Székesfehérvár

2009.07.28. 02:29

És ön felismeri a parlagfüvet?

Székesfehérvár - Tiszta levegőt! akciónkban a parlagfűvel szemben vesszük fel a kesztyűt: olvasóinktól jelzéseket, fotókat várunk, de arra is kíváncsiak voltunk: ismerik-e az ellenséget?

Kocsis Noémi

Az amúgy éppen tisztességgel lekaszált ex-vidámparki terület egyik eldugott zugából szedett nyalábnyi gazzal vettük górcső alá a fehérvári belvárosban járók ilyen irányú ismereteit: vajon felismerik-e az emberek, az öt, orruk alá tartott gyomnövény közül, melyik a parlagfű, amely ellen lapunk is folytatja egy hónapos akcióját? (Ebben a beküldött fotók, jelzések eljuttatói között praktikus kertibútorszettet sorsolunk ki augusztus első hetében - a [email protected] címre várjuk leveleiket.)

Elsőként egy ismeretlenségben maradó hölgy elé tartottuk oda a nyalábot, amelyben volt egy igencsak virágzó, egy élénkzöld, finom illatú, egy magas, egyáltalán nem parlagfűnek kinéző, egy szeldekelt levelű, meg persze egy példány parlagfű is. A hölgy körbelőtte a célgazt, amelyet végül mi azonosítottunk. Mint megkérdezettünk elmondta: panelban él, gyakorlatilag sosem keresztezték még egymás útjait a diszkriminált gyommal.

Sárszentmihályon él következő megszólítottunk. Pappné biztosabb szemmel tippelt, és másodjára sikerült kiválasztania a gazcsokorból a parlagfüvet. Nem allergiás a gyomnövényekre, de mint hozzátette, sokszor nem is találkozhat vele, szűkebb pátriájában, falujában ugyanis rendszeresen mentesítteti az önkormányzat a közterületeket. éppen egy söprűvel tisztogatta az utcát házuk előtt, kis hezitálás után, második találatként mutatott rá arra a gyomra, amit egyébként éppen a kezében tartott: ez lesz a parlagfű!

- Nagyon haragszom a parlagfűre - mondta a kertes házas övezetben lakó Sárvári László. - Allergiás ugyan szerencsére nem vagyok, de igencsak irritáló a látványa, főképp, hogy ha rendezett ingatlanok mellett kell tűrni. Előfordult, hogy csendesen én is figyelmeztettem az illetékes telektulajt; volt, aki hasonló békességgel magyarázta ki, miért nem mentesíti a területét, volt, aki elküldött melegebb éghajlatra.

Csalhatatlan magabiztossággal végül a fiatalság két képviselője, Csicsman Tamás és a fővárosban élő, de barátjánál nyaraló Minárcsik Alex választotta ki a gazok leggazabbikát a többi közül. A fiatalok ugyan még nem vettek részt parlagfűmentesítésben, de Alex egyértelműen mutatott rá a keresett gyomnövényre.

Szerkesztőségünk a héten nem csak szóban irt: hamarosan beszámolunk arról, hogyan indult meg az alkalmi médiakommandó a város egy pontján a parlagfű ellen. Olvasóinkat továbbra is arra biztatjuk, akciónk hivatalos zárásáig, augusztus első hetének végéig jelezzék nekünk (fotóval, de akár anélkül is), merre láttak parlagfüvet. Tegyünk együtt a tisztább levegőért!

Egy kis parlagfűsztori, bírságokkal...

A parlagfű az első világháború után kezdett elterjedni Európában az adriai kikötőkbe érkező gabonaszállítmányok révén. A második világégés után terjedése felgyorsult, a 90-es években pedig egyenesen riasztó ütemet vett fel. A jelenleg érvényes törvény szerint a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságai döntenek a növényvédelmi bírság kiszabásáról. Ennek legkisebb összege 15 ezer, legmagasabb összege 15 millió forint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!