Belföld

2010.04.26. 17:40

Európai vezetők gratuláltak Orbán Viktornak

Európai vezetők és a határon túli magyar szervezetek egyaránt gratuláltak a Fidesz-Magyar Polgári Szövetségnek a választáson elért sikeréhez, többen rámutatva a nagy felhatalmazással járó felelősségre.

MTI

 "A Fidesz elsöprő győzelme elhozza a siker időszakát az országnak" - vélekedett Joseph Daul, az Európai Parlament (EP) néppárti frakciójának vezetője. Daul szerint az elmúlt nyolc év szocialista kormányzása komoly gazdasági, szociális és morális károkat okozott Magyarországnak.
 "A hazugság, korrupció és sikertelenség korszakának véget kellett érnie. A választási eredmények egyértelműen megmutatják, hogy a magyar polgárok szakítani akarnak ezzel a korszakkal, és tisztességes, sikeres, erős kormányt akarnak" - fogalmazott a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú néppárti EP-frakciónak - az Európai Parlament legnagyobb létszámú képviselőcsoportjának - az elnöke.
 Levélben gratulált hétfőn Jerzy Buzek, az Európai Parlament (EP) elnöke Orbán Viktornak a Fidesz választási győzelméhez. "Az Önök választási győzelme abban a sorsdöntő időszakban következett be, amikor Magyarország és az Európai Unió összes többi tagállama a gazdasági és pénzügyi válság következményeit éli át" - állapította meg Buzek. Meggyőződését hangoztatta, hogy az Orbán vezette kormány napirendjén fontos helyen szerepel majd a jelentősen megnövekedett munkanélküliség kérdése.
Nicolas Sarkozy francia elnök "szívből gratulált", "A Fidesz választási eredményei különleges felelősséget ruháznak a pártra éppen azelőtt, hogy Magyarország - több mint hatéves uniós tagság után - 2011 első félévében átveszi az Európai Unió soros elnökségét" - írta Orbánnak címzett levelében a francia elnök.
Szívből jövő jókívánságait fejezte ki Orbán Viktornak hétfőn Angela Merkel német kancellár is, aki levelében sok erőt és sikert kívánt a választások után Orbán Viktor előtt álló  nagy politikai és gazdasági feladatok teljesítéséhez.
Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter hétfőn  közölte: "A Fidesz-kormánytól a két szomszéd és európai szövetséges partneri párbeszédét várjuk, hogy közösen dolgozhassunk azon, ami országaink lakóinak hasznára válik" - mondta. A miniszter szerint Szlovákia készen áll arra, hogy az új kormány kinevezése után azonnal elkezdje a párbeszédet.
A Vajdasági Magyar Szövetség számára az a nagyon fontos a választások eredményében, hogy hosszú idő után ilyen széles körű nemzeti egység alakult ki egy kérdésben - mondta a szövetség elnöke, Pásztor István a Vajdaság Ma hírportálnak. Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP)elnöke többek között hangsúlyozta: meggyőződése, hogy a Fidesz Orbán Viktor vezetésével megteremti a feltételeket ahhoz, hogy Magyarország a határon túli magyarok közösségeivel együtt foglalja el helyét a nemzetek Európájában. "Lesz kettős állampolgárság és lesz autonómia!" - mondta.
Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke szerint a Fidesz kétharmados győzelme révén megváltoztathatja a kulcsfontosságú törvényeket, s ennek köszönhetően "nemzeti fordulatot" hozhat létre a nemzetpolitikában. A másik reprezentáns kárpátaljai magyar szervezet, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) azt reméli, hogy az újonnan felálló magyar kormányzat a rendkívüli felhatalmazás birtokában erős és befolyásos országgá teszi Magyarországot, ami roppant fontos a kárpátaljai magyarság számára - mondta Gajdos István elnök.
 A külföldi lapok kiemelik a Fidesz kétharmados győzelmét, és megállapítják: Orbán Viktor diadalmas visszatérésétől a magyar választók az országnak a válságból való kivezetését várják. A hétfői The New York Times megjegyzi: a magyar kormány számára a szilárd többség azt jelenti, hogy nem kell majd tárgyalnia a Jobbikkal és megkísérelheti csökkenteni annak befolyását.
A német Der Tagesspiegel szerint a Fidesz kétharmados parlamenti többségével tetszés szerint változtathatja meg az alkotmányt. A tudósító utalt arra, hogy Orbán csökkenteni akarja a parlamenti képviselők számát, minisztériumokat akar összevonni, és meg akarja szüntetni a parlamenti képviselők mentelmi jogát.
A Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap hétfőn Orbán Viktor majdnem Obama-szerepben cím alatt közölt terjedelmes portrét a Fidesz elnökéről és az előtte álló feladatokról, míg az Adevarul című román lap írásának címe szerint a kétharmados győzelemmel "Orbán Viktort Magyarország +királyává+ koronázták".
 A Die Presse című konzervatív osztrák lap kommentátora szerint nem kell félni Orbán Viktortól. Először ki kell várni, mihez kezd a Fidesz elnöke a kétharmados többség birtokában, s csak azután kell ítélni. A "féljetek Orbán Viktortól hangulat", amelyet mindenekelőtt a választáson súlyos vereséget szenvedő szocialisták terjesztettek a határokon át, talán még kitart egy ideig, de el fog párologni. A magyar választó szólt, szabadon és igazságosan, és több mint egyértelmű felhatalmazással látta el Orbánt - fogalmazott a cikkíró.
A magyar gazdaságra nézve veszélyt jelent, hogy a Fidesz, a magyar vállalkozások támogatása jegyében elijesztheti a külföldi befektetőket - írta hétfőn internetes változatában a The Wall Street Journal című amerikai lap európai kiadása (WSJE).  A lap szerint ez az elijesztés abban nyilvánulhat meg, hogy szigorúbb szabályokat hoznak a közbeszerzési, illetve a privatizációs eljárásokra, illetve korlátozhatják a külföldi tulajdonlás arányát a vállalatokban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!