Székesfehérvár

2015.12.01. 13:06

Egyelőre nem lesz 400 forint a buszjegy ára, lesz viszont új menetrend

Székesfehérvár – 310, 400 vagy 300 forint. Mindhárom verzió felmerült a buszon váltott jegy új árával kapcsolatban: januártól biztosan lesz némi áremelés, de a döntést elhalasztották.

Házi Péter

Jelenleg 300 forintba kerül, ha egy fehérvári buszon szeretnénk jegyhez jutni. A KNYKK Zrt. a városatyák elé egy olyan javaslatot terjesztett, miszerint 310 forintra emeltetné ennek a jegytípusnak az árát. Több képviselő szerint ez a mostaninál is nagyobb sorbaállást, késéseket okozna, hiszen a nem kerek összegből nehezebb lenne visszaadni, állandóan keresni kéne az aprót. Az is felmerült, akár 400 forint is lehetne a fehérvári buszjegy, mint ahogy az a kérdés is megfogalmazódott, miért nem kerülhet egységesen 300 forintba a jegy, akár a buszon, akár jegypénztárban vesszük? Emelés biztosan lesz a bérletek esetében is, a döntés a december 18-ai közgyűlésen várható.

Nonszensznek nevezte Farkas László palotavárosi képviselő a KNYKK ZRT. javaslatát, miszerint a buszon váltott jegy 300 forintos árát 310-re emelje  az önkormányzat. Ezzel ugyanis szerinte csak azt érnék el, hogy az aprópénz keresgélés, visszaadás miatt még nagyobb sorok alakulnának ki a felszálláskor, s a késések is megnőnének. A képviselő azt javasolta, legyen akkor inkább 400 forint a buszon váltott jegy ára, ha mindenképpen pluszbevétel kell a buszos cégnek. Cser-Palkovics András polgármester szerint viszont inkább azt a kérdést kell feltenni, van-e értelme különbséget tenni a buszon váltott és az elővételben vett jegy ára között?

Gondolták volna, hogy amíg elővételben évi nagyjából 400 ezer buszjegyet vesznek Fehérváron, a buszokon közel egymillió darabot? Nem mindegy tehát, mennyivel emelnek a díjon!
Fotó: Molnár Artúr

Végül Földi Judit, látva, hogy a képviselők számára sem egyértelmű, mekkora bevételváltozást jelentenének a különböző díjemelési verziók, javasolta, vegyék le a napirendről az előterjesztést. Végül az a döntés született, hogy a KNYKK Zrt-től egy kimutatást kér az önkormányzat, amely alapján a december 18-ai közgyűlés dönthet a kérdésben. Az eredeti javaslat szerint az inflációt követő, 2,4-3,7 százalék közötti tarifaemelést javasolt a buszos cég a bérleteket illetően is.

A kérdés azért is érdekes, mert az Alba Volánnal, illetve annak jogutódjával, a KNYKK Zrt-vel kötött szolgáltatási szerződés idén év végén lejár. Ezt a közgyűlés most nyárig meghosszabbította, de közben, – amint a feol.hu-nak Székesfehérvár polgármestere elmondta – várhatóan januárban kiírják a közbeszerzést az új szolgáltatási szerződésre, ami 2016 nyarán lépne életbe. A cél az, hogy a meglévő menetrend és a korábban elkészített, teljesen új menetrendi javaslat ötvözete a jelenleginél jobb szolgáltatási színvonalat eredményezzen. A polgármester szerint mind a buszos cég mind a városháza szakemberei úgy látják, ez megvalósulhat, a menetrendi javaslatokról januártól várhatóak lakossági fórumok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!