Belföld

2009.06.30. 17:55

Freedom House: 2008 a kelet-európai demokrácia sötét éve volt

FMH - A magyar demokrácia is gyengébb osztályzatot kapott a Freedom House független amerikai kutatóintézet kedden nyilvánosságra hozott jelentésében, amely kiemelte a magyar politikai élet radikalizálódásának veszélyét.

feol.hu

A demokrácia terjedését világszerte támogató nem kormányzati szervezet megállapította: 2008 a kelet-európai demokrácia sötét éve volt.
A Freedom House - az előző két évi 2,14 pont után - 2,29 pontot adott a magyar demokrácia állapotára az 1-től 7-ig terjedő skálán, ahol az alacsonyabb pontszám jelöli a demokrácia magasabb fejlettségi fokát.
A washingtoni központú intézet jelentésében kiemelte: a magyar nacionalisták erősödő radikalizálódása egyre rasszistább jelleget öltött, az egyébként is a társadalom peremére került roma közösség elleni súlyos, időnként halálos támadásokkal.


A kutatóintézet nyolc szempont alapján vizsgálja egy ország demokráciájának állapotát. Magyarország esetében négy mutató kapott rosszabb osztályzatot, és egy sem javult.
Romlott a demokratikus kormányzás mutatója; a tavalyi (azaz a 2007. évre vonatkozó) 2,25 pont után 2,5 pont lett.
Gyengébb minősítést - 1,5 pont után 1,75 pontot - kapott a civil szféra, részben az erősödő radikalizálódás miatt. 
Az önkormányzati szintű demokrácia mutatója szintén gyengébb volt, mint az előző években, 2,25 pontról 2,5 pontra romlott. Az indoklás szerint hiányoznak a lényegi reformok és visszatérő jelenség a korrupció.
A demokrácia helyzetének önálló összetevőjeként vizsgálta a Freedom House a korrupciót, amely az előző három évi 3 pontról 3,25 pontra süllyedt (ez a legrosszabb értékelés 1999-2000 óta).
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!