SÉTA

2016.11.15. 18:05

Feszült várakozásban

Közelegve a középiskolai felvételihez, az általános iskolások izgatottan, sok esetben rémülten kezdik számba venni a továbbtanulási lehetőségeket.

Németh András

A középiskolák ilyenkor nyílt napokkal, ismertetőkkel várják az érdeklődőket. Alábbi interjúban a Teleki Blanka Gimnázium igazgatójával, Szabó Gáborral beszélgettünk erről a feszült várakozással teli időszakról, illetve a Telekiről.

- Egy nemrégiben megjelent rangsor szerint a Teleki Blanka Gimnázium a város legjobb középiskolája...

- Úgy gondolom, nincsen különösebb titka iskolánknak, itt is földi halandó tanárok tanítanak földi halandó diákokat. Meglátásom szerint azért szerepel a Teleki hosszú évek óta a sikeres intézmények között, mert diákjaink döntő többsége motivált, tartósan jó munkát végez azért, hogy a számára szükséges magas szintű tudást megszerezze, és ehhez ösztönző környezetet, támogató pedagógusokat talál intézményünkben.

- Van valami különleges ismertetőjegy, ami jellemző a telekisekre?

- A különös ismertetőjegyünk talán csak annyi, hogy iskolánkban sem a diákoknak, sem a tanároknak nem lehet csak úgy ellenni, tétlenül létezni, arra gondolni, hogy majd csak lesz valahogy. Én eddig ilyen helyzetet még nem láttam nálunk, és valóban nem is érdemes ilyen gondolkodásmóddal telekisnek lenni, mert akkor a legértékesebb pillanatok mennek el mellettünk a gimnáziumi évek alatt.

- Sokan megijednek iskolánktól, azt gondolván, hogy itt az élet kizárólag a tanulásról szól, bár mi tudjuk, ez nem egészen így van...

- Úgy gondolom, egyáltalán nem kell megijedni a Teleki követelményeitől, ha azok teljesíthetetlenek lettek volna, vagy lennének azok napjainkban is, akkor valószínűleg senki nem jelentkezett volna ide, vagy napjainkban sem tenné ezt. Márpedig most is nagyságrendileg 650 diák jár a gimnáziumba. Tehát nem csak a tanulás látástól vakulásig program jut osztályrészül a telekiseknek. Viszont nagyon megnehezíti az életét az a diák, és nem kevés ilyen fiatal van (nem csak a Telekiben), aki nem képes korrekt napirendet, illetve heti rendet kialakítani magának. Úgy gondolom, minden diáknak szüksége lenne erre azért, hogy kellő idő jusson a tanulásra, pihenésre, szórakozásra. Szerintem a diákok jelentős része még mindig azt hiszi, hogy lehet egyszerre tanulni, tévézni vagy zenét hallgatni, és közben lógni a neten. Ez szerintem teljesen meddő napirend, felejtendő.

- Amikor hatodikban felvételiztünk ide, nagyon izgultunk már hetekkel a felvételi előtt, de felesleges volt. Mivel nyugtatná a januárban felvételizőket? Mire figyeljenek felkészülésnél?

- Érdemes tréningezni a régi felvételi feladatsorok segítségével, a felvételi szabályai szerint, aztán pedig megnézni a javítási útmutatókat. Ha én felvételiznék most, biztosan rászánnék 4-5 alkalmat, megoldanám a régebbi feladatsorokat szigorúan 45 perc munkaidővel, így tesztelném a felkészültségem. És persze tényleg hinnék abban, hogy január 21-én élesben is sikerülni fog!

Genda Noémi,

Mojen Sandra

Teleki gimnázium 11.a

Székesfehérvár

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!