Székesfehérvár

2013.01.18. 19:49

Megveheti-e Fehérvár az erőművet?

A város önkormányzata megvenné a tavaly szeptemberben felszámolás alá került Fűtőerőművet - erről döntött a közgyűlés. Mivel stratégiailag kiemelt cégről van szó, nem lesz egyszerű a folyamat.

Házi Péter

Mint arról beszámoltunk, tavaly szeptemberben a Fejér Megyei Bíróság elrendelte a többszáz millió forintos tartozást felhalmozott Fűtőerőmű Kft. felszámolását. A folyamat tehát már hónapokkal ezelőtt megkezdődött, pénteken pedig a fehérvári közgyűlés hozott fontos döntést: kinyilvánította, hogy meg kívánja vásárolni a felszámolás alatt álló Fűtőerőmű magánbefektetőknél lévő 49 százalékos üzletrészét. Mint Cser-Palkovics András polgármester a zárt ülésen hozott döntést követően lapunk kérdésére kifejtette, az önkormányzat is részt kíván venni a folyamatban, amelynek végén eldől, hogy - várhatóan tavasszal - a felszámolást végző cég kiket hív meg a "vásárlásra". A polgármester hozzátette, az önkormányzat nélkül önmagában nincs sok értelme a  fűtőerőműnek, hiszen az a város távfűtését látja el, emiatt is bízik abban, hogy a város megvásárolhatja a szóban forgó javakat.

A felszámolási helyzetet bonyolítja, lassíthatja, hogy 2012-ben még a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. végezte a stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetek felszámolását, ám januártól a kormány egy ugyancsak száz százalékban állami alapítású szervezetet, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-t jelölte ki a stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetek felszámolójának, így nyilvánvalóan kell egy kis idő az átállásra.

Habár július óta vezérigazgató sincs a fűtőerőműnél, a stratégiailag kiemelt státus miatt nincs sok változás, biztosítják a távhő előállítását (Fotó: FMH-illusztráció)

A Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft.-t egyébként 2012. június 5-én, egy kormányrendelettel nyilvánították stratégiai jelentőségűvé. Az önkormányzat ezt megelőzően két ízben is döntött arról, hogy a gázszállító Főgáz Zrt. felé fennálló fűtőerőművi tartozást a Széphő Zrt. egyenlítse ki, ugyanis a gázszolgáltató tavaly február óta többször le akarta állítani a gázszolgáltatást. Márciusban 694, áprilisban 840 millió forintot fizetett ki a Széphő, a lejárt tartozás kiegyenlítése a Fűtőerőmű kikerülésével történt: a Széphő Zrt. a fűtésdíjakat nem a Fűtőerőműnek, hanem közvetlenül a Főgáznak fizette ki. A székesfehérvári távhőellátás azért van speciális helyzetben, mert nem ugyanaz a hőtermelő és a távfűtést biztosító "személye". A távfűtést a város húszezer panellakása számára a Széphő Zrt. biztosítja, ám a távhőt a már említett Fűtőerőmű Kft. állítja elő, amelynek a múltja sem szimpla történet. A Király sori fűtőerőmű a távhőt termelő kazánokkal az Édász, majd E.on tulajdonában volt, ám a város pert indított a tulajdonjog megszerzéséért, amit hosszas pereskedés után, 2000-ben megnyert, ekkor kerültek vissza a kazánok és a telephely az önkormányzat tulajdonába.

Egy 1999-ben elfogadott törvény szerint 2010 végéig az állam garantált áron és kötelezően átveszi azon gázmotorok által megtermelt áramot, amelyek "hulladékhője" hasznos célt, például távfűtést szolgál. A biztos üzlet a fehérvári önkormányzatnak is megtetszett, ám végül nem saját beruházásban valósították meg a gázmotoros fejlesztést: 2004 decemberében az önkormányzat, a Széphő, valamint az Energott Kft. és a Darius Int. Kft. aláírták a befektetési megállapodást, amelynek értelmében a két cég által létrehozott projektcég, az Erőmű Fejlesztő, Beruházó Kft. megépíti a gázmotort. A szerződés szerint ezután a Fűtőerőmű Kft. beleolvadt a projektcégbe, a létrejött új cégben a fehérvári önkormányzat 45 százalékban, a befektetők pedig 55 százalékban lettek tulajdonosok.

Később ezt hosszú tárgyalások után sikerült 51-49 százalékra módosítani, de a menedzsmentjogok maradtak a magánbefektetőknél. Ha annak idején nem ebben a formában épültek volna meg a gázmotorok, valószínűleg most felszámolás sem lenne...

 

A Malév és a húskombinátok között

A csődtörvény alapján a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségűnek minősítheti azokat a cégeket, amelyek adósságainak rendezéséhez, reorganizációjához nemzetgazdasági érdek, kiemelt közérdek fűződik.  Eddig három tucat céget minősítettek ilyennek, négy, a Malév, a Székesfehérvári Fűtőerőmű, a Gyulai Húskombinát és a Kapuvári Húskombinát áll felszámolás alatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!