Belföld

2010.07.14. 04:28

Fűtésdíjemelés előtt? Lassú kivéreztetés a gázmotoroknál

FMH - Akár harminc százalékos fűtésdíjemelésre is kényszerülhet Tatabánya, Esztergom, Debrecen, ugyanis a gázmotoros erőműveik által termelt áramot év végétől már nem veszik át kötelezően. Fehérvár, Dunaújváros és Mór gázmotorjai haladékot kaptak, így csak emiatt biztos nem lesz áremelés. A gáz ára azonban itt is közbeszólhat.

Házi Péter


Valóságos gázmotorépítő láz lett úrrá az országon öt-hat évvel ezelőtt, ugyanis a villamosenergia-törvény garantálta, hogy a gázmotorok által megtermelt elektromos áramot - amennyiben az erőművek által mellékesen termelt hőt távfűtési célra használják fel - kötelezően és viszonylag magas áron átveszi a Mavir (Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.). Nos, ez a kötelező áramátvétel 2010. december 31-ével megszűnik, a Magyar Energia Hivatal (MEH) pedig döntött arról, mely  erőművek adhatják el továbbra is garantált áron az áramot. Az energiahivatal döntése alapján összesen hatvanhat úgynevezett kogenerációs,  gázmotoros erőmű és fűtőmű nem kap támogatást január 1-jétől, és csak negyvenegy marad a kötelező átvételi rendszerben, a kát-ban. A továbbiakban nem támogatott gázmotorok természetesen eladhatják a termelt villamos energiát, ám valószínűleg jóval nyomottabb áron. Mivel a távfűtést végző cégek  többsége az eladott áramból befolyó összeg segítségével tudta kordában tartani a távfűtési díjakat, félő, hogy Debrecenben, Tatabányán, Esztergomban vagy Pécsen komoly díjemelésre lesz szükség.

A tavalyi év végén még úgy tűnt, hogy a MEH a székesfehérvári gázmotoroknak sem kegyelmez, ám - mint Tuba Pál, a Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft. igazgatója lapunknak elmondta  - a tárgyalások során sikerült bebizonyítani, hogy a gázmotorok által  termelt energiából jelentős mértékben  finanszírozzák a távhő előállítását, így a Bakony utcai erőmű 2013 végéig, a tóvárosi gázmotor pedig 2015 végéig gyárthatja garantált átvételi áron a villamos energiát. Így Fehérváron pusztán emiatt  nem lesz fűtésdíjemelés, kérdés persze, hogy a gáz ára emelkedik-e  majd és mennyivel. Tuba Pál úgy látja, az energiahivatal a döntés során nem vette figyelembe az ország különböző részein működő gázmotorok egyedi sajátosságait. A székesfehérvári gázmotorok nagy felújítása egyébként a napokban zajlik  tette hozzá az igazgató.
- Lassú kivéreztetési politikának vagyunk a tanúi: a móri gázmotorok  2012-ig kaptak haladékot, így véleményem szerint 2011-ben még nem lesz jelentős díjnövekedés, ám hogy mi lesz 2012-től, arról a móri önkormányzattal komolyan egyeztetni kell - fogalmazott kérdésünkre Brumbauer István, a Mórhő Kft. igazgatója, aki szerint a magyarországi  gázmotorok életben maradása azon múlik, tudnak-e találni olyan olcsó biogázt a működtetők, amellyel fel lehet venni a versenyt a jóval alacsonyabb ukrán gázárakkal. Ha nem találnak ilyet, az ország hitelből felépített gázmotorjai - amelyek többsége éppen most térül meg - ott fognak majd állni kihasználatlanul.
Dunaújvárosban a Dalkia Energia Zrt. kórházban működő két gázmotoros kis erőműve ez év végén kikerül a támogatotti körből, a város másik két fűtőerőműve viszont 2014 közepéig még jó áron adhatja el az áramot. Az ország egyik legnagyobb távhő-előállítójának számító Dalkia szerint  egy kogenerációs erőművel  200 ezer forintba kerül a kétszobás lakás éves fűtése, hagyományos erőművel ez 240 ezer forint alatt biztosan nem hozható ki.
Ha a lakossági  hődíjat nem emelik a szükséges mértékben, akkor a távfűtést működtető cégnek lesznek veszteségei, hiszen olcsóbban lesz kénytelen adni a hőt, mint amennyiért vette, ha viszont a távhőt előállítő erőművet kényszerítik arra, hogy olcsón adja a hőt, akkor  meg az lesz veszteséges, hiszen jóval drágábban vette a gázt. A  hődíjat mégsem emelhetik bármekkora mértékben a hőszolgáltatók,  ugyanis az önkormányzat csak akkor dönthet az áremelésről, ha azt előzőleg a Magyar Energia Hivatal is jóváhagyta. Egyelőre a szaktárca is csak annyit tud  tenni, hogy kéri  az önkormányzatokat, belátásuk és lehetőségeik szerint próbálják kordában tartani az árakat.

Évi ötvennyolcezres segítség

Székesfehérváron a távfűtött háztartások 22 százaléka számára jelent segítséget a kormány döntése, miszerint a gázár- és távhőtámogatást december 31-éig meghosszabbították - fogalmazott Cser-Palkovics András országgyűlési képviselő. Hozzátette, négy és félezer fehérvári család terhei emelkedtek volna július 1-jétől, ha nem hosszabbították volna meg a támogatást.
Pájer Sándor, a Széphő Zrt. hőszolgáltatási vezérigazgató-helyettese lapunk kérdésére kifejtette, egy energetikailag felújított épületben lévő kétszobás lakás esetében ez éves szinten 58 ezer forintos segítséget jelent a legrászorulóbbaknak, a kereset alapján második kategóriába tartozók számára pedig 22-23 ezer forintot.
A gázár- és távhőtámogatást 2007 elején vezették be, akkor jövedelmük alapján öt támogatotti kategóriába esők kaphattak segítséget. Ez az öt kategória idén májustól kettőre csökkent, azaz többen kiestek a támogatotti körből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!