Vértesalja

2009.08.06. 02:29

Új lakókat csábít Fehérvárcsurgó is

Fehérvárcsurgó - Nehéz anyagi helyzetében több önkormányzat az előremenekülést választja. Két éve a faluban is új utcát nyitottak, még ha ezzel jónéhány terhet fel kellett vállalniuk.

Tóth Péter

Ha megkérdezzük egy átlagos nagyváros átlagos lakóját, jövendő életében hol élne a legszívesebben, a hegyi levegőt előbb-utóbb biztosan megemlíti valaki. Közhely ez vagy vágyálom, végül is egyremegy, a való életben sokan már egy szolíd dombvidékkel is megelégednek. A megye északi része ebből a szempontból máris előnyben van. Az utcaalapítási láz közepette elsőként Fehérvárcsurgón érdeklődtünk, ezúttal alulnézetből közelítünk a témához. 
A Móri kistérségben nem ők az egyetlenek, akik új lakók becsábításával próbálkoznak. A Kétly Károly utca fejlődését jól nyomon követhetik azok, akik megnézik a falu honlapján elhelyezett képeket. Mostanra már csak az utca végén lehet foghíjas telkeket látni, három év alatt a 37-ből eddig 33 házhely kelt el, miközben néhányan az építkezés utolsó simításait is letudták már. Ez a ritkább eset: az utcaképet azért még most is a sóderhalmok, téglarakások határozzák meg, innen viszont már aligha van visszaút. Nincsenek egyenházak, változatos építési ötletekkel találkozunk, az itteniek egyenlőségét legfeljebb a telkek mérete jelzi: 900 négyzetméteresek, az önkormányzat 2,9 millió forintért tett túl rajtuk. Az interneten 3,5 milliós árat is találtunk, a viszonteladók más településekhez képest még így is jó ajánlatot tudnak tenni. Az utóbbi fél évben négy emberrel kötött üzletet az önkormányzat, náluk valószínűleg már nem sokáig lehet érdeklődni. Most épp a villanyt szereljük be - ad rövid helyzetképet egy fiatal hölgy, aki Székesfehérvárról költözött be, hogy ismét közel legyen a felmenőkhöz. Elfoglaltságára már csak rátesz a körülötte nyüzsgő kisgyerek, úgyhogy rögvest tovább is állunk. 

Selmeczki Gábor
és neje, Szabó Zsuzsa már berendezte otthonát, a kert rendezésével teszik majd fel a koronát a műre. Két éve mindenképp kertes övezetbe vágytak, Fehérváron azonban jó, ha háromszoros áron kaptak volna telket, még a közeli Iszkaszentgyörgyön se tudták volna 4 millió alá lealkudni az árat. Az utca lakóinak körülbelül a fele lehetett helybéli - Gábor legalábbis így saccol, annyi biztos, hogy a beköltözők túlnyomó része a fiatalok közül került ki. Pár hete még ismerkedési estet is tartottak az utcalakók, párhuzamos program miatt ezen ők nem tudtak részt venni, azonban mindenképp jó benyomásuk van a faluról. Kint hagyhattam éjszakára a téglákat, a szerszámokat, egy kivétellel innen semmit nem vittek el - mondja, s közben új lakhelyéről is ejt néhány szót. Sokfelé járt már a Dunántúlon, látott már jónéhány olyan falut, amelyek előrébb jártak Fehérvárcsurgónál, mégsem voltak nekik ilyen jó adottságaik. Az elhelyezkedés, a természeti környezet rájuk is hatott, s azok közé kerültek, akik új életet lehelnek a faluba.A fellendülésnek mindenesetre ára van, amit konkrét pénzösszegekben is ki lehet fejezni. A falu előző vezetése 52 millió forintos hitelt vett fel az új utca kialakításakor, a bevételek jó részét azonban felélte a falu. Nem lehet manapság nagy lábon élni - mondja Schmidtné Cser Viktória polgármester asszony, miközben az elődjét bírálja, nem is annyira burkoltan. A Kétly Károly utca két régebbi közé esik, a közművesítés így viszonylag egyszerű volt, bár a telkek kisajátítása után néhány lakó még sikeres pert is indított a faluval szemben. Jól meg kell fontolniuk, belterületbe akarják-e vonni a víztározó menti telkeket, a nyereséget azonban már most le lehet mérni: 22 első osztályost írattak be most az iskolába, miközben 18-an ballagtak el a nyolcadikból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!