Belföld

2009.12.23. 05:26

Jó tudni: ügyeletek az ünnep alatt, csőtörés, áramkimaradás esetén is

FMH - Ki az a szakember, aki hajlandó az ünnep alatt munkaruhát ölteni, ha gondban vagyunk valamilyen készülékkel? A hivatalos ügyeletek működnek, a maszekok alig.

Fejér Megyei Hírlap

- Ahogy az lenni szokott, karácsony este reped el a vízvezeték, ereszt a radiátor. Az is előfordult már, hogy a tűzoltóság segítség kértük, hogy bemásszunk a nyitva felejtett ablakon, ugyanis az egyik lakó kicsukta magát. A tavalyi szentestét pedig azzal töltötte az egyik szerelőnk, hogy egy csőtörésbe torkolló vécéöblítő tartálycsere következményeit eltüntesse az egyik tízemeletesben - mondja Farkas Béla, az I. Számú Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke. A szövetkezet idén is ügyeletet tart fenn az ünnepek alatt, ahová nemcsak fűtési és vizes problémák miatt fordulhatnak a lakók, hanem akár a szennyvízdugulást is elhárítják.
- Fontos, hogy csak sürgős esetben, például csőtörés esetén hívják ügyeletes számunkat a lakók, mert ha például egy csöpögő csap miatt kényszerül kimenni a szakember, sajnos a megrendelőt terhelik a költségek - teszi hozzá Farkas Béla, aki szerint mára már kialakult az a szokásjog, hogy a szövetkezeten kívüli panellakók is az ő szakembereiket hívják egy-egy hirtelen keletkezett probléma esetén. A szerelők el is végzik a javítást, persze ilyenkor térítés ellenében.
- Nálunk egész évben 24 órás  ügyelet van, a karácsony sem kivétel: ha elromlik valahol a távfűtési rendszer, azonnal kimegyünk a helyszínre, a diszpécserszolgálat telefonja is bármikor hívható - mondja Pájer Sándor, a  Széphő Zrt. hőszolgáltatási vezérigazgatóhelyettese.
A panelosok tehát úgy-ahogy biztonságban vannak, a gond inkább a vidéki családi házaknál van: ha elromlik a kazán, szinte képtelenség szerelőt szerezni, saját tapasztalatunk szerint négyből hárman nem érnek rá a következő napokban. Kisebb munkák esetén viszont jól jöhet egy olyan  ezermester, mint például Farkas Zsolt, aki a csöpögő csaptól kezdve a leszakadni készülő szekrényajtón át a vécétartályig mindenféle, mélyebb szaktudást nem igénylő problémát megold. Mint mondja, az ünnepek alatt nem különösebben nő meg az őt keresők aránya, ám ahogy tavasszal kisüt a Nap, ugrásszerűen megnő a segélykérő telefonok száma.  Vannak viszont olyan vészhelyzetek  - nincs víz, a nagy hidegben elfagyott a  vízóra -, amikor  riaszthatjuk a vízműveseket.

- A lakáson belüli hibákhoz nem megyünk - mondta Zsebők Lajos, a Fejérvíz Rt. munkatársa. - Nálunk még  23-án 7.30  és 14.30 óra között is van ügyfélfogadás. A jövő hétfőn, 28-án, 29-én és 30-án  7.30 és 14.30 között, 31-én 7.30 és 11 óra között lehet  az ügyfélszolgálatot felkeresni.  Január 4-én  már rendes időben dolgoznak kollégáim. Az ügyeletek viszont működnek az ünnep alatt, a hibabejelentéseket telefonon fogadják. Fehérváron, Bicskén, Sárbogádon, Szabadbattyánban és Móron is van szolgálat, külön telefonszámokon.
Ha az áramszolgáltatással van gondunk, az ünnepek alatt a nap 24 órájában hívható számokat kaptunk az E.on-tól. A gáz- és az áramszolgáltatással kapcsolatos bajokról  is különszámokon tehetünk bejelentést. Ha valakinek emésztő gondjai támadnának, akkor nincs más hátra, mint a szerencse segítségül hívása, és egy olyan telefonszám kikeresése  akár a világhálóról , amelynek tulajdonosa hajlandó kikotorni  a dugulást a rendszerből.  Hasonló helyzetben lehetünk, ha valamelyik  háztartási gépünk megy gallyra. Szervezett, állami szerelők, hibaelhárítók nem mennek lakáson belüli bajokra, nem árt, ha van az ismerősi körünkben valaki, akihez már máskor is fordultunk. Békeidőben, nem ünnepek idején. Akkor talán lesz esélyünk arra, hogy  záros határidőn belül, még az ünnepen megjavítsák a hangládát, a tévét. Viszont, ha mindezekre nem tudunk szakembert keríteni, hát dőljünk hátra bátran, igyunk egy pohár bort, beszélgessünk a családdal, a barátokkal, élvezzük csendben az  ünnepet...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!