Belföld

2010.03.14. 07:35

Luxusfürdő, nem az átlagembernek - van még miből választani

FMH - Öt-hat évvel ezelőtt megyénk nem éppen a fürdőkultúrájáról volt híres, azóta azonban sorra nyílnak meg a wellness- és egyéb más kikapcsolódást kínáló komplexumok, melyek koronáját valószínűleg a héten átadott, műemléki Árpád-fürdő jelenti. De vajon megél-e ennyi fürdő egy megyében?

Házi Péter

 

- A legnehezebb feladat az volt, hogy a múlt századi patinát ötvözni tudjuk a XXI. század technikájával. Szerintem ezt a páratlan elegyet sok vendég értékeli majd, és reményeink szerint meg is fogja fizetni. Az exkluzivitást a nyitva tartással is hangsúlyozzuk: mi nagyjából akkor nyitunk, amikor a többi fürdő bezár,  hétköznap öt és hajnali egy óra között várjuk ugyanis a vendégeket - vázolja a közel két évtizedes Csipkerózsika-álmából a héten felébredt fehérvári  Árpád-fürdő profilját  Kovacsics Imre, a  március 25-én nyíló ékszerdoboz  szakmai igazgatója. Aki kérdésünkre, mitől lehet rentábilis a Fehérvár belvárosában újjáéledő fürdő, azt hangsúlyozza, hogy teljesen mást ad, mint az ország bármely fürdője. A komplexum munkatársai egyébként is inkább hostessek, mint csak kiszolgáló személyzet lesznek. A fürdő egyik különlegessége az üzleti megbeszélésekre is alkalmas tepidárium lesz: miközben az urak itt tárgyalnak, addig a feleségek egy teljes körű kezelésen eshetnek át a fürdő más részlegeiben. A létesítmény tehát nem csak és elsősorban a belépti díjakból, hanem a különböző kezelésekből próbálja magát fenntartani. A tervek-remények szerint nyolc-tíz év alatt térül meg a nagyjából egymilliárdos beruházás.

Jóval szélesebb réteget céloz meg a velencei, az agárdi és a dunaújvárosi fürdő is:

 - Nálunk már nincs szezonalitás, egész évben szezon van. Talán csak az igazán forró nyári napokon jön kevesebb vendég, merthogy nincs szabadtéri hidegvizes wellnessmedencénk. Ezt a hiányzó elemet az idén, pályázati pénzek segítségével szeretnénk pótolni, a beruházás 40-50 millió forintba kerülhet, s  igazi élményelemeket tartalmaz majd - mondja Szigetvári Orsolya, az Agárdi Gyógy- és Termálfürdő marketinges munkatársa, aki hozzáteszi, a 2004-ben elvégzett nagyfelújítást követően  2007-től további fejlesztéseket valósítottak meg, igazi szaunapark, masszázselemek  várják az elsősorban Budapestről, Székesfehérvárról és a két város környezetéből érkező  vendégeket. A célközönség jelentős részét az idősek teszik ki, akik gyógyászati céllal érkeznek, ám délután, illetve hétvégén a családosoké a terep.

A néhány kilométerrel arrébb, Velencén működő Velence Resort & SPA  április 1-től megújult szolgáltatásokat indít  - tudtuk meg Besenyei  Rita menedzsertől. Különlegességük, hogy tizennyolcfajta masszázzsal, 21. századi fény- és aromaterápiás masszázságyon végezhető  test-, illetve arckezelésekkel is várják a vendégeket. A környék valószínűleg legjobban felszerelt szaunaparkját alakították ki: két infrakabin, két gőzszauna, finnszauna, kombinált bioszauna, jégkút, tepidárium várja a vendégeket. Bár a fürdő nagyobb területet kínál az élményfürdőzés miatt érkezőknek, a  gyógyvizes részleg is igen fontos: a medencéket saját forrás látja el termál gyógyvízzel. A négycsillagos hotel részleg a konferenciaturizmusra is épít, eddig is számos céges tréning, csapatépítő program helyszíne volt, de mint Besenyei Rita fogalmazott, nagy érdeklődésnek örvend a romantikus tóparti házasságkötés és az  elegáns velencei esküvő is.

A dunaújvárosi,  Aquantis névre hallgató élményfürdőt még 2007-ben kezdték el építeni, de a nagyközönség számára csak tavaly nyitották meg a több belső és külső medencével, wellness és fitness részleggel is megtoldott objektumot. Jelenleg éppen azon vannak, hogy az élményfürdő második szintjén megnyithassák az OEP finanszírozta egészségügyi ellátásokat is. Később a gyógyászati részleget szeretnék piaci alapon is üzemeltetni, így bárki igénybe vehetné az ott kínált speciális ellátásokat. Az élmény része a római fürdő, ahol  szaunák, merülő és kneipp medencék találhatók. A dunaújvárosi Építők útján, egymás szomszédságában található két komplexumot, az új élményfürdőt és a  sportuszodát (annak felújítása után) szeretnék összenyitni.

Habár a móri Hétkuti Wellness Hotel és Lovaspark nevéből adódóan is elsősorban szállóvendégeket fogad, nagyon sokan csak a wellness rész miatt is betérnek hozzájuk Mórról, Tatabányáról és Székesfehérvárról, sőt, mint Kerekes Krisztina szállodavezető fogalmaz,  vannak törzsvendégeik Budapestről, akik kimondottan a wellness, lovas és családi programok miatt érkeznek ide. A wellness részlegen a  Kneipp-medencétől kezdve a fényterápiás és a finn szaunán át az infrakabinig minden megtalálható. Mint megtudtuk, idén további élményelemekkel kívánják ezt a részleget bővíteni.

Kell-e nekünk ennyi wellness?

Még több fürdőre lenne szükség, ugyanis Magyarország legnagyobb, talán egyetlen kilábalási pontja a vizekre épülő gyógy- és wellnessturizmus lehet. Ehhez ez kell, hogy az országban működő fürdők képesek legyenek egymást erősíteni, megtalálni a saját célcsoportjukat, s az sem árt, ha ezek egymástól különböznek. Ebbe  abszolút beleillenek a széles réteget megcélzó családi fürdők, de az exkluzívitást nyújtó klubfürdők is - osztja meg véleményét Kovacsics Imre, a Spa Hungary Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója. A cég hat hazai  gyógy-, wellness- és élményfürdő üzemeltetésében vállal közreműködést, és többek között a Nemzeti Fürdőszövetség egyik alapítója is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!