Konferencia

2 órája

Nagy-Vargha Zsófia: a kormány több figyelmet fordít a fiatalok mentális egészségére

Az elmúlt években több figyelmet fordított a kormány a fiatalok mentális egészségére – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára pénteken Győrben, a lelki elsősegélyt nyújtó szolgálatok országos konferenciájának megnyitóján.

MW

Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

Nagy-Vargha Zsófia az öngyilkosság megelőzésének világnapja alkalmából tartott tanácskozáson elmondta, hogy a legutóbb Debrecenben rendezett szimpóziumon már az ifjúság került a fókuszba, hiszen amikor a mentális egészségükről gondolkodunk, más eszközöket igényel az ő elérésük.

Megjegyezte, hogy a koronavírus-járvány, a háborúk és a klímaszorongás miatt a fiatalok „érzelmi hullámvasúton ülnek”, nemcsak Magyarországon, hanem Európában és az egész világban.

Európában a második vezető halálok az öngyilkosság a 15 és 19 éves fiatalok körében

– mondta.

NAGY-VARGHA Zsófia
Nagy-Vargha Zsófia (j) beszél a lelki elsősegélyt nyújtó szolgálatok 37. országos konferenciájának megnyitóján
Fotó: Krizsán Csaba / Forrás: MTI

Nagy-Vargha Zsófia kiemelte, tavaly

elindítottak a fiatalok számára egy úgynevezett lelki egészség roadshow-t, amelyen arra hívják fel a 13-14 évesek figyelmét, hogy ha nem érzik jól magukat, van kihez fordulniuk. 

Egyben szeretnék elérni, hogy ismerjék fel azokat a problémákat, veszélyeket, amelyek körülveszik őket a világban.

Az idén a függőségek témára fókuszálnak, az Itt és Most Társulat improvizációs előadását viszik el az ország több pontjára. A társulatban szakemberek is vannak, akik a fiatalok által felvetett problémákra választ tudnak adni.

A rendezvénysorozat koncepciójának része, hogy 

az előadást követően a témában jártas szervezetek várják a fiatalokat a standjaiknál, ahol válaszokat, megerősítéseket kaphatnak a résztvevők.

A helyettes államtitkár kitért arra, hogy tavaly a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram forrásait a mentális egészség témakörében írták ki, a szervezetek akkor pályázhatnak ezekre, ha a témával kapcsolatos programot indítottak.

A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége a pályázaton tavaly és az idén is több forrást kapott, ennek köszönhetően a budapesti központjuk meg tud újulni

– mondta Nagy-Vargha Zsófia.

A konferencián átadták a Szabó Pál-díjat Dézsi Csaba Andrásnak (Fidesz-KDNP), Győr polgármesterének és Jávor Lászlónak, a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház főigazgatójának.

Szabó Pál alapította meg 1970-ben Debrecenben az első magyar lelkisegély-telefonszolgálatot. A Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Országos Szövetségének elnöksége a kitüntetést minden évben olyan szakembereknek ítéli oda, akik munkájukkal segítették a szervezet működését, fejlődését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában