Belföld

2010.10.06. 13:52

Holdbéli táj lesz a Torna-mente?

Kolontár - Amerre haladt, az iszapáradat romba döntött, elsodort amit ért, kipusztított minden élőt, ami csak útjába akadt.

Németh F. Bernadett

A természeti károk felméréséhez még hozzá sem tudtak fogni a szakemberek, a helyszínt nem tudják megközelíteni, tudtuk meg Fischer Józseftől, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának vezetőjétől. Kollégái követik az iszap útját és tájékozódnak a károkról, de egyelőre csak tisztes távolságból végezhetnek megfigyeléseket.
Az biztos, hogy azokon a területeken, amiket a vörösiszap elborított, nem maradt élőlény. A Torna patak élővilága megszűnt létezni. Az élővizek élővilága teljesen kipusztult, de hogy a természeti értékekben milyen kár esett, az csak napok múlva derül ki. Természetvédelmi területeket nem érintett a csapás, de a Marcal melletti Natura 2000-es területek egy részét elöntötte a szennyeződés. Kis szerencse, hogy ezek a területek a korábbi esőzések miatt vízben álltak, így a lúg hígabban borította el őket. Látni azonban semmit nem lehet, mivel mindent elborít a vörös massza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!