Sport

2009.06.04. 02:29

Mi lesz veletek?

Székesfehérvár - Bár még messze nincs vége az NB III-as és a megyei I. osztályú labdarúgó-bajnokságnak, sok egyesületnél már a következő szezonra készülnek. Ki így, ki úgy.

Parall Bálint

Urbánus legendák nyomába eredtünk, hiszen Székesfehérváron azt rebesgetik, hogy a Velence a következő szezont ismét a megyei I. osztályban kezdi, a Bicske az FC Fehérvár II jogán az NB III-ban indul, és akkor még itt van a megyei I. osztály bajnoka, az Alba Regia, amelyről nem tudni, hogy vállalja-e a magasabb osztályt vagy sem. Mindez csak azért fontos, mert a kiesés szempontjából a domino elv érvényesül, tehát a pályán elért eredményektől függetlenül akár több csapat is kipottyanhat.

A Velence kapcsán a sportnapilap már tényként kezeli, hogy a tópartiak a megyei I. osztályba adják le a nevezést, és megválnak a dunaújvárosi légiósoktól.

- Nem tudom, honnan származik az információ, de én nem mondtam ilyet - reagált Kiss Tibor, a Velence elnöke. - Az viszont tény, hogy nehéz helyzetben van az egyesület, a jelenlegi büdzséből finanszírozhatatlan a harmadosztályú szereplés...

A Bicske esetében akár lehetne alapja is a pletykának, hiszen nemrég köttetett a klub és a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia között egy szakmai megállapodás, s mivel az FC Fehérvár és az akadémia egy tőről fakad , adja magát, hogy a bicskeiek a Fehérvár II jogán elindulnak a magasabb osztályban. Széplaki Árpád, a BTC elnöke azonban tiszta vizet öntött a pohárba:

- Felcsúton ugyan szeretnék a szakmai érdekek miatt, hogy magasabb osztályban szerepeljünk, viszont én úgy gondolom, a szüléshez kell egy kis fájdalom, magyarán, majd akkor megyünk fel az NB III-ba, ha kiharcoltuk.

Az Alba Regia esetében bonyolultabb a helyzet, hiszen Pavlik József, a csapat egyik alapítója több verzióban is gondolkozik.

- A berkeken belül úgy tapasztalom, hogy egyre többen várják el az Alba Regiától, hogy elinduljon az NB III-ban - kezdte Pavlik. - De a helyzet az, hogy önerőből - hiszen az önkormányzattól szinte semmilyen támogatást nem kapunk - egyre inkább képtelenség finanszírozni nemhogy a magasabb osztályt, még a megyei elsőt is. A szövetség ugyanis előírja az U7-es, U9-es, U11-es, U13-as, U16-os és ifjúsági csapat indítását. Nálunk, a kapcsolataim révén, a Főnix Gold FC biztosítja a legfiatalabb generációkat, az ő edzéslehetőségük megoldott, viszont az általunk felújított sóstói pályán csak a felnőtt, az ifjúsági és az öregfiúk csapat gyakorolhat, az U13 és U16 a Bregyóban edz, ami hatalmas pluszköltség a klub számára. Ezért gondolkozom több alternatívában, hogy egyben tartsam ezt a baráti társaságot. Tárgyaltam már több önkormányzattal is - Bodajk, Kápolnásnyék, Kőszárhegy, Iszkaszentgyörgy - a fúzióról. De hogy milyen osztályba nevez a kövekező szezonban a csapat, azt most még nem tudom megmondani.

A szabályt gyakran átírja az élet

A szabály szerint a megyei I. osztály bajnoka feljut az NB III-ba, a 15. és 16. helyzett pedig kiesik a megyei II. osztályba. Ha nincs visszaeső az NB III-ból, akkor két csapat esik ki a megyei I. osztályból, és feljut a megyei II. osztály osztályozójának a győztese. Tavalyelőtt a Velence nem vállalta az NB III-as bajnokságot, akkor a Dunafém-Maroshegy esett ki önhibáján kívül a megyei I-ből, tavaly pedig a Martonvásár nevezett vissza a megyei I-be, ennek az Iváncsa esett áldozatául .

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!