Patrióták

1 órája

Gál Kinga: támogatjuk Matteo Salvinit

A Patrióták Európárt európai parlamenti (EP-) frakciója támogatja és szolidaritásáról biztosítja Matteo Salvini olasz kormányfőhelyettest, a Liga párt vezetőjét, korábbi belügyminisztert, akire szombaton a palermói ügyészség hat év börtönbüntetés kiszabását kérte - jelentette ki Gál Kinga, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke, a Patrióták Európáért frakció első alelnöke Strasbourgban kedden.

MW

Gál Kinga

Forrás: MTI

Fotó: Purger Tamás

Matteo Salvinire a palermói ügyészség emberrablás és hivatali hatalommal való visszaélés vádja miatt kérte hat év börtönbüntetés kiszabását.

Gál Kinga, az Európai Parlament plenáris ülésének alkalmával tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: „a napjainkban tapasztaltak arról győznek meg bennünket, hogy a világ a feje tetejére állt".

Azon schengeni tagállamokat, melyek az európai rendet védelmezik, megfenyegetik és szankcionálják

 - mondta.

„Elfogadhatatlan, hogy azokat a döntéshozókat, akik védik saját hazájukat és állampolgáraikat, valamint Európa külső határait, börtönbüntetéssel fenyegessék" - fogalmazott Gál Kinga, majd hozzátette: 

a határvédelem kötelezettség, amelynek hiányában nem működtethető a schengeni rendszer.

A politikus emlékeztetett: először Magyarországot büntették egy soha nem látott bírság kiszabásával azért, mert külső határait és egyben az Európai Unió határait védte, valamint azért, mert nem engedte be az illegális migránsokat az országba. Most - mint kiemelte - Matteo Salvinit fenyegetik hat év börtönbüntetéssel azért, mert ellenezte, hogy civil szervezetek jogellenesen hozzanak be illegális migránsokat Olaszországba.

„Védeni kell a határokat, a civil szervezetek hajóinak működését pedig ellenőrizni és korlátozni kell"

 - fogalmazott.

Gál Kinga arról tájékoztatott, hogy az Európai Parlament „hihetetlen és felháborító kérdésként" kezelte a Patrióták Európáért frakció azon kérését, hogy Matteo Salvini ügyét az EP plenáris ülésének napirendjére vegye. A kérését elutasították - jegyezte meg.

Ahelyett, hogy szankcionálják azokat az országokat, és azokat a politikai vezetőket, akik a rend fenntartása mellett állnak ki, Brüsszelnek és az Európai Bizottságnak minden anyagi és elvi támogatást meg kellene adnia a határvédelemhez.

 Minden politikai erőt támogatnia kellene, amelyek országaik határait, egyben az európai állampolgárokat védik - emelte ki.

„Csak egyetlen módon tudunk visszatérni a józan ész politikájához, ha elvetjük a hibás migrációs paktumot és kimondjuk, hogy elsődleges a külső határok védelme" - tette hozzá Gál Kinga.

Az eljárás azért indult három évvel ezelőtt Salvini ellen, mert 2019-ben belügyminiszterként nem engedélyezte az Open Arms spanyol civil hajó kikötését Lampedusán 147 emberrel a fedélzetén.

A Giuseppe Conte vezette Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga kormánya 2019 augusztusában tizenkilenc napig várakoztatta az Open Arms hajóját. Végül a szicíliai Agrigento ügyészsége lépett közbe, és engedélyezte a partra szállást. 2020 nyarán a parlament megvonta Matteo Salvini mentelmi jogát az Open Armsszal kapcsolatos eljárásban, amelyet egyebek között túszejtés, hivatali hatalommal való visszaélés, a nemzetközi konvenciók megsértése miatt indítottak a volt belügyminiszterrel szemben.

Salvini, aki szombaton nem volt jelen a bírósági tárgyalóteremben, közösségi oldalán azt írta: büszke arra, hogy intézkedésével Olaszország határait védte, és szükség esetén újra ugyanúgy cselekedne.

Ítélethirdetés az ügyben októberben várható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában