Próbálkozások

3 órája

Magyar és Gyurcsány közreműködésével Fidesz-ellenes nagykoalíció alakul

A Tisza Párt vezetője csendben, de határozottan igyekszik betagozódni a baloldali tömbbe.

MW

Magyar Péter

Forrás: MTI

Fotó: Purger Tamás

Tárgyalásokba kezdett a Fővárosi Közgyűlés vezetőivel Tisza Párt politikusa. Az egyeztetést mostanáig mindössze a kormánypártok frakcióvezetője, Szentkirályi Alexandra utasította el: a Fidesz–KDNP-frakció nem hajlandó olyan jelöltet támogatni, amely Gyurcsány Ferenc jelöltjét, azaz Karácsony Gergely főpolgármestert támogatja – írta meg a Magyar Nemzet.

Ugyanakkor a baloldalon sokkal szívesebben látták Magyar Pétert, aki augusztus elsején egyeztetést kezdett Karácsony Gergellyel az együttműködésről. A főpolgármester-választást megnyerő politikus korábban többször nyilatkozott arról, hogy októbertől egy DK–MSZP–Párbeszéd–Tisza Párt–Kutyapárt együttműködést lát maga előtt.

Ez a felállás azt jelentené, hogy az újdonsült Tisza Párt gyakorlati politikáját tekintve is betagozódna a baloldali összefogás pártjai közé.

Magyar Péter augusztus 9-én egyeztetett az LMP bukott főpolgármester-jelöltjével, Vitézy Dáviddal is tárgyalt, a megbeszélés után mindkét politikus szűkszavúan nyilatkozott arról, hogy kiemelt fontosságúnak tartják Budapest működését, továbbá a fővárosi cégek vezetésébe szakembereket helyeznének el.

Sajtóinformációk szerint ugyanakkor a tárgyalásokon ennél sokkal komolyabb témák is napirendre kerültek. Ilyen a főpolgármesteri kabinet kérdése is. A Magyar Nemzet úgy tudja, a Tisza Párt vezetője Vitézy Dávidot is bevonná a baloldali együttműködésbe, főpolgármesteri címmel kínálná meg az általa is Fidesz hekkjének nevezett volt közlekedési államtitkárt.

Vagyis a mostanáig nyilvánosságra hozott információk alapján Magyar Péter és Karácsony Gergely egy Fidesz-ellenes, baloldali nagykoalíció létrehozásán fáradozik, ezzel felkészülve a 2026-os választásokra. Azon a voksoláson a DK–MSZP–Párbeszéd alku szerint a három párt közösen, egy miniszterelnök-jelölttel indul, tehát Karácsony ebben a felállásban egyértelműen Gyurcsány kitartottja.

Az eredeti, teljes cikk ITT olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában