Belföld

2011.02.21. 14:09

EU-elnökség - Informális ülés a közös biztonság- és védelempolitikáról

FMH - Az Európai Unió védelmi minisztereinek soron következő informális ülését csütörtökön és pénteken tartják Budapesten, valamint Gödöllőn. A találkozó - amelyen részt vesz Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár - célja, hogy a közös biztonság- és védelempolitika területén új gondolatok kialakításának ösztönzésével és új döntések megalapozásával elősegítse az Európai Unió külpolitikai céljainak elérését.

MTI

A Honvédelmi Minisztérium hétfői közleménye szerint a találkozó házigazdája Hende Csaba tárcavezető lesz, a munkavacsorát és a munkaüléseket pedig az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Catherine Ashton vezeti majd. 
A Lisszaboni Szerződés életbelépésével, valamint az Európai Külügyi Szolgálat megalapításával az Európai Unió lehetőséget kapott arra, hogy egységes és aktív szereplőként jelenjen meg a globális színtéren. A találkozó célja, hogy a közös biztonság- és védelempolitika területén új gondolatok kialakításának ösztönzésével és új döntések megalapozásával elősegítse az Európai Unió külpolitikai céljainak elérését - olvasható a közleményben.
A honvédelmi tárca tájékoztatása szerint csütörtöki munkavacsorájukon a miniszterek - az egyes műveletek vezetőinek, az EU katonai bizottsága elnökének és az EU katonai törzs főigazgatójának részvételével - megvitatják a folyó uniós katonai műveletek aktuális kérdéseit.
A pénteken Gödöllőn tartandó két munkaülésen a miniszterek áttekintik a védelempolitika terén követendő irányokat és fő kérdéseket a legutóbbi nemzetbiztonsági kezdeményezések fényében. 
A munkaüléseken lehetőség nyílik majd az EU és a NATO, illetve az ENSZ közötti stratégiai partnerség kérdéseinek megvitatására is - tartalmazza a közlemény.

Cikkek az EU-elnökségről itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!