Közel-keleti konfliktus

Tegnap, 9:39

Az Egyesült Államok szerint a héten számítani lehet iráni támadásra Izrael ellen

Az izraeli–palesztin háború 311. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Jahja Szinvart, a Hamász palesztin iszlamista szervezet új vezetőjét ábrázoló óriásplakát a teheráni Palesztina téren

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Abedin Taherkenareh

Az Egyesült Államok szerint a héten számítani lehet iráni támadásra Izrael ellen

Az Egyesült Államok értékelése szerint ezen a héten számítani lehet Irán és hozzá kapcsolódó fegyveres szervezetek részéről Izrael elleni támadásra – közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója hétfőn, hozzátéve, hogy értékelésük egybeesik az izraeli várakozásokkal.

John Kirby újságírók előtt egy sajtóbeszélgetésen kifejtette aggodalmát az eszkaláció lehetősége miatt, ugyanakkor megerősítette az Egyesült Államok támogatását Izrael védelmében, és arról is beszámolt, hogy az elmúlt napokban intenzív diplomáciai tárgyalások zajlottak a „deeszkaláció” érdekében.

A fehér házi illetékes kijelentette, hogy 

az Izrael és a palesztin Hamász közötti tűzszünetről csütörtökre Dohába tervezett tárgyalást megtartják, és arra várják a palesztin fegyveres szervezet delegációját is.

Arra a felvetésre, hogy a Hamász hétfői bejelentése szerint képviselői nem lesznek ott a tűzszüneti tárgyaláson, John Kirby úgy fogalmazott, hogy „a mi meggyőződésünk szerint a Hamász ott lesz”.

John Kirby elismerte, hogy amennyiben Irán részéről valamilyen formában támadás érné Izraelt még csütörtök előtt, akkor az befolyásolhatja a tűzszünetre vonatkozó erőfeszítéseket is.

A nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadó közvetlenül és hivatalosan nem erősítette meg a sajtóhírt, amely szerint Donald Trump republikánus jelölt elnökválasztási kampányát Irán részéről hackertámadás érte, de emlékeztetett arra a korábbi amerikai hírszerzési értesülésre, amely arról szólt, hogy Irán a kampány szereplőit célozva megpróbálja befolyásolni az amerikai választások demokratikus folyamatát.

KIRBY, John
John Kirby, az amerikai elnök nemzetbiztonsági szóvivője
Fotó: Will Oliver / Forrás: MTI/EPA

John Kirby megerősítette, hogy

az Egyesült Államok átcsoportosította erőit a közel-keleti térségben Izrael védelmében.

A közel-keleti feszültségről és az eszkalációs veszélyről még vasárnap telefonon egyeztetett Lloyd Austin amerikai és Joáv Galant izraeli védelmi miniszter. Az amerikai védelmi politika irányítója közölte, hogy a Közel-Keleten állomásozó amerikai csapatok átcsoportosításáról, valamint megerősítéséről döntött. Ennek részeként az amerikai védelmi miniszter a Közel-Keletért is felelős amerikai Központi Parancsnokság irányítása alá rendelte az Abraham Lincoln repülőgép-hordozó hadihajó által vezetett haditengerészeti támadó alakulatot, amelyhez F-35C harci repülőgépek kapcsolódnak, valamint szintén a Központi Parancsnokság fennhatósága alá került a haditengerészet – irányított rakéták indítására képes – Georgia nevű, nukleáris meghajtású tengeralattjárója.

Az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője hétfőn „határozott és súlyos” következményeket helyezett kilátásba Irán felé abban az esetben, ha ballisztikus rakéták szállításával segítené Oroszország Ukrajna ellen vívott háborúját. Vedant Patel egyben drámai eszkalációnak nevezte Irán Oroszországnak nyújtott támogatásában azt, ha bekövetkezik a ballisztikus eszközök eljuttatása.

Hozzátette, hogy az Egyesült Államok és európai szövetségesei egyeztetéseket folytatnak a következmények formájáról abban az esetben, ha Irán valóban ballisztikus rakéták százait szállítja Oroszország számára, ahogy ez a jelentésekben szerepel.

Hamász: megöltek egy izraeli túszt, további kettőt pedig megsebesítettek őreik

Megöltek egy izraeli túszt, két másikat pedig megsebesítettek őreik a Gázai övezetben  közölte hétfőn Abu Ubaida, a Hamász palesztin iszlamista szervezet katonai szárnyának, az al-Kasszám Brigádoknak a szóvivője.

„Két harcos, akit a túszok őrzésével bíztak meg, két külön esetben lelőtt egy foglyot és súlyosan megsebesített további két túszt, két nőt” – írta Telegram-oldalán Abu Ubaida. Hangsúlyozta, hogy éppen a sebesültek életét próbálják megmenteni. Hozzátette: vizsgálóbizottságot hoztak létre a történtek részleteinek kiderítésére.

Ubaida szerint Izrael tehető felelőssé az incidensekért, „mert bűncselekményeivel provokálja a Hamász harcosait, és rontja a túszok fogva tartási körülményeit”.

Az izraeli hadsereg szerint az október 7-i összehangolt támadás során elhurcoltak közül még a radikálisok markában van 72 élő túsz és 39 holttest.

A nemzetközi vöröskereszt a háborús jogsértések veszélyeire figyelmeztetett

Széles körben hagyják figyelmen kívül a háborús helyzetekre érvényben lévő nemzetközi szabályokat a fegyveres csoportok és az állami haderők Gázától Szírián és Ukrajnán át Mianmarig – közölte a genfi egyezmények aláírásának 75. évfordulóján a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC), a megállapodások iránti elköteleződés megerősítésére szólítva fel a nemzetközi közösséget.

A háborúba keveredett civilek jogainak védelmére született egyezmények aláírásának évfordulóján a szervezet jelezte: kevés okot lát az ünneplésre.

„A nemzetközi humanitárius jog nyomás alatt áll, széles körben figyelmen kívül hagyják, sőt aláássák az erőszak igazolására” – mondta hétfőn Genfben Mirjana Spoljaric, az egyezményeket felügyelő (ICRC) elnöke.

A világnak újból el kell köteleződnie a fegyveres konfliktusoktól védő robosztus keretmegállapodás mellett, amely az élet megvédelmezéséből indul ki a halál igazolása helyett

– mutatott rá.

SPOLJARIC EGGER, Mirjana
Mirjana Spoljaric Egger, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának elnöke
Fotó: Salvatore Di Nolfi / Forrás: MTI/EPA/Keystone

Az egyezmények a háborús szabályok keretében megtiltják a kínzást és a szexuális erőszakot, emberiséges bánásmódot írnak elő a fogvatartottakkal szemben, és elrendelik az eltűntek felkutatását.

Spoljaric az ICRC genfi központjában újságíróknak elmondta: az egyezmények azt a globális konszenzust tükrözik, hogy minden háborúnak vannak határai, az ellenség harcosainak és a civil lakosságnak az emberiességétől való megfosztása pedig pusztuláshoz és katasztrófához vezet.

A háború áldozatainak védelméről szóló egyezményeket 1949. augusztus 12-én írták alá Genfben 59 állam képviselői, ezzel állami kötelezettséget vállaltak arra, hogy a háborúkban is megvédik az emberi méltóságot.

A vöröskereszt szerint most még nagyobb szükség van a genfi egyezmények szabályainak betartására, mint valaha: több mint 120 aktív konfliktus dúl világszerte, amely hatszoros növekedést mutat az egyezmények aláírásának 50. évfordulójához, 1999-hez képest.

Párizs, Berlin és London azonnali tűzszünetet szorgalmaz

Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság hétfőn közös nyilatkozatot adott ki, amelyben kijelentették, hogy „nem lehet további késlekedés” a gázai tűzszünetről szóló tárgyalásokban, és óva intették „Iránt és szövetségeseit” a konfliktus „további eszkalálásától”.

A harcoknak azonnal véget kell vetni, és a Hamász által még mindig fogva tartott túszokat szabadon kell engedni

– fogalmazott Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Keir Starmer brit miniszterelnök, támogatásukról biztosítva amerikai, egyiptomi és katari kollégáik felszólítását „a tárgyalások azonnali folytatására”.

MACRON, Emmanuel; SCHOLZ, Olaf
Emmanuel Macron francia elnök (b) és Olaf Scholz német kancellár
Fotó: Clemens Bilan / Forrás: MTI/EPA

A nyilatkozatot több mint nyolc hónappal azután adták ki, hogy a felek között kiéleződött a konfliktus: a Hamász szélsőséges palesztin szervezet tavaly október 7-i, 1198 halálos áldozatot követelő terrortámadása után az Izrael által megtorlásként végrehajtott offenzívával kiváltott összecsapások csaknem 40 ezer emberéletet követeltek a Gázai övezetben, ahol 111 túszt még mindig fogva tartanak, bár közülük az izraeli hadsereg szerint 39-en már meghaltak.

Egyetértünk abban, hogy nem lehet további késedelem

– tették hozzá az európai vezetők, akik mély aggodalmuknak adtak hangot a feszültségek fokozódása miatt a térségben.

A Hamász két magas rangú vezetőjének meggyilkolására utalva arra felszólították Iránt és szövetségeseit, hogy tartózkodjanak a megtorló támadásoktól. Párizs, London és Berlin szerint „egyetlen ország vagy nemzet sem nyerészkedhet egy újabb eszkalációval a Közel-Keleten”. 

A három európai ország ezért felszólította Iránt és szövetségeseit, hogy tartózkodjanak az olyan támadásoktól, amelyek a regionális feszültségeket súlyosbítanák, és veszélyeztetnék a tűzszünet elérésének és a túszok szabadon bocsátásának a lehetőségét. 

Nekik kell viselniük a felelősséget azokért az akciókért, amelyek veszélyeztetik a béke és a stabilitás lehetőségét

– írták a vezetők.

Emmanuel Macron, Olaf Scholz és Keir Starmer elismerően nyilatkozott a közvetíteni igyekvő Egyesült Államok, Katar és Egyiptom legújabb erőfeszítéseiről a tíz hónapja tartó háború lezárása érdekében. 

Üdvözöljük katari, egyiptomi és egyesült államokbeli szövetségeseink fáradhatatlan munkáját a tűzszünet kidolgozására és a foglyok kiszabadítására

– írták.

Az európai vezetők nyilatkozata pár nappal követte Joe Biden amerikai elnök, Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök és Tamím bin Hamad ál-Száni katari emír közös nyilatkozatát, amelyben tűzszüneti megállapodás megkötésére és az azt akadályozó nézetkülönbségeik áthidalására sürgették Izraelt és a Hamászt.

Az uniós külügyi főképviselő szankcionálná a gázaiak kiéheztetésére buzdító izraeli minisztereket

 Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő szankciókat követel két izraeli miniszter ellen, aki a gázai palesztinok kiéheztetését szorgalmazza.

A szankcióknak az EU napirendjén kell szerepelniük

– írta Borrell az X közösségi oldalon vasárnap este megosztott bejegyzésében.

BORRELL FONTELLES, Josep
Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője
Fotó: Szakcsaj Lalit / Forrás: MTI/AP

Borrell szerint Izrael nemzetbiztonsági minisztere, Itamár Bengvír háborús bűnök elkövetésére buzdít azzal, hogy a palesztin civileknek szánt üzemanyag- és segélyszállítások leállítására szólított fel.

Miközben a világ tűzszünetet sürget a Gázai övezetben, Bengvír miniszter a civileknek szánt üzemanyag és segélyek elzárására szólít fel

– olvasható a bejegyzésben.

A főképviselő úgy véli, hogy 

Becalel Smotrics izraeli pénzügyminiszter baljós kijelentéseihez hasonlóan ez is háborús bűnökre való felbujtás.

Borrell korábban bírálta Smotrics kijelentését, miszerint 

„indokolt lenne erkölcsileg” kétmillió gázai lakos halálra éheztetése annak érdekében, hogy elérjék a Hamász által fogva tartott izraeli túszok szabadon bocsátását.

A főképviselő felszólította az izraeli kormányt, hogy egyértelműen határolódjon el "a háborús bűnök elkövetésére irányuló" kijelentésektől, és jóhiszeműen vegyen részt az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom által támogatott tárgyalásokon az azonnali tűzszünet érdekében.

A Hezbollah harminc rakétát lőtt ki Izrael északi részére

Robbanásközeli a helyzet a Közel-Keleten. A legfrissebb izraeli hírszerzési jelentés szerint Irán készen áll arra, hogy napokon belül megtámadja Izraelt – írja az Axios amerikai hírportál két, a helyzetre közvetlen rálátással bíró forrásra hivatkozva. Ha az információ helytálló, a támadásra még a tűzszünetről és a túszok szabadon engedéséről szóló tárgyalások csütörtökre tervezett végső fordulója előtt sor kerülhet, ami az egész, amúgy is törékeny folyamatot veszélybe sodorhatja – írja a Magyar Nemzet.

A Vaskupola izraeli légvédelmi rendszer Dél-Libanonból kilőtt rakétákat semlegesít
Fotó: Atef Szafadi / Forrás: MTI/EPA

Eközben az Irán által támogatott Hezbollah libanoni siíta terrorszervezet hétfőre virradóra mintegy harminc rakétát lőtt ki Izrael északi részére – számol be róla a Fox News amerikai televíziós hálózat. Sérültekről nem érkezett jelentés.

Az Egyesült Államok cirkálórakétákkal felszerelt tengeralattjárót küldött a Közel-Keletre

A közel-keleti feszültség fokozódására tekintettel azonban az USA növeli katonai jelenlétét a térségben. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a Pentagon szerint egy irányított rakétákkal felszerelt tengeralattjáró térségbe telepítését rendelte el. A USS Georgia, egy Ohio osztályú atom-tengeralattjáró. Ide tartozik a 18 legnagyobb, nukleáris meghajtású amerikai tengeralattjáró – tudta meg a Magyar Nemzet.

Ezen túl Austin utasította az Abraham Lincoln repülőgép-hordozót és kísérőhajóit, hogy mielőbb érkezzenek a térségbe. Az F–35-ös vadászrepülőgépekkel felszerelt repülőgép-hordozó a USS Theodore Roosevelt repülőgép-hordozó csoporthoz csatlakozik.

Lloyd Austin védelmi miniszter
Fotó: David Mareuil / Forrás: AFP

Az amerikai hadsereg atommeghajtású repülőgép-hordozói egyenként több tucat vadászrepülőgéppel rendelkeznek, valamint a 110 méter hosszú USS Georgia tengeralattjáró akár 154 Tomahawk cirkálórakétával is felszerelhető.

Az amerikai védelmi miniszter megismételte, hogy az USA kész megvédeni Izraelt bármilyen áron. Austin hangsúlyozza, hogy az Egyesült Államok erősíti elrettentő potenciálját és csapásmérő képességét a térségben fokozódó feszültségek miatt

– közölte a Pentagon.

Sajtóértesülések szerint Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter egy Austinnal folytatott beszélgetésben arra figyelmeztetett, hogy Irán a következő napokban nagyszabású támadást intézhet Izrael ellen.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Ez történt vasárnap:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában