Belföld

2010.11.30. 16:23

KDNP-s javaslat újra, a vasárnapi pihenőnapért

FMH - Változatlan formában újra benyújtja a szabad vasárnapról szóló javaslatát a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) - közölte a kisebbik kormánypárt sajtóirodája kedden az MTI kérdésére. A vasárnapi munkavégzést így csak kivételesen, indokolt mértékben és esetekben, szűken értelmezve lehetne elrendelni. Hasonló indítványt nyújtott be a Jobbik Magyarországért Mozgalom is.

MTI

A kereszténydemokraták már korábban is tettek ilyen irányú javaslatot, tavaly az első félévben az akkori kormány nem támogatta Latorcai János vasárnapi nyitva tartás korlátozásáról szóló törvénymódosítását. Az akkori kabinet álláspontja szerint a válság is amellett szól, hogy ne vezessenek be korlátozásokat, hiszen a heti forgalom több mint 15 százaléka esik vasárnapra, és a munkavállalóknak is szükségük van a vasárnapi bérre.
A KDNP öt képviselője tavaly novemberben újból törvényjavaslatot nyújtott be, amelyben kezdeményezték, hogy a vasárnap ismét valódi általános pihenőnap legyen, és csak azoknak kelljen ilyenkor is dolgozniuk, akiknek a munkájára ténylegesen alapvető társadalmi szükséglet mutatkozik. 
A javaslatukban akkor rögzítették, hogy a Munka Törvénykönyve a vasárnapot alapvető heti pihenőnapként határozza meg, és a vasárnap rendes munkaidőben történő munkavégzés elrendelésének lehetőségét kivételnek tekinti, amelyre csak meghatározott esetekben kerülhet sor. A kereszténydemokrata politikusok szerint az éjjel-nappali szolgáltatások jelenlegi ütemű terjedése, vagy az, hogy azok a hét minden napján, a nap 24 órájában elérhetőek, társadalmilag nem fenntarthatók. 
A kezdeményezés előzményeként a Kereszténydemokrata Néppárt 2007 júniusában indította el vasárnapi pihenőnapért folytatott kampányát, ehhez kapcsolódóan adta ki a Szabad vasárnap chartát. Ehhez eddig 14 szervezet csatlakozott, köztük a Jobbik Magyarországért Mozgalom, amely szintén törvényjavaslatot adott be a szabad vasárnapért. 
Az ellenzéki párt többek között azt javasolja, hogy a kereskedő köteles a munkaszüneti napokon, valamint vasárnap egész nap, illetve december 24-én 14 óra után az üzleteket zárva tartani. Nyitva tarthat a kereskedő által meghatározott, legfeljebb évi 12 vasárnapon valamennyi üzlet, vasárnap az az üzlet, amelynél a nyitva tartás maximum 2 fő munkavállaló foglalkoztatásával jár, a vendéglátó üzlet, kereskedelmi szálláshely, a virág-, az édesség üzlet és az üzemanyagtöltő állomás, valamint a pályaudvaron, repülőtéren, üzemanyagtöltő állomáson belül működő, legfeljebb 175 négyzetméter alapterületű üzlet.

A hét utolsó napján a boltok nyitva tartását korlátozó szabályozás már számos európai országban - például Ausztriában és Németországban - működik.
Az akciót több európai ország kereskedelmi szakszervezete Brüsszelben indította el, céljuk, hogy a szabad vasárnap egységes európai szabályozásáért összesen egymillió aláírást gyűjtsenek össze. Magyarországon az 1990-es évek eleje óta szabad nyitvatartási rendszer működik: a boltok nyitva tartását csak ünnepnapokon korlátozzák. 
A magyarországi áruházláncok véleménye megoszlik a vasárnapi nyitva tartás korlátozásáról, az azt ellenzők szerint a szigorítás ellentétes a vásárlók érdekeivel. A Népszabadság kedden, a témával foglalkozó cikkében Rogán Antalt, az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának elnökét idézte, aki a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a Fidesz és a KDNP frakciójának több képviselője is támogatná az üzletek vasárnapi zárva tartását, mégis, a gazdasági és informatikai bizottság elnökeként az a véleménye, hogy egyelőre nem lehet, nem is kell ezt megtenni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!