Végül a CEU-n tartották

2 órája

David Pressman a demokrácia miatt aggódik, mert nem tarthattak LMBTQ-konferenciát a Parlamentben

Az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete azon akadt ki, hogy Kövér László házelnök nem adott termet a baloldal LMBTQ-tematikájú konferenciájának megtartásához az Országházban - derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

MW

David Pressman amerikai nagykövet

Forrás: MW

Fotó: Laufer László

A DK, az MSZP a Momentum és a Párbeszéd a parlamentben tartott volna egy, a magyar LMBTQ-közösség helyzetével foglalkozó konferenciát, Kövér László azonban nem engedte meg ezt - írja a lap

Az ellenzéki pártok több budapesti nagykövetet és az európai ügyekért felelős miniszterek budapesti informális találkozójának résztvevőit is meghívták egyébként. Az eseményt így a Közép-Európai Egyetem (CEU) Nádor utcai épületében tartották meg kedden, amin számos nagykövet között David Pressman, az USA budapesti nagykövete is részt vett.

„Több mint rendkívüli, hogy egy európai uniós tagállam parlamentjének választott tagjaitól megtagadják a parlamentbe való bejutást, mert az emberi jogokról kívánnak tárgyalni. Az, hogy megtagadják a parlamenten belüli üléstermet a testület választott képviselőitől, komoly és aggasztó kérdéseket vet fel” – reagált Pressman. 

Az Országgyűlés elnöke négy nappal a rendezvény előtt válaszolt a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc július végi teremigénylésére. „Tájékoztatom, hogy a 2024. szeptember 3-i teremigénylését – tekintettel a 2012. évi XXXVI. törvény 2. § (1) bekezdésében foglalt kötelezettségemre – nem áll módomban teljesíteni” – írta Kövér. 

A hivatkozott paragrafus szerint a házelnök feladata, hogy biztosítsa az Országgyűlés jogainak gyakorlását, gondoskodjon az Országgyűlés tekintélyének megóvásáról, az Országgyűlés rendjének és biztonságának fenntartásáról, valamint az Országgyűlés munkájának megszervezéséről.

A teljes cikk ITT olvasható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában