Különleges élővilág

2021.03.21. 07:25

Az egykori gánti bányát elfoglalták a vándorsólymok (is)

A bauxitbánya el­hagyatott területén gazdag a természetvédelmi oltalom alatt álló madarak vi­lága. A hazánkban ritka vándorsólymok is meg­érkeztek ide!

Baráth Eszter

Forrás: shutterstock

A Duna–Ipoly Nemzeti Park szakemberei élő videóban jelentkeztek be közösségimédia-­felületükön az egykori bauxitbányából. A videóban Klébert Antal, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, természetvédelmi őr elmondta, a hatalmas bányagödröket a természet lassan visszafoglalja magának. A gödrök mellett magasodó több tízméteres sziklafalak pedig tökéletes otthont jelentenek a nagy testű sólymok számára, amelyek el is foglalták azokat.

A több tíz méter magas sziklafalak ideális otthont jelentenek a vándorsólymoknak
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Klébert Antal kiemelte, az elmúlt évtizedekben a vándorsólymok elkezdtek visszatelepülni Magyarországra. Sőt, most már a gánti bauxitbányában, a kerecsensólymok korábban elhagyott területén is megfigyelhetők, és a kotlást is megkezdték.

A természetvédelmi őr elmondta, a tavaszi időszakban kollégáival rendszeresen számba veszik a ragadozó madarakat. Idén megyénkben tíz élő kerecsensólyom-revírt találtak, ami azt jelenti, tíz különböző területen párba állt madarak foglalták el a kihelyezett műfészkeket.

Fotó: shutterstock

A vándorsólymok viszont szívesebben fészkelnek a hatalmas sziklafalakban. Az elmúlt években folyamatosan nőtt a megyében fellelhető állomány, mely emelkedésben fontos szerepet játszott a gánti bauxitbánya is.

Éppen ezért hívja fel a figyelmet Klébert Antal, hogy a területen, melyen több túraútvonal is keresztülvezet, csendesen és a természetet tisztelve haladjunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!