Székesfehérvár

2013.04.09. 14:44

Ne akarjunk megfelelni!

Sohonyai Edit tartott rendhagyó irodalomórát a Szent István szakképző iskolában, a Szent István Hét keretében.

Sebestyén Lilla

Sohonyai Edit író, ifjúsági regények szerzője, aki ért a kamaszok nyelvén. A rendhagyó órán azonnal mindenkitől kérjen egy ötöst. A diákok enyhe zavarral fogadták a kérést, de immel-ámmal azért adtak egy pacsit...

Majd Sohonyai Edit íróvá válásának történetét mesélte el, azután pedig a nemek közti különbségekről beszélgettek a diákokkal. Mit gondol egy lány egy férfiról? - tette fel a kérdést és jöttek is a bátortalan, halk válaszok: bunkó, szexista, egoista, öntelt. És mit gondol egy fiú a lányokról? Hisztis, buta, beképzelt.

Sohonyai Edit tizennégyéves kori fotóját is megmutatta a diákoknak (Fotó: Gregority Antal)

Nos ezekkel az előítéletekkel kell szembenéznünk, sőt szembeszállnunk amikor kísérletet teszünk az első randevúra, csókra, szexuális együttlétre. Ezek az első tapasztalatok egész életünkben meghatározóak lesznek. Ezért is nagyon fontos, hogy ne akarjunk elvárásoknak megfelelni. Akkor szánjuk rá magunkat komolyabb lépésekre, ha arra felkészültek vagyunk, és ami talán még ennél is fontosabb: érzéseket táplálunk a másik iránt - tanácsolta az írónő a diákoknak.

Az órán szó esett a testtartás fontosságáról, és arról a bizonyos három másodpercről is, ami alapján egy szakember egészen pontosan megtudja rólunk állapítani, hogy milyen habitusú emberek vagyunk. Zárásként az udvarlással kapcsolatos testnyelvi gesztusokról, illetve nehézségekről mesélt.

Az író hangsúlyozta, fontos, hogy a fiatalok tisztában legyenek azzal, mennyivel másképp járnak a kerekek egy férfi és egy nő agyában. Hiszen így tudnak eligazodni a kamaszkor útvesztőiben anélkül, hogy kellemetlen élményeket szereznének.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!