Belföld

2009.09.17. 02:29

Mór, a vendégváró kistigris

Mór - Július utolsó két hetében stábunk útrakelt, hogy nyolc megyei települést felkeresve kiderítse, az ott nyaralók melyiket találják szépnek, vendégszeretőnek, olyannak, ahol jó és érdemes lenni. A

Kovalcsik Katalin

Az egyik város Mór volt, a többi Gárdony, Velence, a települések közül elmentünk Vajtára, Fehérvárcsurgóra, Etyekre, Kápolnásnyékre, Rácalmásra, hogy faggatózzunk. A válaszadók ízlésük, elvárásaik, tapasztalataik alapján osztályozták az üdülőhelyet, ahol eltöltöttek egy-két, vagy netán több napot is. Kritikusan szóltak a negatívumokról, de nem féltek dicsérni sem. Sokan fogadták, máskor is visszamennek oda, ahol velünk találkoztak, mások ígérték, továbbadják ismerőseiknek a tapasztalataikat, hírét viszik a helyeknek. Örömmel vettük a települések nevében is a dicséretet, hisz különbözőek, de egy valamiben egyek, a megye minőségi turizmusának értékeit nyújtják a hazai és külföldi turistáknak. A legkedveltebb üdülőhelynek végül Mór bizonyult.

Ha bemennek a Lamberg-kastély főépületébe, láthatnak egy képeslap-kiállítást - Budai Edit idegenvezető ajánlotta ezt és még annyi más látni- és megcsodálni valót a párnak, akik néhány percre megálltak a kastély főkapujánál, hogy fotó készítsenek az épületről. Székely Ádám és Gyöngyösi Ágnes Súron tölt néhány napot, az utolsó pillanatban elcsípték a munkásjáratot, és átmentek Mórra, hogy körülnézzenek. Tulajdonképpen szerencséjük volt, mert a szakképzett idegenvezető olyan értékekkel ismertette meg őket a séta alatt, amelyeket csak akkor tudtak volna felfedezni, ha felkészülnek a látogatásra.

- Valamint ha bejönnek a Mórinform irodába - tette hozzá Edit. - Prospektusokat, városismertetőt adunk mindenkinek, aki hozzánk fordul, idegenvezetést biztosítunk. Sok diák érkezik a városba, amikor eljön az osztálykirándulások ideje, hétvégeken gyakran kérik a látogatók, kísérjük, meséljünk a város szépségeiről. Ahogy azok a képeslap-kiállításon is láthatóak. Lampert Csaba gyűjteménye a városi régi emlékeit idézi. A három móri kastélyról tekinthető meg sok szép, régi kép. A kastélyok közül egyedül a Lamberg látogatható, itt található a Radó Antal könyvtár, civil szervezetek, a Mórinform iroda.

A Luzsénszky- vagy Láncos-kastély a nevét az előtte húzódó lánckerítésről kapta. Ebben található jelenleg a polgármesteri hivatal. A harmadik a Zöldkastély, amely jelenleg kollégium. A tulajdonosok, hogy ne kelljen többször kőporozni az épületet, befuttatták borostyánnal, így ragadt rá a neve. Még egy-két helyi lakos sem tudja, hogy ez kastély volt valamikor.

- A Lamberg-kastélynak viszont van egy gyönyörű angolparkja a Képző- és Iparművészeti Szabadiskola Alapítvány gondozásában - folytattuk a sétát együtt az idegenvezetővel és a kiránduló párral. - Nagyon sok ritka növény látható benne, különlegességek. Hátul a kútház vonja magára a figyelmet, Kovács Judit keramikus dolgozik bent, gyönyörű munkái vannak.

Erről meggyőződhettünk, a látogatók ugyanis minden vásárlási kötelezettség nélkül körülnézhetnek a műhelyben, ahol csodaszép cserépkályha és mindenféle, fazekassághoz szükséges eszköz közelről tanulmányozható. A polcokon cserépedények, lakodalmakhoz rendelt tálak, kedves figurák. A parkban sétálva megcsodálható a madárház, a zenepavilon, ahol nemrégiben fejeződött be a sikeres, nyári hangversenysorozat. A míves padokon üldögélő fiatalok valószínűleg nem erre gondolnak, amikor néhány órára birtokba veszik a zöld ligetet, de látszik, vigyáznak rá. Az idő múlására zene hívja fel a figyelmüket, mivel egy nagylelkű felajánlás révén 2008-ban a Lamberg-kastély első és hátsó homlokzatára visszakerültek az eredetivel megegyező órák másolatai. A parkban láttuk Nagy Benedek szobrait, talákoztunk a szabadiskola rajzóráról kisétáló diákjaival. Sétánk közben bekukkantottunk Mosberger Róbert fotóművész, grafikus műhelyébe, aki megmutatta egyszerű fényképezőgépét, amellyel érdekes hatású fotókat készít. Megtudtuk, hogy a művész camera obscura laboratóriumával több alkotótáborban is megfordult már. Gépei egyszerű bádogdobozok, zsíros bödönök, kiállítását nemrégiben nyitották meg Székesfehérváron, művei Zalka Imre alkotásaival közösen láthatók. Ha valaki Móron jár, érdemes bekukkantania hozzá, ahogy a kovácsműhelybe is. Diós Tibor egy kerítés díszein munkálkodik, diákéveiben Fekete Ottó volt az oktatója, a lemezmunkákat tőle tanulta, erre fiait is szeretné rávenni.

- Ecsedi Máriával együtt már harminckét cégért készítettünk Székesfehérvárra - mesélte, miközben izott a vas, zengett a kalapács. A móriak közül ritkán néznek be a műhelyekbe, az idegenek bátrabbak, ha valamilyen rendezvény van és nyitva a kapu, érdeklődve kopogtatnak be a műhelyekbe. Türelmes és értő mestereket találnak, akik - ahogy nekünk Nagy Károly restaurátor - ha kell, kétszer is dióhéjba foglalják a mesterség mikéntjét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!