Belföld

2009.09.27. 19:05

A Jobbik szervezett demonstrációt Kiskunlacházán

Elképzelhető, hogy a cigányok ellen elkövetett gyilkosságok hátterében "titkosszolgálati machinációk" állnak a magyar és roma lakosság közötti ellentétek kiélezésének, polgárháború kirobbantásának szándékával - közölte Vona Gábor, a Jobbik elnöke vasárnap Kiskunlacházán a párt által "az erőszak ellen" szervezett demonstráción.

feol.hu

A rendezvényen hozzávetően 400-500 helyi lakos és a bíróság által jogerősen feloszlatott Magyar Gárda egyenruháját viselő, alakzatba rendeződő mintegy 300 ember vett részt, árpádsávos zászlókat lobogtatva.
A Jobbik elnöke egyebek mellett kifejtette: amennyiben politikai változás következik be, a párt kezdeményezi a rendőri vezetők eltávolítását és a rendőrség átvilágítását. Az elmúlt 8 évben ugyanis - állítása szerint - a rendőrség politikai nyomás alatt működött. Mint mondta, szükség van a szervezet megrendült tekintélyének helyreállítására, hogy sikerüljön megerősíteni a közbiztonságot.
Répás József, Kiskunlacháza (független) polgármestere a demonstráción felolvasta a miniszterelnöknek címzett nyílt levelét, amelyben azt írja, hogy a kormány mindent megtett a Magyar Gárda betiltására, mondván, az félelmet kelt. De - teszi fel a kérdést - miért nem tiltja be a "cigány szabadcsapatokat, amelyek felfegyverkezve egész megyéket tartanak rettegésben és rendőrökre is büntetlenül rátámadhatnak?".
A Jobbik helyi szervezete azért rendezte meg a demonstrációt, mert a tavalyi gyermekgyilkosság után - ahogy Gerec Attila szervező elmondta - mára ismét elharapózott a bűnözés a Pest megyei településen. Közölte: a múlt héten 4 erőszakos cselekmény fordult elő, "amelyet cigányok követtek el", az áldozatok kórházban fekszenek.     Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-nek elmondta, a 4 ügyben folyik az eljárás az elkövetők ellen, súlyos testi sértés, illetve életveszélyt okozó testi sértés gyanújával. Hozzátette: a településen néhány hónapja önálló rendőrörs működik, azóta a közterületeken csökkent a bűnesetek száma. Az említett erőszakos cselekményeket, mint mondta, magánterületen követték el.
A demonstráció résztvevői felvonultak a tavaly megölt kislány emlékére felállított jelképes sírhoz.
A rendezvény rendbontás nélkül ért véget, rendőri beavatkozás nem volt.
A 14 éves diáklányt, H. Nórát tavaly novemberben gyilkolták meg Kiskunlacházán, a település művelődési háza közelében lévő ligetben. Idén júniusban jelentette be a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója, hogy beismerte tettét az a 25 éves férfi, akit a rendőrség a gyilkossággal gyanúsít.     
A gyilkosság után néhány nappal több mint háromezren gyűltek össze Kiskunlacházán, hogy tiltakozzanak az erőszak ellen. Júliusban az Országos Cigány Önkormányzat békemenetet tartott a településen. A szervezet vezetője, Kolompár Orbán a mintegy kétszáz résztvevő előtt kifejtette: a demonstrációt azért hirdették meg, mert "itt egy helybéli diáklány szörnyű gyilkosság áldozata lett, és akkor sokan a bűnténnyel a roma kisebbséget hozták összefüggésbe". A rendőrség azonban néhány napja kézre kerítette a gyanúsítottat, aki nem cigány származású - tette hozzá.
A vasárnapi Jobbik-rendezvénnyel kapcsolatban az MCF Roma Összefogás Párt az MTI-hez eljuttatott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy "az uszítás, a menetelés és a békétlenség helyett új kiegyezésre van szükség" a cigányság és a többségi társadalom között. "Mondjon nemet minden magyar állampolgár, függetlenül attól, hogy milyen származású vagy hitvallású, a szélsőséges kirekesztő eszmékre épülő ideológiára" - olvasható a dokumentumban.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!