Állatvilág

2017.01.02. 19:45

Győzött a harcsa és a tengelic

Budapest - Idén is megválasztották az év halát és madarát az internetes szavazók. A versenyekből a harcsa és a tengelic került ki győztesen.

A Magyar Haltani Társaság honlapján, 2016 októberében elindított versenyben a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is három halfajtára lehetett szavazni az Év hala szavazáson. A három jelölt a halványfoltú küllő, a paduc és a harcsa volt. A küllőt (16%) és a paducot (37%) a szavazatok csaknem felét megszerző (48%) harcsa győzte le, amely ezáltal az Év hala címet érdemelte ki. Nem véletlen a titulus: mindamellett, hogy a harcsa a vizák eltűnése miatt hazánk legnagyobb hala lett, a gyermekek számára hatalmas szája és hosszú bajsza miatt is közkedvelt.

Harcsa (Silurus glanis) a Tisza-tavi ökocentrum akváriumában

Bár másfél évszázada még kétmázsás súlya miatt is kiemelkedő volt, ma már sajnos a 100 kilogrammot meghaladó példány is ritkaságszámba megy. Azonban a faj mesterséges szaporítása igazi hungarikumnak számít, amit már más országok is átvettek: ez lehetővé teszi ugyanis a tógazdasági és a medencés áruharcsa-termeléshez szükséges ivadék előállítását - ahogyan azt a társaság is kiemeli honlapján. Természetesen az sem utolsó szempont, hogy a harcsát ízletes húsa és szálkamentessége miatt is sokan szeretik. Mindezeknek köszönhetően a következő években talán nagyobb helyet foglal majd el az otthoni konyhában és a vendéglátóiparban egyaránt. A 2010 óta minden évben megrendezett szavazás célja, hogy a haltani társaság felhívja a figyelmet az egyes halfajokra, azok jelentőségére vagy esetlegesen veszélyeztetett mivoltjukra.

A tengelic Európa egyik legszínesebb pintyféléje
Fotó: MTI

Egy, 2016. június és július között meghirdetett internetes versenyen pedig az Év madarára is szavazhattak a netezők. A harmadik helyen a szavazatok 21%-át megszerző házi veréb, míg a másodikon a 35,5%-ot szerző fülesbagoly végzett. A címet 43,5%-kal elnyerő tengelic Magyarország és a kontinens legszínesebb pintyféléje - bár Afrika északi részén is fészkel. Leginkább közismertté és közkedveltté fészkelési szokásai miatt válhatott, hiszen évente két-három fészekaljat is nevel, alkalmanként négy-öt tojás rakásával. Szinte mindig csapatosan látni, akár a madáretetők gyakori vendégeként is, hiszen apró magvakkal táplálkozik, fiúkáit pedig emellett hernyókkal és bogarakkal is eteti.

A sík- és dombvidékeken egyaránt megtalálható madár a kertek, parkok, utcai fasorok gyakori vendége is lehet, éppen ezért a természetvédelmi és állatvédelmi törvényt is megsértő fakivágások elleni küzdelem nagykövet fajának is tekinthető. A szavazást kiíró Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) nem titkolt célja, hogy bemutassa azokat a fajokat, csoportokat, amelyek védelmében a lakosságnak kiemelten fontos szerepe van. A tengelic települési állományának óvását a lakosok az egész éves itatásukkal, a téli etetésükkel és a tavaszi, illetve nyári fészekanyagok, például vékony növényi szálak kirakásával segíthetik. Az Év madara programot 1979-ben indította el az egyesület.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!