Belföld

2009.08.25. 14:08

Kóka: véssük kőbe a következő két év adócsökkentését

Az SZDSZ-frakció arra kérte a kormányt, úgy tervezze meg a költségvetést, hogy legyen fedezete a 2010-11-re elhatározott adócsökkentésnek. Erről Kóka János frakcióvezető beszélt újságíróknak, miután kedden egyeztetett Bajnai Gordon kormányfővel a jövő évi büdzséről.

feol.hu

Kóka János elmondta: az SZDSZ-frakció azt javasolta a kormánynak, hogy "véssék kőbe" a következő két évre tervezett adócsökkentést is.
A frakcióvezető emlékeztetett: a tavaszi ülésszakon fogadták el azt a jogszabályt, amely szerint lényegében egykulcsos, 17 százalékos személyi jövedelemadót vezetnének be, e kulcsnak 2010-ben 5, 2011-ben pedig 15 millió forintos lenne a sávhatára.
Arra a kérdésre, hogy a liberális frakció támogatja-e az önkormányzati 120, a közösségi közlekedést érintő 70 milliárd forintos elvonást, Kóka János azt válaszolta: egyelőre nem ismerik a kiadási oldal részleteit.
Az SZDSZ-frakció támogatja a költségvetési takarékosságot, és azt, hogy megtartsák az idei évre vállalt 3,9, a jövő évre tervezett 3,8 százalékos hiánycélt - emelte ki a frakcióvezető.
Kóka János kitért arra: egyetértettek a miniszterelnökkel abban, hogy a jelenlegi önkormányzati feladatokat is csökkenteni kell a forráscsökkentéssel párhuzamosan.
A közösségi közlekedésről szólva emlékeztetett, hogy 2006-2007-ben a liberális vasúti reformot az előző kormány lesöpörte az asztalról. A frakcióvezető kiemelte: a vasúti reform fő elemeit, a párhuzamosságok megszüntetését, a közszolgálati funkciók regionálissá szervezését támogatják.
A kormányfővel folytatott megbeszélésen az SZDSZ felvetette azt is, hogy jövő tavasszal a lehető legjobb állapotban kell átadni a magyar gazdaságot a következő kormánynak - mondta a liberális politikus.
Megjegyezte: az eddigi gazdaságpolitikai lépéseket elemezve megállapították, hogy Magyarország alkalmazkodó képességből eddig jól vizsgázott. Ha az ország követi a Bajnai-kormánnyal kezdődött válságkezelő tendenciát, akkor jövőre a költségvetési fegyelem terén sereghajtóból éllovassá válik - fogalmazott.
A megszorítás kényszere részben a gazdasági válságból, részben pedig abból következik, hogy fontos reformok, az önkormányzati, a vasúti, az egészségügyi, elmaradt - emelte ki Kóka János, hozzátéve: ez együttesen vezetett oda, hogy egyik évről a másikra 160-200 milliárd forintot kell kivenni ezekből a rendszerekből azért, hogy az adócsökkentés tartható legyen, a költségvetés stabil maradjon.
Reformok híján a stabilitás érdekében állami eszközként a költségcsökkentés maradt - közölte a frakcióvezető.
A költségvetésen, a gazdaságpolitikán kívül a kormány rendvédelmi terveiről esett szó a megbeszélésen, ahol az SZDSZ azt kérte, hogy a kormány támogassa az ügynöktörvény őszi parlamenti tárgyalását - közölte Kóka János. Kiemelte: a liberális frakció a roma integráció, és hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatása ügyében világos programot kért a kormánytól.
Megállapodtunk abban, hogy a pártfinanszírozásról szóló törvényt egyeztetve benyújtjuk a parlamentnek ősszel - jegyezte meg a politikus. Elmondta még: az önkormányzati pazarlás visszafogását szolgáló csomagot tettek le a kormány elé.
A megbeszélésen, amelyet az SZDSZ kezdeményezett, a liberális frakciót Kóka János, Horn Gábor, Lakos Imre és Magyar Bálint képviselte, és azon részt vett Bajnai Gordon miniszterelnök mellett Oszkó Péter pénzügyminiszter is.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!