Kiállás

2 órája

Robert Fico: Szlovákia semmilyen formában nem fogja támadni Magyarország EU-elnökségét

Ugyanakkor azon gondolkodom, hogy vajon eljön-e az idő, amikor még nekem is engedélyt kell kérnem az EU-tól, ha külföldi útra szeretnék menni – mondta a szlovák kormányfő.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Robert Fico szlovák miniszterelnök az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozóján Brüsszelben

Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Fotó: Fischer Zoltán

Szlovákia semmilyen formában nem fogja támadni Magyarországot és az Európai Unió Tanácsában betöltött elnökségét - mondta Robert Fico szlovák kormányfő egy videóban.

Utasítást adtam Szlovákia képviselőinek az uniós testületekben, hogy semmilyen módon vagy formában ne támadják Magyarországot és a magyar uniós elnökséget

 - jelentette ki a szlovák kormányfő a közösségi médiában közzétett felvételen.

"Ugyanakkor azon gondolkodom, hogy vajon eljön-e az idő, amikor még nekem is engedélyt kell kérnem az EU-tól, ha külföldi útra szeretnék menni" - mondta Fico válaszul több uniós tagállam azon döntésére, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök közelmúltban tett moszkvai és pekingi útja miatt nem küldenek minisztereket júliusban az EU Tanácsának magyar elnöksége alatt sorra kerülő informális ülésekre.

"Miután az ellenem elkövetett merénylet megakadályozott abban, hogy hivatalos látogatást tegyek Kínában, ősszel készülünk erre az utazásra" - tette hozzá. Kína szerepét nélkülözhetetlennek nevezte az ukrajnai háborúval kapcsolatos béketárgyalások szempontjából, és megjegyezte, hogy ezt a témát pekingi látogatásán is fel fogja vetni.

Robert Fico a videóban kifejtette, hogy az általa vezetett Irány (Smer-SD) párt készen áll a tárgyalásokra az Európai Szocialisták Pártjához (PES) és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségéhez (S&D) való esetleges csatlakozásról az Euróai Parlamentben, bár ennek kikötései is vannak.

Az egyetlen feltételünk az, hogy nem adjuk el a lelkünket, és fenntartjuk a jogot arra, hogy szuverén álláspontot képviseljünk fontos külügyi kérdésekben

 - hangoztatta a miniszterelnök. A Smer-SD öt képviselője jelenleg független.

A szlovák kormányfő arra is utalt, hogy az Európai Parlamentben egy új baloldali frakció alakulhat az Irány és a hasonló nézeteket valló pártok részvételével.

A parlamenti többség akarata ellenére utazott Budapestre a holland igazságügyi miniszter

A parlamenti többség, köztük saját pártja, a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) akarata ellenére utazott Budapestre hétfőn David van Weel holland igazságügyi és belbiztonsági miniszter, hogy részt vegyen az európai uniós tagállamok igazságügyi és belügyminisztereinek kétnapos informális tanácskozásán, amelyet a soros magyar EU-elnökség keretében tartanak. Erről ő maga nyilatkozott a holland nemzeti hírügynökségnek (APN) hétfőn.

Az interjúban a miniszter leszögezte: hazájának érdekeit előtérbe helyezve utazott el a budapesti találkozóra.

Mint mondta, a tanácsülés napirendjén számos olyan téma szerepel, amely Hollandia számára fontos, például a migráció és a bűnözés elleni nemzetközi fellépés megerősítése. "Ezek határokon átnyúló témák. Hollandiának ezek kezeléséhez szüksége van a többi tagállamra. Hollandia nevében irányt fogok mutatni annak a stratégiai megbeszélésnek, amelyet holnap tartanak ezekről a témákról" - hívta fel a figyelmet.

Van Weel ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a holland kormány álláspontja szerint a magyar miniszterelnöknek nincs felhatalmazása az EU-tól az általa kezdeményezett békemisszióra. "Ezt a kritikus üzenetet ismét közvetíteni fogom Budapesten" - jelentette ki.

Múlt héten az Európai Bizottság bejelentette, hogy a testület csupán vezető köztisztviselői szinten képviselteti magát az uniós tanács informális ülésein. A döntés okaként a magyar miniszterelnök békemissziójára hivatkoztak, amelynek keretében egyebek között Moszkvába és Pekingbe is ellátogatott. Több EU-tagállam - Svédország, Finnország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Dánia - a múlt héten közölte, hogy ugyanezen okból csak köztisztviselőket küld a Magyarországon tartott informális találkozókra.

A holland kormányfő, Dick Schoof azonban már a múlt héten bejelentette, hogy elutasítja az általános bojkottot, és a holland kormány eseti alapon fog dönteni arról, hogy miniszterei részt vesznek-e a magyar uniós elnökség rendezvényein. Schoof azt is hangsúlyozta: véleménye szerint Orbán Viktor világossá tette, hogy a bírált találkozók kétoldalú alapon szervezett tanácskozások voltak, útjain nem az EU-t képviselte.

A holland miniszterelnök bejelentését bírálta a négypárti koalíciós kormány két pártja, a VVD és az Új Társadalmi Egyezség (NSC) is. Ezen pártok képviselői úgy vélik, Hollandiának követnie kellene az Európai Bizottság lépéseit. A holland parlament ellenzéki pártjai közül is többen kritizálták a kabinet döntését.
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában