Sport

2013.11.11. 15:50

Az újonc Sille Tamás 100 százalékos szakvezetőként

Székesfehérvár - A Sapa trénereként tavaly novemberben egy meccsen dirigált, a nemzeti együttest pedig a hétvégén, két derbin irányította, sikerrel.

Horog László

Sille Tamás megbízott szövetségi kapitányként tevékenykedett (Fotó: a szerző)

A magyar hoki nagy öregjeként, az áprilisi, budapesti vb-n, 43 évesen búcsúzott az élsporttól, de a jégtől nem szakadt el, a Sapa Fehérvár AV19 edzői stábjának tagja lett. A felnőtt válogatottnál is dolgozik, Rich Chernomaz segítőjeként. Mivel a főedző pénteken és szombaton Jesenicében szerepelt a 20 éven aluliakkal, Sille vezette a felnőtteket az MME Négy Nemzet Tornán, megbízott szövetségi kapitányként. A lengyeleket büntetőkkel verték a mieink 2-1-re, a románokat a rendes játékidőben, 5-0-ra.

Amikor megjegyzem, furcsán mutat öltönyben és nyakkendőben, elmosolyodik.

- A nyáron is edzettem, futottam, kondiztam, ugyanis egyik pillanatról a másikra nem lehet abbahagyni az élsportot. A fiam, Timót készült a tengerentúlra, a kanadai, utánpótlás ligába, hetente egyszer Brnóban gyakorolt egy cseh erőnléti edzővel, aki NHL-ben szereplő játékosokkal is foglalkozik. Én is beszálltam, persze, a fiam többet dolgozott, ő a karrierje elején jár, én már túl vagyok rajta. Huszonöt éven át a hoki töltötte ki a napjaimat, 18 esztendősen mutatkoztam be a Slovanban, 43 múltam, amikor búcsúztam fehérváriként.

Nem volt újdonság az edzői szerepkör, lévén tavaly ősszel térdsérülése miatt hosszú hónapokat hagyott ki , Kevin Primeau menesztése után, Jan Neliba érkezte előtt egy találkozón, a Graz elleni győztes derbin dirigálta a Volánt, Palkovics Krisztián társaságában. Ezúttal két találkozót kapott a bizonyításra.

- Pénteken, a lengyelek ellen az égiek fogták a kezem, illetve a srácok ütőjét. Másfél perccel a vége előtt, egygólos hátrányban, ám emberelőnyben időt kértem, lehoztuk a kapust. A buli, Bartalis jóvoltából a miénk lett, ő Vas Jankóval azonnal ment a kapu elé takarni, Mihály lőtt, a lepattanót Bartalis belőtte. A büntetők során Mihály taélált be egyedül, ezzel nyertünk. Másnap, a tartalékos román gárda ellen fölényesen nyertünk, vasárnap pedig egygólos vereséget szenvedtünk az ukránoktól. Addigra már visszaért Chernomaz kapitány, persze, nem ez okozta a gondot, hanem az, hogy kihagytuk a helyzeteket. Remek edző, sokat tanulok tőle, miként Székesfehérváron Marty Raymondtól is. Egyenrangú félként kezel ő is, persze, a döntés a felelősség az övé. A hétvégi, budapesti tornán Sille szerint a két megyei alakulat tagjai megbízható teljesítményt nyújtottak. A volánosok közül a védő, Varga Arnold és a támadó Mihály árpád kiemelkedett, valamint kiválóan teljesített Orbán Attila is. A két kapus, Bálizs és rajta, a mezőnyben Kiss Dani, Hetényi Peti, Szirányi, Pozsgai, Kovács, Sikorcin, Magosi, Nemes és Németh is jelezte, lehet rájuk számítani. Az újvárosiak közül Sevela a zárónapon kapott bizalmat. Magabiztosan védett, a gólról nem tehetett. Hüffner végig megbízható volt, továbbá jól teljesített Ladányi, Nagy Ricsi, Somogyi és Gröschl is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!