szponzorált tartalom

2021.11.03. 11:06

Nem is olyan nehéz! Így jegyezheti meg tartósan az angol rendhagyó igéket

<b>Sokaknak okoz gondot az angol kifejezések és szavak tanulása, azok megjegyzése. Különösen igaz ez az angol rendhagyó igékre, amelyek formájára nincs konkrét logikai szabály, ezért sokak szerint csakis a magolásként ismert módszerrel lehet megjegyezni őket. Azonban van pár technika, amivel nem is olyan lehetetlennek tűnő feladat a rendhagyó igék memorizálása. Melyek ezek? Mutatjuk!</b>

Eyeglasses lies on open book in a library.

Fotó: Ermolaev Alexandr Alexandrovich

Mik azok a rendhagyó igék?

Az általános szabály az, hogy az igéhez egy „-ed” végződést kell hozzáadni, hogy múlt idejű legyen. A rendhagyó igék azok, akik ezt a szabályt nem tartják be. Ugyanis a rendhagyó igék három alakkal rendelkeznek, és akár mindhárom alakjuk lehet ugyanolyan, illetve eltérő is.

Hogyan jegyezheti meg hatékonyan az angol rendhagyó igéket?

Tanulja meg az alapokat és fókuszáljon a leggyakoribb igékre!

Először érdemes azokkal a szavakkal kezdeni, amelyeket a leggyakrabban használunk. Sok hasznos lista található erre. A legtöbbet használt rendhagyó igék megtanulásával már magabiztosan beszélgethet a mindennapokban. Tanuljon meg kb. százat, használja őket a mindennapokban, és utána elég, ha rátér a többi, magasabb szintű igére a nyelvtudása fejlesztéséhez.

Csoportosítson!

Bár a rendhagyó igék nem követik az általános múlt idő szabályait, mégis felfedezhető a viselkedésükben némi hasonlóság, ezért különböző csoportokra oszthatjuk őket. Ez segít abban, hogy megértsük a működésüket.

  • Múlt idő esetében változatlanul maradó igék. Erre jó példa a „set” ige, amely a múlt idejű és a befejezett melléknévi alakjában is ugyanúgy „set” marad. Ehhez a mintához több ige is idomul, mint például a következő szavak: let, spread, shed, thrust, split, upset, hurt, shut, put, burst, hit, cut, cost.
  • Past tense és past participle idők esetében változatlanul maradó igék. llyen például a go (go, went, gone) vagy a see (see, saw, seen) igék. Ezen belül többféle mintát is követnek az igék. Vannak olyanok, amelyek magánhangzót változtatnak, mint a sit (set) és a get (got). Néhány ige vége “t”-ra változik, és a szóban egy magánhangzó mássalhangzóra, mint például a feel (felt), keep (kept) igék esetében.
  • Minden múlt idő esetében formát változtató igék. Ezek az igék minden igeidőben (present, past, past participle) más alakot vesznek fel. Ide tartoznak a legismertebb igék is, mint a “be” vagy a “go”.
  • Betűelhagyó vagy meghosszabodó igék. Ezek az igék múlt időkben elhagynak betűket, vagy hosszabbá válnak az igeidőkben. A “light” ige például rövidebb lesz (lit).
  • Játszva könnyebb megtanulni!

    Ha már megtanulta az alapokat, jöhet a gyakorlás, aminek az egyik legszórakoztatóbb verzója a játék!

    Az egyik legnépszerűbb játék a BINGO. Több helyen találunk az interneten rendhagyó ige kártyákat, ezeket letöltve játszhatunk a szabályos és szabálytalan igékkel. Az egyik játékos elveszi a hívólapot, a többi játékos pedig egy-egy bingókártyát választ. A bingó hívó véletlenszerű sorrendben olvassa fel az igéket a hívó lapról, és menet közben ceruzával pipálja az igéket.

    TIPP: Keressen angol rendhagyó igékre épülő telefonos applikációkat. Így bármikor gyakorolhat egy kicsit, hogy bővítse angoltudását.

    Mi a sikeres angoltanulás titka?

    A sikeres angoltanulás titka az, ha megtalálja az Ön számára leginkább illeszkedő tanulási módszereket. Tudja, hogy mi az, ami nehezebben megy, és nem kerüli el ezeket, hanem hangsúlyt fektet a nehezebben megtanulható területekre. Nyelviskolába járva, jó nyelvtanárokkal pedig lényegesen gyorsabb és könnyebb lehet a tanulás.

    Fedezzen fel minél több módszert, járjon olyan társaságba, ahol beszélik a nyelvet, és foglalkozzon rendszeresen a tanulással. Ahogy a cikkből is kiderül, még a legrémesebbnek tűnő angol rendhagyó igék megtanulása sem jelenthet túl nagy nehézséget, csupán megfelelő motiváció és kreatív tanulás szükséges hozzá. Rendszeres gyakorlással garantáltan menni fog.

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában