Székesfehérvár

2015.04.17. 17:09

Kórház, szobrok, lábastorony - Döntések a közgyűlésen

Székesfehérvár - Elkészült a kórház új, belgyógyászati blokkjának engedélyes terve, amelynek megépítéséhez hat-hét milliárd forint szükséges. Csernavölgyi István főigazgató arról is beszélt a városi közgyűlésen, miért van állandó zsúfoltság a sürgősségin.

Házi Péter

Egyperces néma csenddel adózott a székesfehérvári közgyűlés az egykori képviselőtárs, Kálmán Mihály emléke előtt, aki 66 éves korában elhunyt, s akit az önkormányzat saját halottjának tekint. A szomorú pillanatok után emelkedettebb momentum következett, Földi Judit (DK) letette képviselői esküjét, így mostantól a közgyűlés teljes jogú tagja lett, miután nemrégiben lemondott erről a tisztségéről Csabai Béla.

Csernavölgyi Gábor főigazgató a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház jelenlegi, az átszervezést követő helyzetéről számolt be, arról, hogy 2012-ben a megyei kórházak között az utolsók voltak üzemgazdasági szempontból, ma pedig bent vannak a három legjobban, a korábbiakhoz képest 500 millióval kevesebb a szállítók felé a tartozásuk.

- Jogos kritika, hogy a sürgősségi osztályon olykor lépni sem lehet, ám ennek oka, hogy egyetlen ide érkezőt sem küldünk tovább más kórházba. A legnagyobb gondot ma az okozza, hogy 2008-2009 körül a megyei kórház kimaradt a pólusprogram kórházfejlesztéseiből - mondta a főigazgató, aki kiemelte, többszáz milliós eredményhátrányt jelent, hogy nincs saját CT/MR részleg, onkoradiológiai centrum sem. Nagy öröm viszont a most elkészült új műtőblokk, amin túl egy hemodinamikai részleg létrehozása, valamint az új belgyógyászati blokk megépítése lenne nagyon fontos.

A látványterv jobb szélén a most megépült műtéti blokk látható, attól balra pedig a remélt belgyógyászati tömb. Lesz-e rá pénz? Grafika: Kórház

Szigli István szerint a 2010 előtti finanszírozás hatásait nyögi ma is a kórház. Mint emlékeztetett, Molnár Albert annak idején Fehérvárra ígérte az onkológiai központot, ami Veszprémbe került. Cser-Palkovics András hangsúlyozta, a hemodimanikai részleg létrehozásában a város is megpróbál segíteni, ám csak akkor sikerülhet megnyugtatóan rendezni a pólusprogram elmaradását, ha a most elkészült műtéti blokkon túl megépül a 6-7 milliárdba kerülő belgyógyászati épület is: El kell ismertetni, hogy a Szent György Kórház nem csak a megye egészségügyi központja, hanem a Balaton déli partjának, a Velencei tónak is a kórháza, hiszen ezekről a helyekről nem Kaposvárra, Pécsre vagy Budapestre, hanem Fehérvárra hozzák a sürgős eseteket is.

A Fő utca felújítása miatt kiesett bevétel ellensúlyozása érdekében három éven át ingyen települhettek ki a sörözők, éttermek, kávézók a belvárosba. Mostantól az ingyenesség megszűnik, de azzal a könnyítéssel, hogy a kitelepüléshez nem kell a szomszédos lakók előzetes hozzájárulását kérni. Márton Roland úgy vélte, a díjak néhány milliós bevételből alapot kellene képezni, amit a belváros további csinosítására lehetne fordítani, vagy az üzletek közös arculatának megteremtésére.

- 400 milliót költ a város rendezvényekre, amelyek többsége a Fő utca környékének pezsgését erősíti, ez is egyfajta támogatás az itteni üzleteknek. Most a 2012-es díjakat állítjuk vissza, azt együtt kell kitalálni, hogyan forgassa ide vissza a város a bevételt - reagált az ellenzéki felvetésre a polgármester.

Pályázatot ad be a város a Hétvezér, a Sziget utcai általános iskola és a Tóparti Gimnázium tornatermének felújítása, a 67 milliós költséghez húszmilliót ad a város.

A közgyűlés nyílt ülésének végén But Sándor a fehérvári pályaudvar ritkaságszámba menő, lábas irányítótornyának lebontásáról, pontosabban a megakadályozás lehetőségeiről kérdezte a városvezetést. A képviselő úgy érzi, kötelessége a városnak kiállni a műemléki védettséget ugyan nem élvező, de műemlék jellegű épület mellett.

- A Nemzeti Infrastrktúra Fejlesztő Zrt. terveztette és bonyolítja a felújítást, a városnak nincs hatásköre ez ügyben. Jártam a MÁV vezérigazgatójánál és a NIF-nél is, de sajnos kevés már a mozgástér: az EU-s támogatás feltételéül támasztott szabványt nem lehet elérni, ha a kocsifordító és a torony is megmarad, így a kettő közül muszáj volt az egyiket választani - ismertette Cser-Palkovics András, aki elárulta, a NIF várhatóan a májusi közgyűlésen tájékoztatást ad a toronyról és az összes, itt folyó állami beruházásról, s az átépítés tervezőinek képviselőjét is összehozzák a tiltakozó civilekkel, hogy szakmai magyarázatot kapjanak a történtekre.

- Itt a kerti munkák időszaka, világos üzenetet várnak a fehérváriak, szabad-e vagy tilos az avar és kerti hulladék égetése? - vetette fel Márton Roland.

A polgármester ezzel kapcsolatban elárulta, hogy a Fidesz frakció kezdeményezte a jegyzőnél, hogy minél hamarabb döntés szülessen a kérdésben. Várhatóan a május 8-ai ülés elé kerül a kérdés, s ha a testület megszavazza, várhatóan az a döntés születik, hogy a következő két évben minden tavasszal és ősszel lesz egy-egy hét az égetésre. Ez idén várhatóan a május 15 és 22 közötti időszak lesz.

Zárt ülésen döntöttek a városatyák arról, hogy ha a Bányató tulajdonosa nem tudja vállalni a megroggyant partfal helyreállítását, a város ezt átvállalja, cserében viszont azt kéri, kerüljön köztuljadonba az egész tó.




Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!