Palermo

2 órája

Hat év börtönbüntetés kiszabását kérte az ügyészség Matteo Salvinire

Hat év börtönbüntetés kiszabását kérte szombaton a palermói ügyészség Matteo Salvini olasz kormányfőhelyettesre, korábbi belügyminiszterre emberrablás és hivatali hatalommal való visszaélés vádja miatt.

MW

Matteo Salvini, olasz miniszterelnök-helyettes, infrastrukturális és közlekedési miniszter, a Liga párt vezetője pártja milánói eredményváró rendezvényén az európai parlamenti választások éjszakáján, 2024. június 10-én

Forrás: MTI/EPA/ANSA

Fotó: Matteo Corner

Az eljárás azért indult három évvel ezelőtt a Liga párt vezetője ellen, mert 2019-ben - belügyminiszterként - nem engedélyezte az Open Arms spanyol civil hajó kikötését Lampedusán 147 bevándorlóval a fedélzetén.

A hatéves szabadságvesztés javaslata az ügyészség részéről jóval elmarad a vádpontok alapján maximálisan kiszabható 15 évtől.

A Giuseppe Conte vezette Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga kormánya 2019 augusztusában tizenkilenc napig várakoztatta az Open Arms hajóját. Végül a szicíliai Agrigento ügyészsége lépett közbe, és engedélyezte a partra szállást. 2020 nyarán a parlament megvonta Matteo Salvini mentelmi jogát az Open Armsszal kapcsolatos eljárásban, amelyet egyebek között túszejtés, hivatali hatalommal való visszaélés, a nemzetközi konvenciók megsértése miatt indítottak a volt belügyminiszterrel szemben.

Salvini nem volt jelen szombaton a bírósági tárgyalóteremben. Az Instagram-oldalán azt írta: 

büszke arra, hogy intézkedésével Olaszország határait védte, és szükség esetén újra ugyanúgy cselekedne.

Ítélethirdetés októberben várható az ügyben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában