Izraeli–palesztin konfliktus

2023.12.27. 08:32

Netanhaju: Erdogan az utolsó, aki erkölcsről prédikálhat

Az izraeli–palesztin háború 82. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Justin Lane

Netanhaju: Erdogan az utolsó, aki erkölcsről prédikálhat

Recep Tayyip Erdogan török elnök, aki népirtást követ el a kurdok ellen és újságírókat vet börtönbe, az utolsó ember, aki erkölcsről prédikálhat másoknak – közölte szerdán az izraeli miniszterelnök.

Benjámin Netanjahu azután írt erről a közösségi médiában, hogy a török elnök egy Ankarában tartott díjátadó ünnepségen azt mondta: az izraeli vezető semmiben sem különbözik Adolf Hitlertől.

Tett Netanjahu bármi olyat, ami kevesebb annál, mint amit Hitler csinált? Nem

– fogalmazott Erdogan.

Erdogan, aki népirtást követ el a kurdok ellen és világrekordot állított be a börtönbe vetett ellenzéki újságírók számát illetően, az utolsó ember, aki erkölcsről prédikálhat nekünk

– írta Netanjahu, aki azzal is megvádolta a török államfőt, hogy dicséri a Hamász palesztin szervezetet, sőt fogadja is annak magas rangú vezetőit.

Benjámin Netanjahu védelmébe vette az izraeli hadsereget, amely – mint mondta – a legnagyobb erkölcsi értékkel rendelkezik a világon, és a világ legiszonyatosabb és legkegyetlenebb terrorszervezete ellen harcol.

A Hamász iszlamista palesztin szervezet és Izrael közötti háború kezdete óta a török államfő, a palesztin ügy hagyományos támogatója, számos bíráló megjegyzést tett Izraellel kapcsolatban, és elítélte az izraeli kormánynak nyújtott amerikai támogatást is. Egyebek mellett terrorista és népirtó államnak nevezte Izraelt a Gázai övezet elleni intenzív légitámadások miatt.

Washington támogatásával Netanhaju kormánya több mint 20 ezer gázait tudott meggyilkolni

 – jelentette ki szerdán Erdogan.

ERDOGAN, Recep Tayyip
Recep Tayyip Erdogan török elnök 
Fotó: Necati Savas / Forrás:  MTI/EPA

A török elnök bírálta Németországot is, amiért nem ítélte el Netanjahut a gázai civil veszteségek miatt.

Németország ma is fizeti az árát annak, amit Hitler tett. Ezért hallgat, ezért hajt fejet

– fogalmazott a török elnök.

Törökország – a nyugati szövetségeseitől és néhány arab államtól eltérően – nem tekinti terrorszervezetnek a Hamászt.

Intenzívebbé váltak a harcok a libanoni határnál

A rendőrség jelentése szerint számos becsapódást észleltek a libanoni határ közelében fekvő Kirjat Smóna városban. A város lakosságát kitelepítették, senki nem halt meg, de anyagi veszteségek keletkeztek.

Kirjat Smóna ellen több mint tíz lövedéket indítottak, melyek egy részét a Vaskupola légvédelmi rendszer visszaverte, de egy földet érő rakéta lerombolt egy lakást, egy másik rakéta pedig egy óvodában okozott károkat.

Illusztráció/ Az izraeli Vaskupola légvédelmi rendszer a Gázai övezetből indított palesztin rakétákat semlegesít a dél-izraeli Szderót város közelében 2023. május 10-én
Fotó: Atef Szafadi / Forrás: MTI/EPA

Reggel óta több hullámban több tucat rakétát indítottak el Libanonból Izrael felé, és a Hezbollah három támadó drónt robbantott fel a hármas libanoni-szíriai-izraeli határ térségében, a vitatott hovatartozású Dov-hegyen. Az izraeli légierő támadásokat hajtott végre a Hezbollah libanoni célpontjai ellen.

Egy Bint Dzsbeilben, dél-libanonban található épület elleni izraeli légicsapásban kedden hárman vesztették életüket, a Hezbollah fegyveres csoport tagja mellett annak testvére, egy libanoni származású ausztrál férfi, valamint annak libanoni felesége.

Az izraeli hadsereg közlése szerint egyik repülőgépe a Hezbollah egyik katonai léteítményére csapott le Libanonban a kérdéses légicsapással.  

A katonai szóvivő beszámolója szerint a Gázai övezet északi részén, Gáza egyik negyedében öt alagútlejáratot és számos rakétaindító helyet találtak az izraeli erők, megütköztek az iszlamista fegyveresekkel, és felszámolták ellenállásukat.

Az izraeli hadsereg eközben elmélyíti a szárazföldi hadműveletet az övezet déli végén található Hán-Juniszban is, ahol a Hamász felügyelte gázai egészségügyi minisztérium szóvivője szerint húsz palesztin életét vesztette egy izraeli csapásban szerdán, az Al-Amal kórház közelében.

A Palesztin Vörös Félhold mentőszolgálat korábban arról számolt be, hogy több tucatnyian sérültek meg egy izraeli lövedék nyomán egy bérházban, a kórház környékén.

Az izraeli hadsereg elbocsájtott kötelékéből öt, a „Szfar Hamidbar” nevű egységhez tartozó katonát, akik októberben részt vettek palesztinok elleni támadásban Ciszjordániában - jelentette katonai forrásokból a Háárec című újság hírportálja szerdán.

Mahmúd Abbász: Izrael megsemmisítő háborút folytat a Gázai övezetben

Izrael megsemmisítő háborút folytat a Gázai övezetben – jelentette ki Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság (PA) elnöke szerdán.

A Hamász irányítása alatt álló palesztin egészségügyi minisztérium közlése szerint az elmúlt 24 óra izraeli támadásaiban legkevesebb 195 ember meghalt, további 325 megsebesült, így a háború október 7-i kitörése óta legkevesebb 21 110 ember halt meg a Gázai övezetben, míg a sebesültek száma átlépte az 55 ezret.

Abbász „egy megsemmisítő háborúnál is durvábbnak” nevezte az övezet elleni izraeli offenzívát. 

Népünk még az 1948-as Nakba idején sem látott ehhez fogható háborút

– hívta fel a figyelmet Abbász, utalva a palesztin nép gyásznapjára, a Nakbára (katasztrófa napjára), amikor több mint 700 ezer palesztinnak kellett elhagynia otthonát a frissen megalakuló Izrael állam területéről 1948-ban.

A PA elnöke emellett az Egyesült Államok vezetését tette felelőssé a háború folytatásáért:

Sajnos, minden egyes alkalommal, amikor a világ, az ENSZ Biztonsági Tanácsa és a Közgyűlés a háború befejezésére törekszik, az Egyesült Államok vétót emel, és visszautasítja a harcok beszüntetését.

Abbász, az egyik egyiptomi televíziócsatornának adott kedd esti interjúban hangsúlyozta, hogy az egykor 2,3 millió lakosú Gáza arculata a felismerhetetlenségig megváltozott, az övezet újjáépítése több tíz milliárd dollárba fog kerülni.

A Hamász iszlamista terrorszervezet 2007-ben vette át az uralmat a Gázai övezetben, Abbász puccsnak nevezte a politikai manővert.

Kétszáz célpont támadásával folytatódott a Hamász elleni háború

Kétszáz, az iszlamista Hamász terrorszervezet objektuma elleni légi, tengeri és szárazföldi támadással folytatódott a háború a Gázai övezetben az elmúlt napon – közölte az izraeli hadsereg (IDF) katonai szóvivője szerda reggel.

Az övezet északi részén, Sedzsaijában, a Hamász harci övezetében, ahonnan az izraeli katonákat lőtték, az épületek között terroristákat vettek észre, majd a légierő segítségével megölték őket. Az izraeli lövedékek további, másodlagos robbanásokat eredményeztek, jelezve, hogy a területen pokolgépeket helyeztek el az IDF katonái ellen – közölte a szóvivő.

Egy izraeli egység két, egy járműbe beszálló palesztin fegyverest azonosított. A terroristák egy fegyverraktárnak használt épülethez hajtottak, amely ellen repülőgépet mozgósítottak az izraeliek.

Az irányított légicsapás felszámolta a terroristákat és a fegyverraktárt

– mondta a szóvivő.

A katonai szóvivő újabb három, a Gázai övezetben elesett izraeli katona halálát hozta nyilvánosságra szerda reggel. A szárazföldi harcok kezdete óta 164, a háború október 7-i kitörése óta 498 izraeli katona vesztette életét a harcokban a hadsereg közlése szerint.

Ciszjordániában folytatódott az izraeli hadsereg razziája kedd este Túl-Karm mellett a Núr as-Sámsz menekülttáborban. A katonák hat, terrortevékenységgel vádolt palesztint öltek meg tűzharcban, többeket közülük drónokkal.

Izrael, 2023. december 27. Izraeli légicsapás a Gázai övezetben Izrael déli részébõl nézve 2023. december 27-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajt végre a Gázai övezetben. MTI/AP
Fotó: Ohad Zwigenberg

Az IDF adatai szerint a háború kezdete óta több palesztint öltek meg Ciszjordániában, mint a 2002-es, a második palesztin intifádát, vagyis fegyveres felkelést felszámoló Védőfal hadműveletben.

Október 7-e óta legkevesebb 290, többségükben terrortevékenységet végző palesztin vesztette életét a mindennapos terrorellenes razziákban. Eközben több mint 2500 palesztint tartóztattak le Ciszjordániában, közülük ezerháromszázat a Hamászhoz tartozás vádjával.

A terroristainfrastruktúra felszámolása érdekében az izraeli katonák az 1967-ben Jordániától elfoglalt palesztin területeken megsemmisítettek több tucat robbanóanyag-laboratóriumot és több ezer robbanószerkezetet, és elkoboztak több száz fegyvert.

Libanoni források szerint az izraeli hadsereg kedd este megtámadott az ország déli részén fekvő Bint Dzsbeilben egy házat, ahol hárman életüket vesztették. A libanoni síita Hezbollah milícia is bejelentett egy járműre célzott izraeli légicsapást al-Kalilában, Türosztól délre, ebben ketten haltak meg.

Még több hónapig biztosan tart a háború

Izrael háborúja a Hamász ellen a Gázai övezetben még „több hónapig” folytatódni fog – mondta az izraeli hadsereg főnöke kedden, megismételve más izraeli vezetők közelmúltbeli hasonló kijelentéseit. 

Herzi Halevi, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) vezérkari főnöke egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy mivel a háborút egy „bonyolult területen” vívják, az még több hónapig folytatódni fog, és azon fognak dolgozni különféle módokon, hogy az elért eredmények megmaradjanak.

ENSZ-segítség

Sigrid Kaag holland politikus és veterán ENSZ-diplomata fogja irányítani a nemzetközi szervezet azon erőfeszítéseit, hogy humanitárius segélyt juttasson a háború sújtotta Gázába, és ezzel betölti az ENSZ Biztonsági Tanácsának ebben a hónapban hozott áttörést hozó határozatával létrehozott pozíciót – jelentette be kedden az ENSZ főtitkára.

Az X-en közzétett bejegyzésében Kaag közölte, hogy lemond holland pénzügyminiszteri és miniszterelnök-helyettesi tisztségéről, hogy elvállalja az ENSZ vezető humanitárius és újjáépítési koordinátorának szerepét Gázában.

Hat halott

A megszállt Ciszjordánia északi részén egy palesztin menekülttáborban végrehajtott izraeli hadműveletben hat ember meghalt és többen megsebesültek szerda kora reggel – közölte a palesztin egészségügyi minisztérium. 

A Wafa hivatalos palesztin hírügynökség szerint a hat embert a Tulkarem városához közeli Nur Shams menekülttáborra mért izraeli légicsapásokban ölték meg, ahol izraeli katonák is állomásoztak.

Ez történt kedden:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában