Belföld

2010.11.06. 06:01

Gyógyító Mikulástúra Nagykarácsonyban - újdonságok várják a látogatókat

Nagykarácsony - A Mikulás azért van, hogy szeretetet adjon. Nem is fukarkodott ajándékával a nagyszakállú pénteken: szeretetből tengernyit, édességből csomagnyit kaptak az árvíz- és iszapkárosult gyerekek.

Körmendi Erzsébet

Kétszázötven árvíz- és iszapkárosult gyermek vendégeskedett tegnap a magyar Mikulás nagykarácsonyi otthonában. Ez már a tizenötödik alkalom volt, hogy  a látogatók kegyeibe ajánlják az Országos Mikulás Fesztivál programjait. A rendezvénysorozat november 5-én kezdődött, és január ötödikéig tart. A magyar Mikulás hivatalosan is átvette a ház kulcsait Scheier Zsolt polgármestertől, így mostantól teljes repertoárral  sőt, a tavalyihoz képest újdonságokkal  csalogatja a gyerekeket az otthonába.
A falubeliek már nagyon várták a pénteki nyitó napot, hiszen ettől kezdve gyermekzsivalytól lesz hangos az egyébként békés - talán túlságosan is csendes - kis település utcái. A karácsonyi készülődésről szól mostantól minden Nagykarácsonyban. Idén igényes adventi vásár is lesz, amely önmagában is vonzó lehet, de a gyerekprogramokkal együtt kifejezetten csáberőként hathat. A folytatás is erős lesz, hiszen advent első vasárnapján ünnepélyesen is megnyitják a  Magyar Betlehemet a katolikus templomnál és útjára indul a szeretetpostás is.

 

 

Kétszázötven gyermek arca sugárzott a boldogsától tegnap. Örültek annak, hogy világot láthattak, életükben először eljutottak a magyar Mikuláshoz. Végre nem borzalmakat láttak maguk körül -  apu ideges, anyu sír, összedől a ház -,  hanem mesés dolgokat.  Egymás után érkeztek a különjáratos buszok a Mikulásházhoz. Az egyikről abaújszántói, a másikról  felsőzsolcai nebulók pattannak le, kíváncsian szemlélték az épületet. Megtudtuk a ház előtt: Vilmányból, Hernádszentandrásról, Selyéről, Vajszlóról, Kolontárról és  Devecserről is hozzák  a gyermekeket.
- Iparkodunk a gyerekekben feloldani a feszültséget, de nem könnyű - mondta az egyik felsőszolcai kísérő tanár.  - A gyerek érzi amikor a szülőnek anyagi gondjai vannak, és esetükben még lelki bajok is társulnak megélhetési és lakhatási problémákhoz. Egyszóval: gyógyír számukra ez a Mikulástúra.
A Baptista Szeretetszolgálat évek óta együttműködik a nagykarácsonyiakkal. Az ünnepek  előtti Cipősdoboznyi Szeretet akcióban tavaly 20 ezer adományt gyűjtöttek össze, mondta Szenczy Sándor, a szolgálat vezetője, aki azzal folytatta:
- Örülünk annak, hogy az árvíz- és vörösiszapkárosult térségből kétszázötven gyermeket hozhattunk el a Mikuláshoz a tizenötödik Országos Mikulás Fesztivál nyitóbulijára.
A  közalapítvány és a támogató cégek jóvoltából a  gyermekek egész napos programsorozaton vehetek részt, bekukkanthattak a Mikulás dolgozószobájába,  bohóc-  és varázslóműsor, bábjáték, játszóház szórakoztatta őket, valamint elsőként próbálhatták ki a szalmalabirintust, ahol apró ajándékokat találtak, ha nemcsak az utat figyelék, hanem a bálákat is.
 - Mit mondasz a rénszarvasaidnak, ha azt akarod, hogy repüljenek? - kérdezte az egyik kislány a Mikulástól.
- Az én szarvasaim nem repülnek. Egyébként csak a finnországi Joulupukki szánkóját húzzák rénszarvasok, nekem dámvadaim vannak, ott kint a karámban - megnézheted őket  hangzott a válasz.



Kiderítették  a kicsik azt is, hogy a Mikulás kedvenc étele a nokedli, pörkölttel. Mi pedig a dolgozószoba előtt beszélgetve az egyik vajszlói szülőtől tudhattuk meg: halmozottan hátrányos helyzetű környéken laknak, a szeretetszolgálat segítsége nélkül soha nem találkozhattak volna gyerekeik a nagykarácsonyi  Mikulással.
Az országos fesztivál megnyitójához kapcsolódó sajtótájékoztatón L. Simon László országgyűlési képviselő ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a nagykarácsonyi programokat. Mészáros Géza, a Mikulásfalva Nonprofit Kft. vezetője pedig egyebek mellett az újdonságokat ajánlotta a látogatók figyelmébe. Grabarics Gábor, a Mikulásfalva-Mesefalu Fejlődéséért Fejlesztési Alapítvány kuratóriumi elnöke a jövőről, vagyis  a hét évvel ezelőtt megálmodott Mesefaluról beszélt: a terveket beadták engedélyezésre, és nagyon várják a kedvező pályázati kiírást - támogatás nélkül ugyanis nem tudják elkezdeni az építkezést, hiszen a Mesefalu létrehozása alaphangon 1,2 milliárd forintba kerül.
A téli programok  nyitó rendezvénnyel is gyermeki álmokat, vágyakat teljesítettek - mert  Mikulás falva  erről híres.  Szeretet, szépség, öröm - ezek  Nagykarácsony jelszavai, amelyeket mentén elindult a képzeletbeli szán idén is,  és boldogságot hozó  fantáziavilágba repíti a gyerekeket, és gyermeki érzésekkel telíti a felnőtteket.
A falubeliek  nagyon várták ezt a pénteki nyitó napot,  ettől kezdve, egészen január  ötödikéig gyermekzsivajtól lesznek  hangosak a  békés, talán túlságosan is csendes kis település utcái. A karácsonyi készülődésről szól mostantól már minden.

Programok, újdonságok

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!