Belföld

2010.07.28. 05:03

Felszámolt csomagolóanyag, kifogásolt játékok - ellenőriztek a fogyasztóvédők

Napszemüvegek, vendéglátósok, taxisok, mutatványosok s vízi játékok is az ellenőrök fókuszába kerültek a nyáron. Nyugtát kaptak a külföldi turistának álcázott fogyasztóvédők, viszont a csúszdáknál, légváraknál nem voltak elégedettek. A vendéglátósok jól szerepeltek az idegenforgalmi vizsgálatban: a tavalyi 40 százalékos kifogásolási arány idén 25-re apadt.

S. Töttő Rita

- Ha minőséget adunk, és kedvesen szolgálunk ki, akkor visszajön a vendég -  foglalja össze 20 éves vendéglátós tapasztalatát a zöldséges piacon hét éve büfét üzemeltető Takács Lászlóné, aki elárulja azt is: az ellenőrök, legyenek azok akár fogyasztóvédők, akár APEH-osok vagy állat-egészésgügyisek, rendszeresen vizsgálódnak nála, s eddig még mindent rendben találtak.
De nemcsak hozzá kopogtattak be az elmúlt hetekben, hanem még vagy háromszáz másik vendéglátóshoz is a környéken: Velencei-tónál, piacokon, forgalmasabb, turisták által kedvelt üzletekbe tértek be.
-   A kifogásolási arány alig lépi át a 25 százalékot. Ez szerintem igen kedvező, mert az elmúlt év hasonló időszakában ez 40 százalék körül alakult. A felügyelők elsősorban a turisztikailag frekventált területeken üzemelő egységeket keresik fel, azok közül is elsősorban azokat, amelyek tömegre értékesített ételeket kínálnak a vendégeknek. Az évek óta folyamatosan végzett ellenőrzéseink ellenére azonban még mindig nem sikerült mindenhol elérni, hogy a csomagolóanyag tömegét ne mérjék hozzá az ételhez, s fizettessék ki a vásárlóval. Egyébként a hibát elkövető kiszolgálást végző általában ismeri a helyes és pontos mérés szabályait, de találkoztunk olyan esettel is, ahol a vállalkozó nem volt ismeretében a digitális mérleg tára gombjának funkciójával sem -  mesél legfrissebb tapasztalatairól Somogyi István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) Közép-dunántúli Regionális Felügyelőségének igazgatója. 

 De a vásárlónak sem árt tudnia, nem csak a kereskedőnek: a csomagolóanyag súlyát nem illik az étel súlyához mérni. A mérleget le kell nullázni, miután rátették a papírtálcát, különben bizony  annál többet fizetünk az ételért is...
A másik, amit észrevettek a fogyasztóvédők, amikor álcázva rendeltek étteremben, hogy nem mindig tájékoztatták őket a szervizdíj felszámolásáról: az íratlan fogyasztói etikett szerint ugyanis ezeken a helyeken nem szokás pluszborravalót adni a felszolgálónak, hiszen az hivatalosan is szerepel a fizetendők listáján.
 - Nem fogadható el az a magatartás, hogy a felszolgálással üzemelő egységben a külső ártájékoztatón nem jelenik meg a felszolgálási díj léte és nagysága. Ilyenkor a vendég csak jó esetben az étlapon szembesül az egyébként nem tilos pluszdíj felszámításának tényével. Ezen díj alkalmazásáról adott előzetes tájékoztató alapján lehetséges, hogy a vendég nem vette volna igénybe a szolgáltatást  - vélekedik a fogyasztóvédő.
 Úgy tűnik, a taxisoknál még ennyi gond sem volt eddig idén nyáron: a nem ritkán külföldi turistának álcázott ellenőr árgus szemekkel figyelte, vajon a megfelelő tarifát választja-e a sofőr, használja-e a taxamétert, ad-e nyugtát, rendben visszaad-e a viteldíjból. A regionális hivatal eddigi húsz ellenőrzése során csupán egyetlenegyszer nem kaptak nyugtát az álutasok, s kétszer nem tették ki megfelelően a taxisigazolványt. Egyébként minden rendben volt.

 Nem úgy a mutatványos berendezések egy részénél, ahová a nyaralók engedik kisgyerekeiket, s ahol egyébként is kockázatosabb a kikapcsolódás. A csúszdák, légvárak, ugrálóvárak s egyéb vízparti eszközök üzemeltetését szigorúan szabályozzák: megfelelőségi tanúsítvánnyal bizonyíthatja csak a vállalkozó, hogy rendeltetésszerű használat mellett nem okoz balesetet. Ha nem vizsgáltatja felül rendszeresen a berendezést, akkor bizony az sem garantálható, hogy nem végződik tragédiával egy-egy felhőtlen szórakozásnak induló próbálkozás. Több mint egy tucat ilyen berendezés üzemeltetését függesztették fel addig, amíg a vizsgálatot el nem végeztetik a vállalkozók.
 A fogyasztóvédelmi hatóság laboratóriumába rengeteg vízi játék került a megyéből is, amelyeknél inkább csak jelölési hiányosságot tapasztaltak az ellenőrök. A szülőknek azonban nem árt tudniuk: a  vízi játéknak alkalmasnak kell lennie a gyermek teljes testtömegének hordozására is, így megfelelően biztonságos kialakításúnak kell lennie. Persze ezek a játékok nem arra valók, hogy megvédjék a gyerekeket.
 -  Ezek a termékek játékok, nem úszást segítő és nem mentő eszközök. Ennek megfelelően más szabványi előírások vonatkoznak ezekre   -hangsúlyozza Somogyi István. Ezért hát továbbra is a szülő felelőssége a gyerek biztonsága a vízben, s bizony minden vízi játék vásárlásánál érdemes alaposan tájékozódni annak használatáról és korlátairól.  
 A környékbeli vendéglátósok nagy része  akár turistacsalogató helyszínen működteti vállalkozását, akár nem  ma már leginkább magyar vendégeket szolgál ki. Kevesebb a külföldi turista, viszont a magyar a pénzéért minőségre vágyik.
- A hosszú távon gondolkodó vendéglátós ezt jól tudja, ahogy azt is: hiába fejlődik a világ, a magyar ember még mindig a magyar ízekre vágyik. Emellé pedig tőlünk megkapja azt a vendégszeretetet is, amely miatt visszahúzza a szíve - magyarázza ismét a gulyással, pörkölttel és más,  magyaros húskülönlegességekkel foglalkozó árus.  Takács Lászlóné szerint ez  az itthoni vállalkozók megmaradásának titka. S ha még a szabályoknak is megfelel, akkor egészen biztosan az ellenőrök sem csak vizsgálódni mennek be, hanem például ebédelni is.

A napszemüveg vásárlásakor is figyeljünk!

Kirst László optomerista szerint rengeteg rossz minőségű, hamis jelöléssel ellátott napszemüveg  található a piacon, ezért  oda kell figyelni, hol vásárolunk, s ha nagyon alacsony az ár, akkor érdemes gyanakodni: vélhetően nem megfelelő minőségű a termék. Kirst napszemüveglencsét bemérő készülékével azt is meg tudja állapítani, vajon az UV sugárzás hány százalékát engedi át a lencse. Ezt hivatott egyébként mutatni a védelmi kategória I-től IV-ig terjedő szintje, ám a fogyasztóvédők ellenőrzése szerint sokszor nem kaptak erről megfelelő tájékoztatást a vásárlók.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!