Állatvilág

2016.09.02. 12:51

A kaméleon divatos házikedvenc lett - de mi van, ha benn marad a a tojás?

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy házikedvencként valamilyen egzotikus állatot tartanak otthon a gazdik. Jámbor Márk székesfehérvári állatorvos a hüllők specialistája, aki éppen ezért gyakran találkozik például sisakos kaméleonokkal. Tapasztalata az, hogy sajnos nem mindig elegendő információval veszik meg ezeket a kis állatokat.

S. Töttő Rita

– Sajnos ezért gyakran lebetegszenek, ami a hüllőknél azért probléma, mert nagyon sokáig rejtve tartják a betegség tüneteit – árulja el a szakember, aki szerint ez egyébként a természetben épp a túlélés esélyeit jelenti a vadállatok esetében. A leggyakoribb betegségek közül egyet emel ki az állatorvos, a tojásretenciót. Ez esetben igazi tojásokról vagy cisztákról van szó, amit röntgen vagy ultrahang segítségével tudnak megkülönböztetni. A tulajdonos általában annyit vesz észre, hogy az állat étvágytalan, fel van puffadva és sokat próbál ásni. A nőstények egy szezonban 2-3 alkalommal is tojhatnak. Egy fészekaljban akár 30-80 tojás is lehet.

A  tapasztalat az, hogy általában pár nap, de inkább hetek után jutnak csak el állatorvoshoz a betegek, és ilyenkor az állat esélyei is csökkenek. – Szerencsére ennek ellenére is sikerül az esetek többségében műtéti úton megmenteni ezeket az állatokat. Műtét nélkül ugyanis elpusztulnak – tudjuk meg. Jámbor Márk kiemeli: nagyon fontos a megfelelő környezet, az UVB lámpa, a megfelelő vitaminellátás, a megfelelő dózisban adott D-vitamin, vagyis inkább a D3-vitamin, mivel a hüllők csak ebben a formában tudják hasznosítani. A beépüléshez ugyanis egy hidroxil csoport szükséges, amely a bőrön át UVB sugarak segítségével tud beépülni a szervezetbe, ezért fontos a napsugár vagy az említett UVB izzó. Tehát nem elég vitaminokkal, ásványi anyagokkal ellátni, fontos a többi faktor is. Továbbá a megfelelő páratartalom, ami 85-90 százalék is lehet.

Amennyiben mindent megkapnak az állatok, ami a tartási körülményeket illeti, ritkán fordulnak elő problémák. Maga a tojásretenció általában tartási okokra vezethető vissza, előfordulhat a tojásrakó hely hiánya, a stressz, a vér alacsony kalcium szintje. Hormonkészítmény alkalmazásával általában beindítható a tojások távozása. Az esetek többségében viszont ciszták (áltojások) állnak a háttérben és ezen csak műtéti beavatkozás segít, azaz az ivartalanítás.

A beavatkozás altatásban történik és a hasfal feltárása után eltávolíthatóak, törekedni kell, hogy lehetőleg egy műtéti seben ez sikerüljön, amennyiben nem lehetséges, akkor a másik oldalon is meg kell ezt ismételni. Amennyiben nem társul az adott betegséghez metabolikus jellegű probléma, akkor a beavatkozás sikeres szokott lenni, és az állat szépen felépül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!