Púder Nélkül

2012.01.06. 12:52

Mit hoz 2012 a nőknek, édesanyáknak?

Számos változás várható az idei esztendőben, ami a nőket, anyukákat érinti. Nem árt ismerni ezeket, hogy fel tudjunk készülni, s tisztában legyünk ezekkel, ha az élet úgy hozza...

S. Töttő Rita

Az anyukákat, nőket érintő idei változásokból szemezgettünk:

Gyerekfelügyelet: a családok védelméről szóló törvény rögzíti, hogy kiskorú gyermek szülője köteles gyermeke felügyeletéről gondoskodni, például amikor a gyermek éjszaka közterületen, szórakozóhelyen tartózkodik.

Abortusz: eddig a 12. hétig lehetett megszakíttatni terhességet, mostantól az elmaradt  menzesz első napjától számított 11 hét és 6 napig.

Lombikprogramban részt vevők védelme: az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés tartama alatt a jövőben maximum a kezelések megkezdésétől számított 6 hónapig áll felmondási védelem alatt a munkavállaló, és változás az is, hogy csak akkor, ha a munkáltatót tájékoztatta a kezelésekről.

Otthonszülés: a  kormányrendelet 2011. április 1-jén lépett hatályba, és a május 1. utáni szülésekre vonatkozik. A szabályozás szerint a szülés levezetőjének működési engedéllyel kell rendelkeznie, amelyet az ÁNTSZ ad ki.

Támogatás: bevezették a Start-bónuszkártyát, amelyet a legalább 3 hónapja regisztrált álláskeresők, valamint a gyesről, gyedről visszatérők válthatnak ki, és az őket alkalmazó munkáltatónak egy éven keresztül nem kell megfizetniük utánuk a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót.

Apák: terhességi-gyermekágyi segély (TGYÁS) a szülési szabadságnak megfelelő időtartamra jár. Eddig csak az édesanya vehette igénybe, az új szabályok szerint azonban 2012-ben már az örökbefogadó anyának, és a gyámnak is járhat, valamint  a vér szerinti édesapának is.

Bölcsőde, iskola: a gyerekek 6-16 éves koruk közt tankötelesek (a 18 helyett), választható oktatási forma lesz az egész napos iskola, és 3 éves kortól kötelező az óvoda.

Munkavállalás: a várandós, illetve egyévesnél fiatalabb gyereket nevelő nőt csak  egészségi állapotának megfelelő munkakörben lehet foglalkoztatni.Az új munkakörben alapbére nem lehet kevesebb.
Most még:  nyáron lép hatályba az új munka törvénykönyve, így ha most várandós a nő, vagy most megy vissza dolgozni, akkor rá még a régi rendelkezések vonatkoznak.

Felmondás: az új törvénykönyvben megtartják a felmondási tilalom intézményét, e szerint a munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt a várandósság, a szülési szabadság s a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság időtartama alatt. A védelem alkalmazása szempontjából továbbra is a felmondás közlésének időpontja a mérvadó, de változás, hogy a védelemre a várandós nő csak akkor hivatkozhat, ha erről a munkáltatót a felmondás közlése előtt tájékoztatta.

Vissza a munkába:  ha az anya visszatér a munkába a gyerek 3 éves kora előtt, akkor is megilleti a felmondási védelem, de lesz egy kivételes eset, amikor mégis megszüntethető lesz a munkaviszonya.

Részmunkaidős szerződés: az új munka törvénykönyve  szerint az anyukák élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságról visszatérve kérjék a munkaszerződésük részmunkaidősre való módosítását.

A kormány újra bevezette a szociálpolitikai támogatást, összege a harmadik gyermek után 1,4 millió forint, vagyis a három gyerekre együtt 3,8 millió forint. "Félszocpol" igénybevétele esetén a harmadik gyermek után 700 ezer, azaz a három gyerekre együtt 1,9 millió forint jár. 2012- ben a gyermeknevelési támogatásban részesülő szülő heti 30 órában dolgozhat maximum, de nincs időkorlát, ha azt otthon teszi. A támogatás havi összege független a gyerekszámtól, megegyezik az öregségi nyugdíj legkisebb összegével.

Az új Munka Törvénykönyve tervezet szövege ide kattintva olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!