konfliktus átterjedhet az országba – mondta Antonio Guterres, ENSZ-főtitkár.

Issam Abdallah, a Reuters hírügynökség videósa meghalt, miután egy lövedék eltalálta a határon zajló összecsapásokról tudósító nemzetközi újságírók gyűrűjében. A támadásban további hat ember megsebesült – jelentette az Associated Press.

Az ágyúzásra a libanoni–izraeli határ mentén zajló tűzváltás során került sor izraeli csapatok és a libanoni Hezbollah fegyveres csoport tagjai között.

Japán is megkezdi az evakuálást

Japán charterjáratokat szervezett Tel-Avivból az Izraelt elhagyni kívánó állampolgárai számára. Arról nem adtak információt a japán hatóságok, hogy hány ember kérte a kimenekítését.

Csütörtökön Yoko Kamikawa japán külügyminiszter azt mondta izraeli kollégájának, hogy a Hamász-támadások semmilyen okkal nem indokolhatók, és Izraelnek joga van megvédeni magát és népét a nemzetközi jog értelmében.

A Hamász több mint egy éve tervezhette a támadást

A Sky News birtokába jutottak olyan dokumentumok, amelyek arra utalnak, hogy a Hamász fegyveresei több mint egy éve tervezték halálos támadásukat. Részletes terveket készített az általános iskolák és egy ifjúsági központ megcélzására Kfar Szaád izraeli kibucban – írja az Origo.

A dokumentumokat a Hamász terroristáinak holttestén találták meg az izraeli elsősegélynyújtók. Részletes térképeket tartalmaznak, és azt mutatják be, hogy a Hamász civileket és iskolás gyerekeket szándékozott megölni vagy túszul ejteni.

Az ENSZ szerint már több mint 400 ezren hagyták el Gáza északi részét Izrael felszólítására

Már több mint 400 ezren hagyták el Gáza északi övezetét, miután az izraeli hatóságok a terület kényszerkiürítését rendelték el egy közeli katonai művelet kezdete előtt – közölte szombaton az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodája (OCHA).

Az izraeli hadsereg pénteken rendelte el a Gázai övezet északi részének 24 órán belüli evakuálását, ami azt jelenti, hogy a térségben élő mintegy 1,1 millió embernek az övezet déli területeire kellene húzódnia.

Az izraeli hadsereg azzal indokolta a felhívást, hogy a Hamász fegyveresei Gáza északi részén, részben Gázavárosban házak alatti alagutakban rejtőznek, továbbá Gáza háborús övezet, ahol a Hamász élő pajzsként használja a civil lakosságot. A felszólítás vonatkozik „az ENSZ összes alkalmazottjára és azokra is, akik az ENSZ-ügynökségeknél kerestek menedéket”.

A Hamasz ugyanakkor arra szólította fel a lakosságot, hogy hagyják figyelmen kívül az izraeli követelést, és arra kérte az ENSZ-t, hogy lépjen fel a kényszerű kitelepítés ellen.

Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője embertelennek nevezte az utasítást, és arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépés szörnyű humanitárius következményekkel járna, ugyanis „lehetetlen ilyen rövid idő alatt ennyi ember kitelepítését megszervezni”.

Több mint 120 civilt tart fogva a Hamász

Több mint 120 civilt tartanak fogva a Hamász radikális palesztin mozgalom fegyveresei Gázában – közölte az Izraeli Védelmi Erők (IDF) X (korábban Twitter) közösségi oldalán szombat reggel.

A Hamász korábban 130 fogvatartottról számolt be, de más források szerint a szám elérheti akár a kétszázat is.

A Jerusalem Post című lap arról számolt be, hogy az izraeli hadsereg a gázai övezetbe való behatolása során eltűnt izraeliek holttestére bukkant. A lap tudósítása szerint a holttesteket pénteken találta meg a 7. dandár a határvidéken. A lap nem közölte a halottak számát, csak annyit írt, hogy a holttesteket izraeli területre vitték.

Az izraeli hadsereg jelezte, hogy kivizsgálja a Jerusalem Post jelentését.

Az Izraeli Védelmi Erők közlése szerint a hadsereg már több korlátozott behatolást hajtott végre Gázában a várható szárazföldi offenzíva előtt.

Az Egyesült Államok részt vesz a gázai humanitárius válság kezelésében

Az Egyesült Államok dolgozik a Gázai-övezetben a humanitárius válság kezelésén – közölte Joe Biden elnök pénteken.

Az elnök Philadelphiában egy nyilvános eseményen úgy fogalmazott, hogy

a palesztin emberek többségének semmi köze a Hamászhoz, és azt mondta, hogy ezek az emberek szintén szenvednek a fegyveres szervezet cselekményei miatt.

Amerikai állampolgárok tízezrei vették fel a kapcsolatot az amerikai hatóságokkal Izraelben, akik segítséget kértek az ország elhagyásához – közölte az Egyesült Államok külügyminisztériuma pénteken Washingtonban.

A minisztérium szóvivőjének közlése szerint több mint 20 ezren jelentkeztek, ugyanakkor pontos számokat a „folyamatosan változó” helyzetre hivatkozva nem említett. Hozzátette ugyanakkor, hogy a tárca minden olyan állampolgárt értesít az ország elhagyásával kapcsolatos információkról, aki jelezte érdeklődését.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora pénteken bejelentette az első, kormány által szervezett bérelt repülőgép indulását, de részleteket nem közölt.

A CNN hírtelevíziónak légiközlekedési források arról számoltak be, hogy a jövő héten mintegy három tucat járat indul, amelyek legtöbbje Tel Aviv és Athén között közlekedik majd, egy részük pedig Szófiába szállítja az Izraelt elhagyni szándékozó amerikai állampolgárokat. Nagy amerikai légitársaságok pénteken azt közölték, hogy Athénból Egyesült Államokbeli célállomásokra kiegészítő járatokat állítanak forgalomba.

Pénteken New Yorkban, fokozott rendőri jelenlét mellett több száz ember vett részt a Hamász korábbi vezetője által meghirdetett, palesztin-párti tüntetésen.

Az esemény többnyire békésen zajlott. New York város rendőrsége elővigyázatosságból, minden emberét szolgálatra rendelte és több utcát lezárt a tüntetés biztosítása érdekében.

A nagyvárosban Izrael mellett is utcára vonultak tüntetők.

Tüntetések voltak az Egyesült Államok több más városában is, mind a palesztinok, mind Izrael melletti kiállásként. Chicagóban a városi tanács pénteken határozatot fogadott el Izrael melletti kiállásáról, miközben az ülésteremből a rendet megzavaró Izrael-ellenes tüntetőket kellett eltávolítani.

Ez történt pénteken:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában