Belföld

2011.03.18. 12:08

Két szervezet a semmisségi törvény megsemmisítését kéri az Ab-tól

FMH - A Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közös beadványban kérik az Alkotmánybíróságtól a 2006. évi őszi tömegoszlatásokkal összefüggő elítélések orvoslásáról szóló törvény megsemmisítését - közölték a jogvédő szervezetek az MTI-vel pénteken.

MTI

Szerintük a törvény súlyosan sérti a jogállamiságot és a bírói függetlenséget. Elfogadhatatlannak tartják, hogy a jogszabály azt sugallja: a rendőrök hamisan vádolták a terhelteket minden olyan esetben, amikor a cselekmény elkövetését az ő vallomásuk támasztotta alá, hogy ilyenkor az ügyészek tévesen emeltek vádat, hogy első és másodfokon a bíróságon téves ítéletet hoztak. Úgy értékelik, hogy egy ilyen törvény nem visszaadja, hanem aláássa az igazságszolgáltatás szakszerűségébe és tisztaságába vetett társadalmi bizalmat. A jogállamot súlyosan veszélyezteti, ha az országgyűlési képviselők politikai okokból felülírják a független igazságszolgáltatás által hozott ítéleteket - írták közleményükben.    
A semmisségi törvény a két jogvédő szervezet szerint sérti a jogbiztonságot. Rámutattak: a jogbiztonság követelményének megvalósulását a jogerő intézménye biztosítja, amelyet csak kivételes esetben lehet áttörni. Felhívták a figyelmet arra, hogy a perújításon keresztül továbbra is van jogi lehetőség a nem megfelelő bizonyítékok alapján elítéltek sérelmének orvoslására jogállami keretek között. 
A semmisségi törvény a törvényhozó hatalomnak a bíróságok munkájába, a büntetőeljárás keretében lefolytatott bizonyítási eljárásba való durva beavatkozását jelenti - szögezték le. Hozzátették: az alkotmány alapján a bizonyítékok értékelését kizárólag bíróság végezheti el, a törvényhozó a történeti tényállás és a bűnösség, illetve az ártatlanság megállapításába nem szólhat bele. 
Emlékeztettek: a 2006-os tüntetésekkel kapcsolatban a Helsinki Bizottság és a TASZ számos alkalommal emelte fel szavát a rendőri visszaélésekkel szemben. Az események után a két szervezet ügyvédei több olyan személyt képviseltek, akik ellen büntető vagy szabálysértési eljárás indult. Közlésük szerint a büntető ügyekben egyik ügyfelük ellen sem emeltek vádat, ez alapján azt állítják: tapasztalatunk az, hogy ahol csak rendőri jelentések és rendőr tanúk általánosságokat tartalmazó vallomásai bizonyították az elkövetést, ott az ügyész ezt a bizonyítékot nem tartotta elégségesnek, és ezért megszüntette a nyomozást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!