Székesfehérvár

2013.11.27. 20:05

Nem lehet elég korán kezdeni

Sikeresen mozgósította a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az iskolás gyerekeket.

Fejér Megyei Hírlap

A vetélkedősorozat a fiatalok pályaválasztását hivatott támogatni, hiszen a résztvevők testközelből ismerhették meg az egyes szakmákat. Az első fordulóban a négyfős csapatoknak egy feladatlapot kellett kitölteniük, majd visszaküldeniük a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának. A verseny népszerűségét mutatja, hogy a hetedik és nyolcadik osztályos tanulók tizenhat vidéki és hat székesfehérvári iskolából jelentkeztek összesen hatvan csapattal, s mintegy kétszázharminc fővel.

A második fordulóba jutottaknak egyetlen feladatot kellett megoldaniuk: fel kellett keresniük egy, a környékükön élő mesterembert, s annak munkáját egy nagyméretű plakát formájában kellett megörökíteniük. A fordulóba negyvenkét csapat jutott tovább, munkáikat egytől-egyik kiállították a kamara épületének földszintjén.

Szabó Mária, a verseny fő koordinátora köszöntötte az összegyűlt gyerekeket a vetélkedő megkezdése előtt, tőle balra Benkó Andrea, a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának munkatársa is intézett pár szót a versenyzőkhöz  Fotó: Koppán Viktor

A tegnapi, végső fordulóba összesen kilenc iskola tizenkét csapata jutott tovább. Reggel tíz órakor a legjobb pályamunkákból összeállított kiállítás megnyitójával kezdődött a program, majd megkezdődött maga a verseny, a fiatalok legnagyobb örömére.A tízfordulós megmérettetésen a gyerekeknek különféle feladatokat kellett megoldaniuk egy-egy mesterséghez kapcsolódóan, mint például a felszolgálói, vagy a fémmegmunkálói szakma. Mindebben a fiatalok rendelkezésére álltak középiskolás diákok, akik a feladatokat ismertették a számukra.

Nagyon szoros volt a verseny, a gyerekek lelkesen vetették bele magukat a feladatok megoldásába. Végül egy-két ponton múltak csak a helyezések emelte ki Szabó Mária, a vetélkedősorozat fő koordinátora. A harmadik helyezett végül az Ezermesterek fantázianevű csapat lett a székesfehérvári Táncsics Mihály Általános Iskolából. A dobogó második fokára a dégi Dr. Kovács Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Wunderschön nevű négyfős csapata állhatott fel. A legjobbnak pedig a martonvásári Beethoven Általános Iskola Vattacukor névvel szereplő csapata bizonyult.

A versenyre a mesterembereket is meghívtuk, ők az eredményhirdetés után külön gratuláltak a gyerekeknek, a moderátorral, Grósz Ákossal egyetemben mondta Szabó Mária. A jutalom sem maradt el, a gyerekek értékes műszaki cikkeket vihettek haza

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!