Belföld

2010.06.11. 12:08

Borsodban elkezdődött a kárfelmérés (frissülő hír)

Borsodban már minden folyó apad, megszűnt a közvetlen árvízi veszélyhelyzet, a Duna Paksnál tetőzött, a Tisza teljes középső és alsó szakaszán harmadfokúnál magasabb az árvizi készültség

MTI

Megszűnik a készültség Nógrád és Pest megye területén

Péntek délután 6 órakor megszűnteti az árvízvédelmi készültséget a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a működési területén - közölte Stimm Gábor osztályvezető az MTI-vel. Marad az I. fokú készültség a Kvassay- és Tassi-zsilipen a két zsilip teljes megnyitásáig, valamint a Zagyva folyón a szentlőrinckátai gátőrjárásban.  
Az igazgatóság továbbra is fenntartja a készültséget a belvízi védekezésnél. Az elöntött területek csökkentése érdekében valamennyi szivattyútelep üzemel és vízkormányzást végeznek: a vizet a legkedvezőbb állapot elérése érdekében a helyzetnek legjobban megfelelő irányba vezetik ki.

Nem lesz harmadfokú árvízvédelmi készültség a Hármas-Körösön

A tiszaroffi árvíztározó megnyitása miatt nem fogja elérni a harmadfokú árvízvédelmi készültség elrendeléséhez szükséges nyolcméteres vízállást a Hármas-Körös Szarvasnál - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság pénteken az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a Hármas-Körös vízszintje Szarvasnál az előző naphoz képest nem változott, továbbra is 723 centiméter a vízoszlop magassága. Ezen a szakaszon másodfok mellett védekeznek. A folyó összes mellékága vagy apad, vagy stagnáló vízszintet mutat. Az igazgatóság 340 kilométer hosszúságú védvonalaiból 22 kilométeren másod-, 145 kilométeren pedig elsőfokú a készültség.    
 Békés megyében a belvízzel elöntött területek nagysága 360 hektárral 10 320 hektárra csökkent. A hosszúfoki belvízvédelmi szakaszon megszűnt a készültség, így a tíz védekezési területből már csak kilencben van érvényben riasztás. Egy szakaszon a legmagasabb, míg hétben másodfokon, egyben pedig a legalacsonyabb szinten védekeznek.
Egy nap alatt az átszivattyúzott vízmennyiség elérte a hárommillió köbmétert.
Az önkormányzatok közöl Kétsoprony másodfokon, Kondoros, Körösladány, Gyomaendrőd és Szarvas első fokon védekezik az elöntések ellen.

Az Észak-Dunántúlon vége a készültségnek

Este hat órától minden árvízi készültséget megszüntetnek az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság illetékességi területén - közölte a hatóság péntek délben. A közlemény szerint a Duna felső szakaszán stagnál, a Morva-torkolat alatt apad a víz, s ennek folytatódása várható a következő 24 órában is. A folyó magyarországi szakaszán csütörtök délután vált intenzívebbé az apadás - írták, jelezve, hogy számottevően csökkent a Rábca szintje is.
A tájékoztatás szerint Győrben az előre jelzettnél korábban, már péntek reggel levonult a víz a rakpartról.

A tiszaroffi tározó megnyitásával enyhült az árvízveszély a Tiszán

A tiszaroffi vésztározó megnyitásával 10-15 centiméterrel tudták csökkenteni az áradó Tisza vízszintjét, így várhatóan nem okoz különösebb károkat az árvíz a folyó Szolnok környéki szakaszán - közölte Kóthay László, az újonnan kinevezett árvízvédelmi miniszteri biztos pénteken Budapesten. Kóthay László a sajtótájékoztatón azt mondta: enyhült, de nem múlt el a veszély, 2570 kilométeren védekeznek az ár ellen, ebből 382 kilométer hosszon van érvényben rendkívüli készültség, a védvonalakon 6800 ember dolgozik.
A miniszteri biztos közölte: a Vásárhelyi-terv keretében megépített vésztározóval, amelyet először nyitottak meg, kevesebb erővel és anyagi forrással lehet védekezni, az emberek és anyagi javaik is nagyobb biztonságban vannak.

Aktív védekezési munka folyik Szolnok térségében

Országosan az árvíz elleni védekezésben mintegy 4.000 fő vesz részt, ebből 3.000-en még mindig Borsod megyében  - mondta Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kijelölt miniszteri biztos szóvivője az MTI-nek pénteken reggel.
 Aktív védekezési munka folyik Szolnok térségében is, ahol 10 méteres vízszinttel várják a Tisza tetőzését.
Országosan az árvíz miatt kitelepítettek száma 126 településen 4.150-re mérséklődött, Borsodban ez a szám 45 településen 3.350.
A jelenlegi összesítés szerint eddig 8 megye 51 településén összesen 200 épület dőlt össze, a legtöbb egy településen Felsőzsolcán, ahol 93 az összedőlt épületek száma. Borsodban, ahol 9 településen 140 épület omlott össze, még mindig 7045 épületet veszélyeztet a víz, ez több mint 24.600 embert érint.
Borsodban a fő feladatot a szivattyúzás és a fertőtlenítés jelenti - csak Felsőzsolcán 100 szivattyú dolgozik - mondta Dobson Tibor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!