Orosz–ukrán háború

2024.07.14. 12:14

Többen meghaltak Donyeck megyében orosz támadások miatt

872. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az orosz védelmi minisztérium által 2024. július 12-én közreadott videóról készített képen orosz tüzérek ágyúval lövik az ukrán állásokat Ukrajnában

Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Fotó: -

A donyecki Urozsajne elfoglalásáról tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium

Elfoglalták az orosz fegyveres erők a donyecki régióban lévő Urozsajne települést, miközben hatból négy frontszakaszon előrenyomultak, valamint 12 rohamot és ellenrohamot visszavertek Ukrajnában az elmúlt nap folyamán - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

A Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek csaknem 1800 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezés vonalán. A minisztérium a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett egy személyi állományt és hadfelszerelést szállító vasúti szerelvényt a kirakodó állomáson, hét lőszerraktárt és négy tábori lőszerraktárt, a német IRIS-T légvédelmi rakétarendszer egy indítóállását, az Sz-125-ös Pecsora légvédelmi rakétarendszer három indítóállását, egy német TRML-4D többfunkciós radart, 11 páncélozott harcjárművet, egy amerikai M109-es Paladin  és lengyel Krab önjáró, valamint hat amerikai M777-es, két M198-as és hat brit FH-70-es vontatott tarackot, HIMARS sorozatvetők tíz rakétáját, továbbá 33 légi drónt.

Helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője, aki kedden és szerdán New Yorkban elnökölni készül az ENSZ Biztonsági Tanácsának külügyminiszteri ülésén, a Rosszija 1 televízió Moszkva. Kreml. Putyin című vasárnapi műsorában elmondta, hogy a történtek tisztázása érdekében ismételten követelni fogja a Bucsában 2022 tavaszán eltemetett halottak személyazonosságának nyilvánosságra hozatalát. Rámutatott, hogy ugyanígy megválaszolatlan marad, hogy ki robbantotta fel az Északi Áramlat gázvezetékeket és közölte, hogy tájékoztatást fog sürgetni a nyomozás állásáról.

A BT-tanácskozás várható témái között említette meg továbbá a többoldalú együttműködés, és az egyenlő, oszthatatlan biztonság szavatolásának kérdéseit.

Ukrán kormányzói hivatal: többen meghaltak Donyeck megyében orosz támadások miatt

Hat ember vesztette életét több orosz támadásban a kelet-ukrajnai Donyeck megyében szombaton - közölte vasárnap a megyei kormányzói hivatal a Telegramon.

A hivatal hozzátette, hogy a halálos áldozatokon felül 11 helyi lakos sebesült meg a régióban orosz támadások következtében.

A szomszédos Harkiv megye ügyészsége arról tájékoztatott, hogy két ember halt meg és a legfrissebb adatok szerint 25-en sebesültek meg a régióban lévő Budi településen, amelyre szombaton mértek rakétacsapást az orosz erők.

Ivan Fedorov, a délkeleti Zaporizzsja megye kormányzója arról adott hírt vasárnap reggel, hogy az elmúlt nap alatt Oroszország 373 csapást hajtott végre a régió települései ellen, 150 drónt vetett be, egy ember sebesült meg a támadásokan.

Az ukrán légierő közölte, hogy az éjjel két orosz irányított rakétát és négy felderítő drónt lőtt le a légvédelem az ország fölött.

Az ukrán vezérkar legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége megközelítette az 560 ezret. Az ukrán erők szombaton megsemmisítettek egyebek mellett hét orosz harckocsit, 46 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, továbbá 39 drónt.

Kína és Oroszország haditengerészete közös járőrözést folytat a Csendes-óceánon

A kínai és az orosz haditengerészet közös, immáron negyedik járőrözésbe kezd a Csendes-óceán nyugati és északi részén - jelentette vasárnap a CCTV kínai állami televízió.

A kínai védelmi minisztérium azt közölte: a kínai és orosz haditengerészeti egységek a közelmúltban elindították a 4. közös tengeri járőrözést a Csendes-óceán nyugati és északi részének érintett vizein. Ezek az akciók nem irányulnak más országok ellen, és semmi közük a jelenlegi nemzetközi és regionális helyzethez

 - nyomatékosíttotta a tárca.

Oorsz hadihajók
Fotó: Olga Maltseva / Forrás:  AFP

Korábban az orosz csendes-óceáni flotta sajtószolgálata arról számolt be, hogy a Gromkij és a Rezkij korvettből álló hajóraj megérkezett a dél-kínai Kantonban lévő Csancsiang kikötőjébe, hogy részt vegyen a Tengeri kölcsönhatás - 2024 nevű közös haditengerészeti gyakorlaton.

A július 15. és 17. közötti időszakban a tengeri manőverek során a kínai és orosz haditengerészeti egységek légvédelmi és tengeralattjáró-elhárítási gyakorlatot hajtanak végre. A két ország tengerészei egyben tengeri mentési feladatokat is végeznek.

Magyarország segít

Az ukrán-magyar határszakaszon 7517-en léptek be Magyarországra szombaton, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 7708-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 46 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

 Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

Ez történt szombaton:


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában