Belföld

2009.10.26. 14:34

Ismét egyeztet a kormány a vasutas szakszervezetekkel

Megkezdődött hétfőn kora délután az egyeztetés a kormány és az öt reprezentatív vasutas szakszervezet között a kollektív munkaügyi vita keretében.

feol.hu

A Vasutasok Szakszervezete, a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, a Pályavasúti Dolgozók  Szakszervezete, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete azért kezdeményezett közösen kollektív munkaügyi vitát, mert elutasítja, hogy a kormány jövőre 40 milliárd forinttal csökkentse a vasút finanszírozását. Kifogásolják a helyközi közösségi közlekedés tervezett átalakítását és a mellékvonalak tervezett bezárását.
Az egyeztetést megelőzően Csepi Lajos közlekedési szakállamtitkár a közlekedési tárca képviseletében újságíróknak elmondta, hogy szerdán adnak választ a szakszervezeti felvetésekre. Ennyi időre szükség van arra, hogy egymás véleményét alaposan megismerjék, és ezt követően lehet előállni megoldási javaslattal. Kemény költségvetési kényszerek mozognak a folyamatban, 40 milliárd forintot meg kell spórolni a jövő évi költségvetésben a közösségi közlekedésben. Ennek optimális feltételeit közösen szeretnék kialakítani - tette hozzá Csepi Lajos.
Kérdésre válaszolva közölte, hogy a tárca az idén elbocsátást nem fog kezdeményezni sem a vasútnál, sem a Volánoknál. Amennyiben a vasúti szárnyvonalak regionizációja megvalósul, ez néhány tíz, száz ember munkaviszonyát érintheti.
A szakszervezeti vezetők korábban úgy nyilatkoztak, hogy a tárgyalást követően közösen egyeztetik álláspontjukat, és döntenek a további lépésről, akár egy esetleges sztrájkról.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!