Belföld

2009.12.05. 11:28

Az országos listáról vitázik az MSZP

FMH - Az MSZP választmánya tömbönként vitatja meg és részletekben szavaz a párt országos listájáról - közölte Simon Gábor, a testület elnöke szombaton délelőtt az ülés kezdetekor.

MTI

Elmondta: mivel a választmány az országos elnökséggel közös javaslatot terjeszt a jövő heti kongresszus elé, a két testület a szavazások végéig folyamatosan ülésezik. Arra a kérdésre, számít-e vitára, azt válaszolta: azért vannak itt, hogy vitázzanak. "Vannak olyan szervezetek, ahol a listát átadják, és arról egy gombnyomással, vagy egy kézfelemeléssel szavaznak, és van ahol vitát is tartanak" - fogalmazott Simon Gábor.
Tájékoztatása szerint a választmány a párt költségvetési irányelveinek megvitatásával kezdődik, majd utána térnek át a lista tárgyalására.
A választmányi ülésén a párt szinte összes vezető politikusa részt vesz, többek közt Gyurcsány Ferenc volt kormányfő is.
Az MSZP elnöksége pénteken készítette el a párt országos listájára vonatkozó javaslatát.
Az MTI úgy tudja, az első húszban van - akikről egy csomagban szavazhat a választmány: Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt, Lendvai Ildikó pártelnök, Kovács László volt uniós biztos, Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő, Botka László Csongrád megyei elnök, Szekeres Imre elnökhelyettes, Kiss Péter alelnök, Simon Gábor választmányi elnök, Lamperth Mónika elnökhelyettes, Ujhelyi István alelnök, Hiller István oktatási miniszter, Puch László pártigazgató, Simon Gábor, a párt etikai bizottságának elnöke, Juhász Ferenc, Vadai Ágnes, Veres János és Bárándy Gergely elnökségi tagok, Varga Zoltán önkormányzati miniszter, Szabó Imre környezetvédelmi tárcavezető valamint huszadikként Szűcs Erika választmányi elnökhelyettes.
A lista két meglepetése, hogy Szili Katalin volt házelnök visszautasította az ötödik helyet, Szilvásy György korábbi titokminiszter pedig a 75. helyen szerepel. Feszültség lehetett volna abból, ha Donáth László - aki helyett az egyéni körzetében másik szocialista politikus indul jövőre - és Vitányi Iván, a választmány egykori elnöke, "a párt nagy öregje" nem kap befutó helyet, de végül mindketten ilyen helyre kerültek.
Az MTI úgy tudja, a lista készítői azzal számolnak, hogy az országos lista 75. helyéről még be lehet kerülni a parlamentbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!