Belföld

2009.06.12. 11:51

SZDSZ: pánikreakció vagy megújulás?

FMH - Fodor Gábor kudarcnak értékelte a vasárnapi európai parlamenti választások eredményét, mert közelébe sem jutottak kitűzött céljuknak. Az SZDSZ elnöke a párt ügyvivői testületének (üt) pénteki ülése után, sajtótájékoztatóján azt mondta: teljes körű megújulásra van szükség, amelynek ki kell hatnia programjukra, a személyekre és az SZDSZ szervezeti működésére.

feol.hu

- Közölte: az üt azt javasolja a párt országos tanácsának (ot), hogy szombati ülésén hívja össze a szabad demokraták küldöttgyűlését. Miután lefolytattuk azokat a vitákat, amelyek eldöntik, hogy merre kell továbbmenniük, a küldöttgyűlést a lehető legkorábbi időpontra kellene összehívni - mondta a pártelnök.
Fodor Gábor elmondta, hogy az üt ülésén vita alakult ki arról, július vagy szeptember elejére kellene összehívni a küldöttgyűlést. Hozzátette: erről valószínűleg az ot is vitatkozni fog.
Az MTI kérdésére azt mondta, az ügyvivő testület többsége a szeptemberi időpontot javasolta, ő viszont ezzel nem értett egyet, de az országos tanács álláspontját el fogják fogadni.
    
Fodor Gábor kijelentette, az elnöki posztról való lemondásra vonatkozó szándékát fenntartja, az a következő küldöttgyűlés összehívásakor lép életbe. Hozzátette, addig sem marad irányítás nélkül az SZDSZ, ugyanis ezt a feladatot az ügyvivő testülettel együtt ellátják. Kitért arra is, hogy a küldöttgyűlésen az ügyvivő testületet is meg kell újítani.
Bejelentette azt is, hogy a testület pénteki ülésén Horn Gábor lemondott a kampányfőnöki posztról. Az üt szerdai ülésén négy ügyvivő jelentette be, hogy kilép a testületből.
Azokra a felvetésekre, hogy indul-e újra az elnökségért illetve, hogy a tisztújításig javasolják-e a frakciónak a kormány támogatását, azt felelte: ezekben a kérdésekben nem döntöttek. Hozzátette, azt a kérdést is a következő hetekben kell megvitatniuk, hogy más pártokkal együttműködjenek-e a jövőben.
    
Azt viszont világossá tette: "bizonytalanság bennünk abban a kérdésben nincs, hogy a kormány válságkezelő programját támogassuk", mert erről két hónappal korábban döntöttek és továbbra is ehhez tartják magukat. Hozzátette, természetesen vannak kérdések, amelyekről vitatkoznak a kormánnyal.
Arra a kérdésre, hogy támogatnának-e egy esetleges, a parlament feloszlatására vonatkozó indítványt, azt felelte: mint minden ilyen alkalommal, a párt vezető testületeinek össze kellene ülnie és döntenie az ügyről.
Arra az indítványra, amely szerint a képviselőket is le kellene váltani, úgy reagált, hogy szeretné óvni az SZDSZ-t a pánikreakcióktól. Közölte, nem tartaná bölcsnek, hogy mindannyian hátat fordítsanak, és azt mondják, nem akarnak részt venni az új politikai stratégia kidolgozásában és a párt új pályán való elindításában.
    
Az 1956-os Intézet által a Nagy Imre újratemetésén részt vevő ügynökök listája kapcsán azt mondta, az nem került szóba az ügyvivő testületi ülésen. Közölte, ő megdöbbenéssel hallotta, hogy egy Kakukk fedőnevű szabad demokrata politikus is ott volt, és érdeklődve várja, hogy kiderítsék ki volt az. Mint mondta, fogalma sincs róla, hogy ki lehetett, de úgy érzi, tartoznak annyival a jelen generációknak és a múlt megismerése ügyének, hogy kiderüljön, kiről volt szó.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!