2019.06.30. 15:45
A belga szerzetesek ízletes folyékony kenyerét mindenképp kóstoljuk meg
A Belgiumba utazók részére a híres brüsszeli csipke beszerzése mellett szinte elmaradhatatlan a világ legjobb söreinek kóstolója, amelyeket kolostorokban főznek.
Manu Van Hecke apát a sörpalackozóban Fotó: archív
A nevéről is közismert sajt, a trappista mellett több helyen is kiváló minőségű sörrel büszkélkedhetnek az apátságok. A Nemzetközi Trappista Szövetség (ITA) szigorú előírásai szerint a világon ma mindösszesen 14 helyen főzik a trappista sört. A legtöbb, vagyis hat ebből Belgiumban található, míg kettő Hollandiában, egy-egy pedig Ausztriában, Olaszországban, Angliában, Franciaországban, Spanyolországban és az Amerikai Egyesült Államokban.
A szűretlen és palackokban utóérlelt világos és sötétebb fajta habos ital Belgiumban az Orval, Chimay, Westvleteren, Rochefort, Westmalle és Achel apátságban készül. Ahogy a főzést, az értékesítést is a szerzetesek szervezik, nem profitorientált alapon, hanem a közösségek fenntartása és létesítményeik fejlesztése céljából.
Újdonság, hogy a westvletereni Szent Sixtus-apátság söre csak saját webáruházukon keresztül lesz elérhető. Fő oka ennek, a viszonteladók meglehetősen magas áron értékesítették a kedvelt italt.