Sajtóvisszhang

2024.06.02. 08:51

Így számoltak be a külföldi lapok a Békemenetről

Amerikától egészen Oroszországig a magyar miniszterelnök szavait idézi a nemzetközi sajtó - derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetén a margitszigeti nagyréten 2024. június 1-jén

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Tízezres tömeg gyűlt össze a magyar fővárosban szombaton erődemonstrációra Orbán Viktor miniszterelnök mögött egy héttel az európai parlamenti választások előtt, amely versenyt az európai béke és a világháború közötti egzisztenciális fordulópontnak szántak

- írja a Voice of America az AP News-ra hivatkozva.

Magyarország meg akarja előzni, hogy Európa háborúba lépjen Oroszországgal - ezzel a címmel számolt be a TASS a Békemenetről. A miniszterelnök szerint meg kell akadályozni az EU és a NATO veszélyes terveinek megvalósítását, amelyek az ukrajnai konfliktus kiterjesztéséhez vezetnek, és a közelgő európai parlamenti választásokon olyan pártokra kell szavazni, amelyek a békét, nem pedig a háborút támogatják - számolt be az orosz hírügynökség.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombaton több ezer állampolgár élén béketüntetést tartott Budapest belvárosában, követelve az ukrajnai háború befejezését és a Nyugat és Oroszország közötti eszkaláció megállítását - hangsúlyozza a Breitbart. 

A tüntetésen, amely kevesebb mint egy héttel azelőtt zajlott, hogy 450 millió uniós polgár járulna az urnákhoz, hogy megválassza a következő Európai Parlamentet, ezrek vonultak a Lánchídtól a Duna közepén lévő Margitszigetre - írja a lap. 

A Reuters úgy tesz, mintha Magyarországon egy parlamenti választást tartanának.

Magyarok tízezrei vonultak szombaton Budapest belvárosában, hogy támogassák a nacionalista Orbán Viktor miniszterelnököt, akinek a jövő heti európai parlamenti választások előtt egy politikai újonc váratlan kihívója van - írja a Reuters Magyar Péterre utalva, mint kihívó. 

„Orbán Viktor: Fico kis híján az életét adta a békéért” - címmel ír a Békemenetről a felvidéki Új szó

Orbán Viktor először a kárpátaljai magyarokra kérte Isten áldását, akik kiszolgáltatottan várják a háború végét. „Nincs már a messze a nap, amikor a sorsotok jobbra fordul” – mondta. Orbán ezután üdvözletét küldte Robert Ficónak, „Szlovákia békepárti miniszterelnökének. Azért lőtték le, mert a béke pártján állt, kis híján az életét adta a békéért. De kemény fából faragták, nem az a fajta, aki hagyja magát kiiktatni” - emelte ki a lap a tudósításban. 

A magyar kormányfő úgy véli, a békét nem lehet fegyverekkel kivívni, az ukrajnai háborúnak nincs fegyveres megoldása 

- hangsúlyozta az Új szó.

Budapesten „békemenetet” tartanak Magyarország ukrajnai konfliktusba való bevonása és a NATO új háború kirobbantása ellen Európában. A rendezvényen több tízezren vesznek részt. A szervezők szerint nemcsak a vidéki, hanem a határon túli magyarok is eljöttek a menetre. A menet a Margitszigeten ér véget, ahol Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a tömeg előtt - írta meg röviden, tárgyilagosan a RIA Novosztyi Telegram-csatornája a rendezvénnyel egyidőben.

További részletek ITT olvashatók.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában