Belföld

2009.10.12. 15:55

Fideszes össztűz Kapolyi László cégére

A Vértes Erőmű ügyében a System Consulting mellékszál, a kára lényegesen meghaladja a többi szereplő kárát - mondta a szocialista Kapolyi László, a cég vezetője hétfőn az Országgyűlésben.

feol.hu

Kapolyi László, az MSZP országgyűlési képviselője, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) személyes érintettség okán felszólalva közölte: a Vértes Erőmű ügyében tucatnyi perről van szó, a fideszes Bencsik János interpellációjában csak egy részét érintette az ügyeknek.
Hozzátette: választott bírósági eljárás van folyamatban, ebbe az erőmű bevonta a kifogásolt 1,2 millió eurós követelést is, így azt nem lehet külön kezelni.
A képviselő szerint cégének legalább annyi követelése van a Vértes Erőművel szemben, mint az erőműnek az ő cégével szemben. Úgy vélte, hogy ez a követelés érinti az Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt, Magyar Villamos Műveket (MVM), a Vértes Erőművet, a Kárpát Energót.
 Ebben a történetben a System Consulting mellékszál, a kára lényegesen meghaladja a többi szereplő kárát - hangsúlyozta.  
Kapolyi László szerint az MVM-osztalék kifizetésének ügyében bírósági határozat döntött arról, mit lehet kifizetni és mit nem. Semmilyen osztalék kifizetést nem tartottam vissza - tette hozzá a képviselő.
Az MSZP országgyűlési képviselője a Kárpát Energóval összefüggésben azt mondta, a cégben a System Consultingnak 25 százalékos részesedése van, míg az MVM-nek 51 százalék, így ő a meghatározó.
Három fideszes országgyűlési képviselő is interpellálta a Pénzügyminisztérium államtitkárát Kapolyi László szocialista képviselő cége, a System Consulting miatt hétfőn az Országgyűlésben.
Bencsik János (Fidesz) arról beszélt, hogy a hazai szociáldemokrácia első számú vezetőjének tulajdonában lévő System Consulting Zrt. hónapok óta több mint 320 millió forinttal tartozik a Vértesi Erőműnek. A szintén fideszes Balla György emlékeztetett arra, hogy Magyar Villamos Művek (MVM) májusban döntött 50 milliárd forint osztalék kifizetéséről, de ebből 19 milliárd forinthoz a magyar állam nem tud hozzájutni. Ennek oka, hogy az MVM egyik kisrészvényese, a tulajdonában lévő egyetlen részvényt Kapolyi László cégének, a System Consulting kívánta értékesíteni - fűzte hozzá.
Révész Máriusz, a Fidesz országgyűlési képviselője közölte: az MVM-nél lefolyt vizsgálat számos szabálytalanságot állapított meg. Példaként említette, hogy az MVM 2008 márciusában mintegy 15 milliárd forintos hitelszerződést írt alá a Kárpát Energo Zrt.-vel, ennek a cégnek az egyik meghatározó résztulajdonosa a System Consulting. Elmondta, az MVM a bonyolult elszámolási ügyletek végén kénytelen volt 5,6 milliárd forint értékvesztést elszámolni a Kárpát Energo Zrt.-t érintő tranzakciók kapcsán, és a még várható veszteségekre további kétmilliárd forintot kellett tartalékba helyeznie.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!