Székesfehérvár

2009.09.02. 02:28

Újra felbukkanó parlagfű

Fejér megye -Tetőzik a parlagfűszezon, hiába a gyakori kaszálás, pár napon belül sok helyen megint ott lengedeznek a nem kívánatos példányok.

Kocsis Noémi

Folytatódik parlagfű ellenes cikk-kampányunk, főképp, hogy az ehhez kapcsolódó nyereményakció lezárultával is még folyamatosan kapunk lakossági bejelentéseket arról: olvasóink itt is, ott is láttak több-kevesebbet az allergén tüneteket okozó gazból. Bár a közterületi irtás is folyik, így több helyről eltűnt a gyom. 


Parlagfű itt, ott, amott, a belvárosban is
Fotó: Nagy Norbert

Fehérvári olvasónk hívta fel a figyelmet arra, a buszpályaudvarral szembeni, a Petőfi-szobor körüli szép tér - mint írja - tele van gazzal, közte sok parlagfűvel. Ez a tér sokak szívéhez nőtt mostanra, így eddig több bejelentést is kaptunk innen, látszik, hogy a helyiek törődnek a parkkal, amelyben tegnapi bejárásunkkor egyébként éppen nem találtunk parlagfüvet - illetve nagy tömegben nem, mert vagy két tucatnyi magányos tövet mégis leltünk, a Sütő utca felé vivő gyalogjárda mellett, a növekvő fák tövében. A járdán maradt fűnyesedék és a pázsitba nyírt minták mutatták, alig pár napja jártak erre a gépek. Hasonló gondról számolt be néhány napja egy másik olvasónk, pár méterrel arrébb, a Sasad-ház melletti virágfelületen észlelte a kritizált gyomot, ahonnan mára szintén eltűnt.

Makacsul tartja magát azonban a Kelemen Béla utcai Gorsium Domus projekt építkezésén, amelyről - ha olvasóink emlékeznek - az önkormányzat illetékesét is kérdeztük. Ő elmondta, a hivatalos felszólítást elküldték, fellépnek az elhanyagolt munkaterületen uralkodó állapotok miatt, amely az arra járóknak, a lakóknak is szúrja a szemét. A felszólítás mostanra bizton célba érhetett, de a jelek szerint egyelőre nincs reakció.

Lapunk az ifjúságnak (6-11 éveseknek, vagyis alsósoknak) szóló rajzpályázatában szeptember 30-ai határidővel várjuk a gyerekek rajzait a szerkesztőségbe arról, ők hogyan képzelik el a parlagfű elleni védekezést, mit gondolnak az allergiáról, illetve a tiszta levegőről.

Cikkek a parlagfűről itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!