szponzorált tartalom

2021.04.27. 09:09

Miért szikrázik a konnektor és mihez kezdjek vele? Itt az idő, hogy villanyszerelő után nézz!

Egészen biztos, hogy mindenki találkozott már a szikrázó konnektor jelenségével. Ezek általában ártalmatlan, apró kisülések, melyek a konnektorba való csatlakoztatás, vagy kihúzás pillanatában jelennek meg, majd tűnnek el, ám nem szabad félvállról venni őket, hiszen akár lakástüzet is okozhatnak. A szikrázó konnektor sosem normális jelenség!

Fotó: unsplash.com

Mielőtt azonban szerelőt hívunk érdemes meggyőződni néhány dologról. A konnektor szikrázásának három főbb oka lehet, ezek a túlfeszültség vagy az elektromos hálózatot érő hirtelen nagy terhelés, az érintkezési hiba és a hirtelen megszakítás. Nézzük tehát, mikor melyik hiba áll fenn nagy valószínűséggel. Ha mégis inkább szerelőt hívnál, először tudakozódj a pontos villanyszerelés árakról.

Ha a konnektor akkor szikrázik, amikor csatlakoztatunk valamilyen nagy terheléssel üzemelő eszközt, ilyen például az olajsütő és azt nem kikapcsolt állapotban tesszük, hirtelen olyan nagy mennyiségű áramot vesz fel az eszköz hogy kisülés keletkezik a csatlakozóban. Erre viszonylag egyszerű oda figyelni, és a termékek használati utasításaiban is felhívják rá a figyelmet, hogy az eszközöket kikapcsolt állapotban csatlakoztassuk a hálózathoz.

Fotó: unsplash.com

Ha egy eszköz csatlakozójának eltávolításakor keletkeznek a szikrák már egy kicsit többrétű a helyzet és érdemes lehet felnézni a Qjob.hu-ra szakember után nézni. Minden esetre még ilyenkor is van néhány információ amit összegyűjthetünk a szerelő számára.

Érdemes megfigyelni, hogy minden kihúzásnál jelentkezik e a probléma, hiszen a hirtelen a nagy terhelés megszakítása okozhat ilyen problémát, és ha csak egy adott eszköz esetében történik szinte biztos, hogy adni kell egy esélyt a fent említett módszernek, miszerint kikapcsolt állapotban csatlakoztassuk fel és le a hálózatról az eszközt.

A legijesztőbb és legintőbb eset, amikor már minden csatlakoztatásnál, vagy legalábbis számosnál szikrázik a konnektor. Itt már szinte biztos, hogy érintkezési, de akár vezeték problémáról is lehet szó.

Ebben a helyzetben már érdemes végig böngészni a villanyszerelési árakat és szakemberek weboldalait, vagy akár munkaközvetítő oldal segítségét igénybe venni. Ilyen például a Qjob.hu, ahol bárki közzé tehet egy feladatot, amely a regisztrált szakemberekhez irányul.

Akad néhány óvintézkedés is, amellyel megelőzhető egy konnektor meghibásodása. Ez 2021-ben talán már nevetségesen is hangozhat, hiszen mindenkit körbevesznek az elektronikai eszközök és a falból érkező áram olyannyira természetes mint ahogy lélegzünk, de minden elektromos eszköz használati utasítását érdemes legalább egyszer elolvasni. Ezzel nem csak a konnektorokat, de magukat az eszközöket is megvédhetjük, hosszabbítható valamicskét az élettartamuk.

Fotó: unsplash.com

Ügyeljünk rá, hogy portalanítás során a konnektorokat is érdemes lehet megtisztítani, személyes bevált módszerem a porszívózás. Ezt az óvintézkedést azért érdemes időközönként megejteni, mert a konnektorokba beülő port rendkívül gyúlékony anyag és bár nem sok fér oda belőle egyetlen szikra is okozhat lakástüzet. Nedves eszközökkel, és a csatlakozóba nyúlva azonban semmiképp se próbálkozzunk, mert nagyobb kárt okozhat mint amennyit használ.

A fentieken kívül még megoldás lehet, hogy biztonsági kapcsolókkal ellátott elosztókat alkalmazzunk, melyeket könnyedén kapcsolhatunk fel és le, megelőzve ezzel a konnektor állandó használatából adódó meghibásodást, valamint a túlfeszültség kérdést is.

És persze a legfontosabb, hogy ha állandósul az anomália a konnektor körül, ne légy rest szakember segítségét kérni. Egy villanyszerelő kiszállási díja 5 és 10 ezer forint környékén alakul, a javítási díj pedig mindig a hiba mértékétől függően változik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában